Cauta:
Toamna si depresia post-natala

Toamna si depresia post-natala

  Autor Echipa NN Data: 01.10.2010

Potrivit observatiilor clinice, depresia si, in general, tulburarile psihice au o incidenta mai mare toamna si primavara. Depresia post-partum (sau depresia post-natala), ca o categorie a tulburarilor depresive, poate urma si ea aceeasi tendinta.

De ce toamna si primavara, v-ati putea intreba, pe buna dreptate. Daca ne gandim la ce au in comun cele doua anotimpuri, observam ca ele sunt perioade de trecere: nu este nici cald nici frig, vremea e capricioasa, ploua des si mult, nu stii la ce sa te astepti, nu stii ce decizii sa iei in privinta tinutei vestimentare sau a plimbarilor. Precum viata psihica a individului depresiv, toamna si primavara sunt marcate de incertitudini, de "toane", de "lacrimi". Probabil ca persoanele inclinate spre astfel de trairi tind sa fie mai receptive la reflectarea lor in exterior, ca si cum ar privi tabloul propriei conditii interioare.

O proaspata mamica, aflata in una dintre situatiile despre care discutam intr-un articol anterior (istoric de depresie, lipsa ajutorului si a intelegerii din partea celor apropiati - in special a sotului, epuizare fizica) are mai multe sanse sa manifeste depresie post-partum daca a nascut in prag de toamna. Zilele se scurteaza, timpul pe care il poate petrece cu bebelusul in afara casei se reduce; poate sunt zile intregi cand este nevoita sa stea in casa din cauza vremii urate. Toate acestea devin si mai apasatoare cand inainte de a naste mama a fost o persoana activa, independenta sau cand nasterea, din diverse motive, nu a fost asteptata cu bucurie. In aceste conditii, proaspata mamica se poate simti trista si, ce este mai rau, se poate indeparta de copil, ne mai dorind sa aiba grija de el sau sa-l vada.

Daca toamna este un anotimp care va creaza in general probleme sau daca ati mai traversat episoade depresive, este bine, ca proaspata mamica, sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:

  • petreceti cat mai mult timp in natura impreuna cu cel mic, pentru a profita de lumina si de caldura soarelui;
  • mancati fructe si legume proaspete;
  • luati-va o floare sau un buchet de flori, pe care sa le asezati in camera in care stati cel mai mult;
  • odihniti-va in acelasi timp cu bebelusul;
  • profitati de zilele ploioase pentru a citi o carte sau a vedea un film;
  • monitorizati-va starile si, daca va simtiti mai trista sau mai apatica decat de obicei, timp de mai multe zile, daca va oboseste excesiv bebelusul, va puteti adresa unui psihoterapeut.


Read the English version of this article: Autumn and Post-Natal Depression
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu