Cauta:
10 sfaturi pentru bunici

10 sfaturi pentru bunici

  Autor Echipa NN Data: 24.12.2010

Nu-i usor sa fii bunic si, pentru a va indeplini cu discretie rolul de sprijin esential in cresterea nepotilor, trebuie sa dati dovada de multa rabdare si sa va dovediti adevarati strategi ai diplomatiei.

Tringhiul bunici, parinti, copii poate implica relatii delicate sau chiar conflictuale. Bunicii stiu prea multe si vor sa impartaseasca din experienta lor, parintii au rezerve mari de orgoliu, iar copiii pot profita de aceste ciocniri repetate, devenind prea rasfatati si prea mofturosi.
Cum intelepciunea este, in general, apanajul bunicilor, este bine ca dumneavoastra sa fiti cei care trateaza cu mai multa precautie aceste relatii.

  1. Dezvoltati o legatura stransa cu cei mici inca din etapa primelor luni de viata. Acest lucru este extrem de important, pentru ca astfel veti reusi sa comunicati mai bine cu nepotii, sa le cunoasteti personalitatea si sa-i vedeti evoluand. Nu uitati ca cei mici vor avea nevoie si de ajutorul dumneavoastra pentru a descifra lumea inconjuratoare.
  2. Nu trebuie sa solicitati drepturi exclusive asupra viitoarei educatii a copilasului. Este mai indicat sa stabiliti impreuna cu parintii liniile generale ale principiilor educative la care acestia tin si sa le aplicati atunci cand bebe va este incredintat.
  3. Nu judecati munca parintilor. Oricat de convinsi sunteti ca astfel dati o mana de ajutor, nu impartasiti parintilor parerile dumneavoastra negative in legatura cu atitudinea si comportamentul nepotilor.
  4. Evitati sfaturile. Relatia dintre dumneavoastra si copiii dumneavoastra trebuie sa fie una matura, ca de la adult la adult. Daca au nevoie de sfaturile dumneavoastra, acestia va vor cere, cu siguranta, parerea.
  5. Fiti mereu disponibili, dar cu discretie. Pe scurt, oferiti-va ajutorul atunci cand este cazul si nu insistati atunci cand sprijinul dumneavoastra nu este util.
  6. Pastrati pentru dumneavoastra confidentele facute de parinti si de nepoti. O regula de aur este aceea de a nu lua partea niciunei tabere in conflictul dintre parinti si copii.
  7. Nu va implicati prea mult. Pastrati o distanta sanatoasa fata de familia copiilor dumneavoastra. Nu veniti prea des in vizita, nu trasati reguli, nu verificati daca "totul merge bine" - dupa standardele dumneavoastra - in cuplul parintilor.
  8. Nu va plangeti. Stim, este foarte greu, mai ales ca nepoteii pot deveni foarte obositori. Totusi, este recomandat sa tineti aceste nemultumiri numai pentru dumneavoastra.
  9. Organizati-va din timp si planuiti iesirile alaturi de nepoti. Oferiti-le distractii pentru care parintii nu au timp.
  10. Totusi, aveti grija sa nu va rasfatati excesiv nepotii. Aceasta este o tendinta generala a bunicilor. Faptul ca ii vedeti rar pe cei mici - in weekenduri si vacante - va face sa aglomerati in acest spatiu limitat de timp toate "ofertele" de petrecere a timpului liber, de "tratatii" dulci speciale etc. De asemenea, va determina sa aratati mai multa ingaduinta fata de nazbatiile copilului.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu