Sindromul mortii subite la bebelus este cea mai mare temere a tinerilor parinti. Copilul aparent sanatos, de obicei mai mic de un an, care nu a suferit si nu sufera de vreo boala adoarme si nu se mai trezeste niciodata. Autopsia, examinarea starii medicale trecute, examinarea casei nu pot identifica nicio cauza a mortii.

Desi numarul de cazuri a scazut cu 50% din 1983, anual, mii de bebelusi inca mai mor subit in intreaga lume.

Un cercetator Australian a lansat recent o teorie potrivit careia bebelusul se viseaza in uterul mamei si inceteaza sa mai respire, deoarece in uter fatul nu respira, ci primeste oxigenul de la mama. Alti medici au calificat aceasta teorie drept fantezista. Nu putem sti inca care dintre parti are dreptate, cert este ca s-au identificat factori de risc mult mai demni de crezut.

Copiii ai caror mame au fumat in timpul sarcinii sunt predispusi la moarte subita mult mai mult decat cei ai caror mame au dus o viata sanatoasa.

Moartea subita a bebelusului poate fi legata si de prezenta unor malformatii la nivelul organelor interne.

De asemenea, riscul de sindrom al mortii subite este mai mare la copii mai mici de sase luni, la cei nascuti prematur, la baietei si la gemeni sau tripleti. Unele studii au aratat ca si mostenirea genetica joaca un rol important. Acestia sunt factori pe care parintii nu-i pot controla. Totusi, cercetarile au aratat ca exista si factori de risc care pot fi eliminati de catre parinti.

S-a observat ca riscul de moarte subita este mai mic daca bebelusul este asezat pe spate in timpul somnului. In alte tari, campanile care incurajeaza parintii sa-si culce bebelusii pe spate au avut ca rezultat o scaderea a numarului de morti subite. Si la copii care sunt culcati pe o parte riscul este mai mic, dar pozitia cea mai buna este pe spate.

Aceasta recomandare este valabila numai in cazul copiilor sanatosi. Celor care sufera de boli ale cailor aeriene superioare sau de reflux gastro-esofagian s-ar putea sa nu le faca bine dormitul pe spate. Aceste situatii speciale trebuie discutate cu medicul pediatru.

Dormitul pe spate poate provoca schimbari in forma craniului, dar acestea pot fi prevenite prin schimbarea pozitiei capului in timpul somnului. De asemenea, bebelusul trebuie sa stea mai mult pe burtica atunci cand este treaz.

Sunt insa si alte lucruri pe care le poti face pentru a preveni sindromul mortii subite.

  • Foloseste un patut sigur cu saltea mai tare si un cearsaf bine prins sub saltea. Lenjeria pufoasa, pernele, paturile, animalele de plus pot provoca o acumulare de dioxid de carbon in jurul fetei copilului, marind riscul de moarte subita.
  • Nu lasa sa patrunda fum in camera in care doarme bebelusul.
  • Nu supraincalzi camera.
  • Alapteaza-ti bebelusul la san.
  • Ofera-i bebelususlui o suzeta. Un studiu aparut in decembrie 2005 a aratat ca suzeta reduce cu 90% riscul de moarte subita.
  • Explica-le bunicilor sau altor persoane care au grija de copilul tau ce inseamna sindromul mortii subite si cum poate fi prevenit.

Daca bebelusul doarme in pat cu tine iti va fi mai usor sa-l alaptezi iar legatura mama-copil va deveni mai puternica. Unii specialisti considera ca daca dormi in pat cu copilul vei reduce si riscul de moarte subita pentru ca ii poti auzi respiratia.

Alti experti insa cred ca bebelusul care doarme in acelasi pat cu mama are mai multe sanse sa moara subit din cauza paturilor, pernelor si cearsafurilor din patul unui adult.

Inca nu este clar daca bebelusul care doarme in acelasi pat cu mama este supus unor riscuri suplimentare. Daca nu vrei sa risti, poti sa aduci patutul copilului in camera ta, astfel incat sa-l ai aproape mereu.