Cauta:
Vaccinarile obligatorii si facultative

Vaccinarile obligatorii si facultative

  Autor dr. Eugen Prajinariu Data: 03.07.2006

Vaccinarile obligatorii si facultative
Vaccinurile sunt preparate biologice realizate din microorganisme inactivate total sau partial sau prin inginerie genetica care au rolul de a stimula specific imunitatea organismului. Modul de administrare poate fi: injectabil (intramuscular sau subcutanat), oral, intranazal (instilatii, pulverizari).

Vaccinarea este necesara pentru prevenirea unor boli foarte grave, usor raspandibile in populatie, cu mortalitate mare sau complicatii imediate si tardive severe care cer un efort uman si economic substantial. In acest fel s-a reusit reducerea sau disparitia unor afectiuni cum ar fi rujeola, difteria, tetanosul, tusea convulsive, poliomielita, tuberculoza.

Programul national de vaccinari obligatorii include imunizarea impotriva unor boli cu importanta medicala si economica deosebita pentru tara noastra: BCG (pentru tuberculoza), antihepatita B, vaccinul antiDTP (diftero-tetano-pertussis), antipoiomielitic, antirujeolic, antirubeolic (la fete, la 14 ani). Tarile vest-europene au inclus in programul obligatoriu si vaccinarea pentru parotidita epidemica, astfel a aparut un trivaccin (RPR) care include imunizarea contra rujeolei, rubeolei si parotiditei, vaccin care se utilizeaza uneori si la noi.

Probabil ca odata ce Romania va intra in Uniunea Europeana, schema vaccinarilor obligatorii se va largi, incluzand si imunizari pentru alte microorganisme cum ar fi virusul urlian (al parotiditei epidemice) sau Haemophilus influenzae tip B. De asemenea, vor deveni obisnuite vaccinari impotriva unor boli comune larg raspandite cum este gripa, pentru care in momentul actual populatia nu acorda foarte mare importanta.

Conditiile de utilizare a vaccinurilor sunt diverse, in afara celor din programul national de vaccinare obligatorie.

Vaccinuri utilizate in anumite circumstante epidemiologice sau la persoanele care calatoresc in anumite zone endemice sunt cele pentru: hepatita A, holera, leptospiroza, febra tifoida, pesta, infectii cu pneumococ, meningococ sau streptococ, febra galbena, febra hemoragica, malarie etc. Vaccinari in situatii de urgenta: tetanos, rabie, encefalita.

De asemenea, se poate completa schema vaccinarilor obligatorii cu imunizare contra varicelei, gripei, infectiilor cu pneumococ, streptococ, stafilococ, meningococ, haemophilus.

Lista de vaccinuri poate fi mult largita, indicatiile acestora depind de la un pacient la altul, de la o tara la alta, administrarea lor se face numai la indicatia medicului si sub stricta supraveghere a pacientului deoarece pot exista contraindicatii sau complicatii.Read the English version of this article: Mandatory and Optional Vaccinations
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
9 comentarii
 • a spus
  marți, 19.07.2011
  noi suntem in italia si aici e diferit de romania fetita noastra are aproape 7 luni a facut vaccinul [ ... ]
 • a spus
  duminică, 22.08.2010
  Despre vaccinari se discuta si pe forum aici: viewtopic.php?f=4&t=10762&p=20973#p20973 [ ... ]
 • a spus
  marți, 08.09.2009
  Am doua fetite, una de 2 ani si 3 luni, alta de 4 luni. Medicul de familie mi-a spus deja de 2 ori [ ... ]
 • a spus
  luni, 06.04.2009
  cam putine detalii.se pare ca e mai vechi articolul. [ ... ]
 • a spus
  marți, 03.07.2007
  sotia a nascut recent. la iesirea din spital am luat leg?tura cu medicul pediatru, avem un medic [ ... ]
 • a spus
  vineri, 20.10.2006
  vaccinarea cu trivaccin de rubeola rujeola oreion este si pe programul de vaccinari al tarii [ ... ]
 • a spus
  joi, 13.07.2006
  Pentru a afla exact programul de vaccinari obligatorii ar fi indicat sa iei legatura cu un medic [ ... ]
 • a spus
  marți, 11.07.2006
  buna seara am nascut in iunie 2006 o fetita de toata frumusetea..desi s-a nascut destul de mica, [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 05.07.2006
  Puteau sa apara aici si virstele la care se fac vaccinarile? cred ca erau utile. probabil ca stiu [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu