Lasand problemele genetice la o parte, numai fumatul intrece dieta dezordonata ca numar de decese provocate. Iar in capul listei se afla dieta bogata in grasimi. Da. Chiar si copiii sunt in pericol. Cardiologii americani s-au aratat ingrijorati de numarul de copii care au un nivel crescut al colesterolului, iar un sfert din copiii americani sunt considerati obezi.

Informatii legate de grasime

Unul din cinci copi sunt considerati obezi, procent care a crescut foarte mult in ultimele doua decenii.

Doar pentru ca ai un copil slab, asta nu inseamna ca nivelul colesterolului sau este normal. Nu poti ghici nivelul colesterolului sau sanatatea inimii bazandu-te pe infatisare.

Sunt sanse foarte mari ca copilul tau supraponderal sa devina un adult supraponderal (deci un adult cu probleme de sanatate) daca nu-l ajuti sa-si schimbe obiceiurile alimentare.

Grasimile sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului, dar exista o diferenta intre felurile de grasime si calitatea lor. Evita grasimile facute cu ulei de cocos. Consuma o cantitate mica de gasimi saturate (gasite in carne si lactate). Consuma grasinile bogate in acizi omega-3. Uleiul de masline este sanatos si gustos.

Copiii mai mici de doi ani au nevoie de mai multe grasimi pentru ca organismul sa-si continue cresterea. Dar asta nu inseamna ca-i poti da copilului produse ce contin grasimi rele. (vezi mai sus).

Colesterolul si grasimea nu sunt unul si acelasi lucru. Colesterolul este o substanta grasa care se afla in produsele animale: carne de porc sau pui, peste, lactate. Alimentele care nu provin de la animale nu contin cholesterol.

Daca vrei sa stii cata grasime consuma copilul tau imagineaza-ti noua lingurite pline cu grasime. Asta inseamna 36 de grame. Cam atat consuma, in medie, un copil pe zi.

Cum faci schimbari in dieta?

Incepe sa citesti etichetele. Uita-te mai intai la continutul de grasime, apoi la tipul de grasime folosit.

Incepe sa consumi produse lactate fara grasimi sau cu continut scazut de grasimi. Daca familia se plange, amesteca laptele normal su cel fara grasimi si redu treptat cantitatea de lapte normal din amestec.

Fa-ti singura cartofi prajiti: curate cartofii, taie-i in bucati, unge-i cu putin ulei de masline si coace-i la cuptor.

Renunta la prajiturile de casa facute cu unt sau ulei. Ofera-i copilul tau, ca gustare, o salata delicioasa de fructe.

Inlocuieste sosurile si sosurile pentru salata cu versiuni sarace in grasimi.

Ce mai poti face

Nu folosi vizitele la fast food ca rasplata pentru copil. Visitele la fast food ar trebui sa fie ceva intamplator. Daca vrei sa-l rasplatesti du-l la o plimbare sau la zoo.

Nu e nimi in neregula cu mancarurile servite repede („fast food”). Supele, salatele, sandwithcurile proaspete sunt facute in graba dar sunt destul de sanatoase. Data viitoare cand le promiti copiilor o masa rapida cauta si alte solutii decat patiserii si alte francize foarte cunoscute.

Nu mai manca pe fuga. Daca cina copilului tau provine dintr-o punga pe care i-o da cineva de la un ghiseu, igur nu o sa invete niciodata cum sa fie atent la ce mananca. Nu te mai grabi, ia un loc si bucura-tede fiecare inghititura.

In cazul multor copii, ceea ce mananca nu este consumat. Cu alte cuvinte, copii de azi nu numai ca mananca mancaruri mai grase dar fac si mai putina miscare. Invata-ti copilul inca de mic sa duca o viata activa: du-l in plimbari lungi, la piscina, sau pe terenul de baschet. Inchide televizorul si ascunde-i CD-urile cu jocuri.

Renunta la propriile tale obiceiuri proaste in ce priveste dieta. Copiii au tendinta sa imite comportamentul adultilor. Nu o sa invete niciodata nimic daca nu-i dai un exemplu bun.

Daca altceva nu te convinge…

Poate asta o sa te convinga. Studiile arata ca copiii suprponderali si obezi au mai multe probleme in a fi acceptati de cei din jur fata de copiii cu handicap fizic.