Cauta:
Prevenirea plagiocefaliei

Prevenirea plagiocefaliei

  Autor Echipa NN Data: 10.11.2010

Prevenirea plagiocefaliei
Plagiocefalia sau capul plat este o problema care se constata frecvent la nou-nascuti. Capul bebelusului este foarte maleabil si, datorita acestei calitati, el se poate "mula" pentru a trece prin canalul de nastere. Deformarile lipsite de gravitate ale capului apar la majoritatea copiilor nascuti natural si se rezolva de la sine in primele saptamani de viata. Totusi, anumite deformari pot persista si se pot agrava in primele luni.

Cauze

Greutatea capului unui bebe este ridicata in raport cu restul corpului. In plus, muschii gatului nu sunt suficient de puternici pentru a-l sustine si, astfel, in timpul somnului, ai ales daca bebe doarme mereu in aceeasi pozitie, osul situat in spatele urechii se aplatizeaza.

Aceasta situatie este cu atat mai frecvent intalnita cu cat pozitia de somn recomandata pentru a preveni moartea subita a sugarului este pe spate. Riscurile sunt cu atat mai mari cu cat bebe este constrans sa ramana in aceeasi pozitie timp indelungat - in patut, in carucior, in scaunul de masina etc. aceasta imobilitate antreneaza o deformare a craniului.

Aplatizarea capului intervine de obicei in intervalul dintre prima si a doua luna de viata, dar unii copii prezinta plagicefalie inca de la nastere. Orice deformare vizibila la nastere trebuie rapid investigata si, de asemenea, atunci cand aceasta apare mai tarziu, trebuie anuntat de urgenta pediatrul.

Prevenire

Este important sa variati modalitatile de asezare a copilasului imediat dupa venirea sa pe lume. Atunci cand il asezati in pat, asigurati-va ca micul sau caput nu este pozitionat mereu in acelasi loc. In momentele cand nu doarme, este indicat sa tineti copilul in pozitii variate, dar in care caputul nu mai este presat de nimic. asezarea pe burtica este ideala pentru dezvoltarea sa, invatand astfel sa-si controleze mai bine capul.

Metode de remediere

Este foarte important sa va contactati medicul daca observati semne de plagiocefalie la bebesulul dumneavoastra. Tratate din timp, majoritatea deformarilor craniere se estompeaza. Daca in spatele deformarii capului se ascund alte cauze, precum torticolisul congenital (inclinarea capului intr-o parte din pricina contracturii muschilor gatului care limiteaza miscarile capului), craniostenoza (care apare ca urmare a inchiderii premature a suturilor capului), acestea necesita tratament specific.

In general, schimbarea regulata a pozitiilor bebelusului este suficienta pentru a restabili forma craniului in cateva luni. Exercitiile fizioterapuetice pot ajuta la facilitatea miscarilor capului si necesita interventie de specialitate.
In cazuri rare, se poate simti nevoia de a recurge la o casca speciala pentru corectarea plagiocefaliei, atunci cand problema nu se amelioreaza pana la patru luni. Acestea sunt mai putin eficace dupa sase luni.

Oricum, trebuie sa retineti ca plagiocefalia este mai mult o problema de estetica si, chiar daca nu dispare complet, este putin vizibila la varsta adulta. In plus, ea nu compromite nici dezvoltarea creierului, nici evolutia fizica si mentala a copilului.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu