Listeria este o bacterie care se gaseste in alimentele contaminate si poate face rau atat femeii cat si copilului nenascut. Desi listerioza – boala provocata de listeria – este rara, femeile gravide sunt mai expuse decat celelalte.

Ce este listeria?

Listeria monocytogenes este o bacterie care traieste in apa si in sol. Legumele pot fi contaminate de catre sol, dar si animalele pot purta bacteria. Listeria a fost depistata in legume negatite, carne negatita, lapte nepasteurizat, mancaruri preparate cu lapte nepasteurizat. Prin gatire sau pasteurizare, bacteria este eliminata din alimente. Insa este posibil sa o gasim si in semipreparate sau in mezeluri, care pot fi contaminate dupa prepare si impachetare.

Mii de persoane se imbolnavesc anual de listerioza si sute dintre ele mor. Conform studiilor, 27% dintre cei infectati sunt femei gravide. Fata de ceilalti adulti santosi, ele au sanse cu 20% mai mari sa se imbolnaveasca de listerioza.

Cum depistam listerioza?

Simptomele listeriozei apar la 2-30 de zile dupa expunerea la bacteria. La gravidele simptomele sunt asemanatoare cu cele ale unei gripe usoare: dureri de cap, dureri musculare, febra, varsaturi. Daca infectia se intinde la sistemul nervos, femeia devine confuza, dezorientata, are gatul intepenit, si incep convulsiile. Infectia poate sa apara oricand pe parcursul sarcinii, dar riscurile cele mai mari sunt in trimestrul al treilea cand sistemul imunitar este oarecum slabit. Daca apar simptomele de mai sus trebuie contactat medicul de urgenta.

Ce efecte are listerioza asupra copilului?

La gravidele bolnave de listerioza pot sa apara:
Avort spontan
Nastere prematura
Infectii la nou-nascut
Moartea nou-nascutului (in 22% din cazurile de listerioza perinatala fatul se naste mort sau moare la scurt timp dupa nastere)

Cum se trateaza listerioza?

Tratamentul inceput devreme poate sa previna infectarea si moartea fatului. Listerioza se trateaza cu antibiotice. In cele mai multe cazuri, tratamentul acesta previne extindera infectiei la fat. Aceleasi antibiotice sunt administrate nou-nascutului cu listerioza.

Cum ne protejam?

Nu este greu saa te aperi impotriva listeriozei. Trebuie doar sa fii atenta la ceea ce mananci. Iata cateva sfaturi:

Evita branzeturile din lapte nepasteurizat: feta, Brie, Camembert, Panela sau branzeturile cumparate din piata. Laptele trebuie cumparat numai din supermarket si trebuie sa fie si el pasteurizat.

Nu manca in oras produse din carne: hot-dog, hamburger. Daca vrei sa mananci in oras, alege doar mancarurile cu carne gatita la tenperaturi inalte, adica fierte, prajite, fripte.

Nu manca nici conserve, sau alte produse din carne. Cel mai sigur este sa manaci mancare gatita in casa. Toate fructele si legumele trebuie spalate bine, iar atunci cand gatesti totul in jur trebuie sa fie curat, de la blatul de bucatarie pana la mainile tale.

Temperatura din frigider trebuie sa fie cat mai mica, iar frigiderul trebuie sa fie curat si spalat cat mai des.

Evita sa atingi mancarea negatita de cea gatita. Punand legume crude langa carnea gatita poti sa o contaminezi. Daca pregatesti un  fel de mancare cu legume, lapte sau carne, temperatura de gatire trebuie sa fie cat mai inalta posibil.

Acest articol face parte din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”