Cauta:
Politetea copiilor nostri, prin noi insine!

Politetea copiilor nostri, prin noi insine!

  Autor Echipa NN Data: 09.07.2012


Politetea copiilor nostri, prin noi insine!
In ziua de azi, politetea este privita cumva ca un atribut al unei lumi demult apuse. Nu mai reprezinta mare lucru, pentru ca nu aduce nici un beneficiu. Si oricum, nu se merita. Politetea nu este un lux, este o necesitate. Este modul in care intelegem sa ne raportam la existenta celorlalti, a lumii in general. Iar daca in aceasta directie se porneste stramb, mai tarziu in viata, cu greu se mai poate indrepta ceva.

De ce ar trebui sa fim politicosi?

Pentru ca, inainte de toate, suntem oameni si traim intr-o societate care se ghideaza dupa niste reguli (iar cele mai importante reguli sunt cele nescrise). Fara aceste reguli, care, de mii de generatii s-au transmis pana la noi, ar fi haos. Politetea trebuie sa fie apanajul fiecarui copil, de la cei mai mici, pana la cei mai mari. Putem sa depasim acest tabu pe care il reprezinta "copilul pur" si care nu poate sa faca nimic gresit (pentru ca este doar un copil). Cate fetite de cinci-sase ani nu ati vazut ocupand chiar si doua locuri in autobuz, in timp ce alti calatori se inghesuie sa nu o loveasca din greseala, iar mama ei o priveste cu o mandrie evidenta in ochi? Astfel de situatii sunt pe cat de hilare, pe atat de naucitor de neinteles.

Respect de sine, respect pentru ceilalti

Lipsa politetii la un copil presupune din start si inca de la varste foarte fragede, respingerea a doua aspecte esentiale: existenta celorlalti si existenta unor reguli de viata. Nu stim ce parinte poate accepta ca fiul sau fiica lor sa traiasca fara sa respecte aceste doua repere esentiale in dezvoltarea lor ca indivizi, in integrarea ulterioara in societate, in reusita in viata personala si profesionala. Parintii trebuie sa inteleaga ca iubirea pentru copilul lor nu inseamna ca i se poate permite totul. Aceasta este o eroare imensa, in care cad multi. Prin acest tip de comportament, parintii legalizeaza comportamentul eronat al copilului lor, fara sa se gandeasca la consecintele de mai tarziu. Este o chestiune de valori si de principii. Si de respect. Pentru ca respectul pentru ceilalti trebuie sa mearga mana in mana cu respectul de sine. Sau, cu alte cuvinte, nu se poate avea unul fara celalat.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu