Cauta:
Studiul geotehnic nu este optional

Studiul geotehnic nu este optional

Data: 28.07.2015

Orice constructie sau obiectiv ridicat pe un teren trebuie sa aiba la baza un studiu geotehnic, acesta fiind una dintre cele mai importante etape. Aceste studii geotehnice au rolul de a oferi informatii deosebit de importante despre natura si textura terenului pe care urmeaza a fi amplasata o constructie, iar lipsa unui studiu geotehnic executat corespunzator poate atrage dupa sine o serie de efecte negative costisitoare. 


Un studiu geotehnic are rolul de a verifica daca terenul pe care urmeaza a fi ridicat un obiectiv indeplineste conditiile necesare si are capacitatea de a-l sustine in siguranta. In cadrul acestor studii geotehnice se verifica greutatea cea mai mare pe care solul o poate suporta in zona respectiva, iar ulterior se apreciaza dimensiunile structurilor de rezistenta. Terenul de fundare este locul in care va fi pregatita fundatia, iar aceasta din urma este calculata si construita in functie de rezultatele obtinute dintr-un studiu geotehnic.

Zonele adiacente si terenul de fundare pot fi amenajate si pregatite corespunzator dupa executarea unor studii geotehnice. Rezistenta cladirilor si a altor obiective ridicate de la nivelul solului este data in cea mai mare parte de fundatie. Stabilitatea si integritatea pe termen lung depind foarte mult de o fundatie construita corespunzator, iar un studiu geotehnic ajuta foarte mult in acest proces. Este important de stiut ca fundatia preia integral greutatea unei constructii si o transmite solului, iar in aceasta ecuatie sunt necesare o serie de informatii care sunt obtinute printr-un studiu geotehnic corect executat si individualizat. Altfel spus, studii ale obiectivelor din zona nu sunt eficiente pentru o noua constructie.

Documentatiile geotehnice sunt de mai multe feluri, astfel ca exista avize geotehnice, monitorizare geotehnica, studii geotehnice de detaliu si altele. Acestea sunt reglementate prin lege – Normativ Indicativ NP 074-2007 privind documentatiile geotehnice pentru constructii. In cazul in care nu sunt executate aceste studii geotehnice, pe langa faptul ca legea este incalcata pot aparea si o serie de efecte negative costisitoare ce pot altera arhitectura si rezistenta unei cladiri. Spre exemplu, daca un teren suporta o anumita greutate ce este depasita de obiectivul ridicat in zona atunci unul dintre principalele riscuri consta in aparitia rupturilor si degradarilor fundatiei ce altereaza considerabil constructia sau chiar scufundarea intregului ansamblu cu efecte catastrofale atat din punct de vedere al rezistentei, cat si economice.

Atunci cand se executa un studiu geotehnic trebuie urmate mai multe etape. Pentru inceput se observa terenul sau amplasamentul si se iau in considerare planurile de proiectare. Ulterior, in cadrul unui studiu geotehnic, se realizeaza un plan de lucrari si se opteaza pentru echipamentele necesare acestui studiu. Dupa aceasta etapa se executa forari, se iau in calcul riscurile seismice precum si altele. Se analizeaza intr-un laborator toate datele recoltate din teren, iar mai apoi o comisie de ingineri geologi analizeaza documentele. In final, documentatia este inmanata beneficiarului. Bineinteles ca etapele din cadrul unui studiu geotehnic sunt mult mai complexe si mai diversificate.  Importanta unor studii geotehnice nu poate fi trecuta cu vederea, acestea reprezentand unul dintre elementele de baza atunci cand se doreste ridicarea unui obiectiv. De asemenea, un studiu geotehnic este obligatoriu din punct de vedere legal.
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu