Cauta:
Copilul meu nu vrea sa creasca

Copii  Copii - rss

Copilul meu nu vrea sa creasca

  Autor Echipa NN Data: 02.05.2012

Copilul meu nu vrea sa creasca
Refuzul de a creste - numit si sindromul Peter Pan - ascunde, de fapt, o teama legata de momentul in care cel mic se va desparti de lumea copilariei si va intra cu drepturi depline in universul adultilor. A creste este o responsabilitate si, odata cu parasirea stadiului de copil, vin o sumedenie de indatoriri pe care cel mic le respinge, dorind sa fie mereu rasfatat, alintat, lipsit de griji si protejat.

Cauzele fricii de a creste

Unii copilasii au un vis asemanator personajului din tara de Nicaieri, Peter Pan. Ei spera sa nu creasca niciodata. Adultii au responsabilitati si indatoriri nenumarate si acest lucru inspaimanta copiii, care nu vor sa renunte la micile lor privilegii si rasfaturi. A creste inseamna, de asemenea, a respecta un anumit tip de comportament, a stabili noi relatii, a raspunde unor provocari noi, a se rupe de protectia caminului.
 • Pentru ca este deplin constient de regulile si principiile care guverneaza lumea adultilor, cel mic este inspaimantat de schimbarile care-l aduc, treptat, tot mai aproape de lumea celor mari, refuza sa se manifeste ca un prichindel de varsta sa si se refugiaza in atitudini caracteristice bebelusilor
 • Adeseori, atunci cand parintii vor sa-l responsabilizeze spunandu-i ca "e mare", copilul manifesta un comportament regresiv. A fi mare se asociaza cu anumite gesturi si actiuni neplacute: mentinerea ordinii in camera sa, aranjarea hainutelor, lecturile pe cont propriu. Iar acest lucru este foarte frustrant pentru unii copii.
 • Un copilas care pretinde ca este inca mic, atrage atentia asupra sa si isi forteaza parintii sa actioneze in consecinta, restabilind intre el si adulti raporturi pe care le poate gestiona mai bine. 
 • Refuzul de a creste se poate asocia cu aparitia unui fratior sau a unei surioare, ceea ce, in interpretarea celui mic, duce la pierderea dragostei parintilor pe care trebuie sa-i imparta cu acest "intrus".
 • Reactiile excesive sunt datorate lipsei de comunicare cu cei mari, copilul acumuland o tensiune afectiva care se manifesta brusc prin sindromul Peter Pan. 
Cum va ajutati copilul?
 • Intai de toate trebuie sa inlaturati dramatismul problemei si sa nu tensionati inutil situatia. De obicei, parintii percep aceasta infantilizare voita ca pe un rasfat, ca pe un capriciu sau ca pe o incercare de a le face viata dificila.
 • Este important sa va canalizati atentia asupra necesitatilor afective ale copilului si sa incercati sa-i explicati partile bune ale procesului de crestere.
 • Incercati sa priviti lumea din punctul sau de vedere si veti vedea ca lumea celor mari poate fi, intr-adevar, intimidanta.
 • Implicati-l in activitati care-i dezvolta simtul responsabilitatii si care-l pot face sa accepte, progresiv, gandul unei schimbari. Rugati-l sa-si aranjeze altfel camera, in asa fel incat sa-i acopere mai bine necesitatile actuale, de exemplu. In mod cert copilul va percepe - nu direct, ci imediat - ca dezvoltarea vine si cu unele avantaje. 
 • Imprietenirea cu copilasi de varsta sa este benefica, facandu-l pe cel mic sa traverseze "drama" cresterii cat mai lin posibil.
 • Atunci cand se manifesta ca un copilas mare, este bine sa-i laudati eforturile.
 • Nu-i reprosati atitudinile infantile si nu-i ridiculizati dorinta de a ramane mic. In general, un Peter Pan decide singur cand a venit momentul sa depaseasca pragul copilariei.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu