Cauta:
Saptamana 1 si 2

Saptamana 1 si 2

  Autor Echipa NN

Tinerele mamici, mai ales cele aflate la primul copil, isi pun tot felul de intrebari relative la dezvoltarea bebelusului lor. Vor sa stie care sunt semnele ca bebe papa sau doarme destul, cum isi dau seama daca micul omulet este perfect sanatos, ce trebuie sa faca atunci cand cel mic sughite sau se ineaca si ce intrebari trebuie sa puna pediatrului la vizitele medicale.

Cum bebe evolueaza spectaculos in primul sau an de viata, cel mai bine este sa aflati raspunsurile la toate intrebarile care va nelinistesc pas cu pas, saptamana cu saptamana.

Saptamanile 1-2

In primele doua saptamani de viata, bebelusul dumneavoastra nu se poate lauda cu prea multe activitati, in afara de somn. In scurtele perioade cand va fi treaz, va incerca sa-si ridice capul, atunci cand sta pe burta, reusind chiar sa si-l sustina pentru cateva secunde. De asemenea, va incerca sa-si concentreze privirea asupra chipului dumneavoastra. Daca nu a reusit pana acum, nu va ingrijorati, pentru ca pana cand va implini o luna, va deveni specialist in aceste activitati.

Cordonul ombilical

In aceste prime doua saptamani, una dintre cele mai importante sarcini care va revin dumneavoastra este sa aveti grija de cordonul ombilical al bebelusului. De fiecare data cand il schimbati, este nevoie sa curatati zona respectiva, tamponand-o cu alcool, pentru a o mentine uscata si pentru a indeparta germenii. Veti observa ca, incetul cu incetul, cordonul ombilical incepe sa se usuce si, in cele din urma, va cadea. Chiar daca vi se pare ca locul arata rau, nu trebuie sa va faceti probleme, pentru ca in cateva zile, buricul bebelusului va arata foarte normal. 

Primele scaune

La inceput, scaunele bebelusului vor fi inchise la culoare, aproape negre. Acesta este meconiul. Culoarea si consistenta scaunelor bebelusului se vor modifica ulterior, in functie de modul in care ati decis sa-l hraniti. Daca alaptati, probabil ca scaunele vor avea o culoare galbuie si vor fi moi. Daca ati decis sa apelati la laptele praf special pentru nou-nascuti, culoarea poate fi de la galbui la maro, avand o consistenta tare. Frecventa scaunelor este foarte variata, de la cateva ori pe saptamana la cateva ori pe zi.

Icterul

In primele saptamani de la nastere, este posibil sa remarcati o colorare mai intensa a pielii bebelusului, mai ales pe fata si pe torace. Acesta este icterul, sau modul in care organismul bebelusului incepe sa se adapteze la mediul extrauterin si la alimentatie. Incidenta icterului este mai ridicata in cazul copiilor hraniti la san, dar asta nu inseamna ca nu poate aparea si la cei hraniti cu lapte praf. Pana in a patra saptamana de viata, icterul ar trebui sa dispara.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu