Nu este niciodata prea devreme sa te bucuri de efectele benefice ale masajului chiar daca esti bebelus! In multe parti ale lumii masarea nou-nascutilor este un lucru obisnuit, intrat in rutina noilor parinti.

Atingerea este foarte importanta pentru relatia mama-copil, transmitand dragoste, caldura si siguranta. De asemenea, cele mai recente studii si experimente arata ca masajul ii ajuta pe bebelusi sa se relaxeze, sa manance si sa doarma mai bine, alina colicile etc. Masarea cu regularitate a copiilor nascuti prematur determina cresterea ritmului de dezvoltare, sporeste apetitul, imbunatateste durata si calitatea somnului.
In general, masajul este o placere pentru ambele parti (parinti  copil), iar efectele acestuia contribuie la o dezvoltare psihosomatica armonioasa a nou-nascutului.
Cand se lucreaza cu bebelusi trebuie in permanenta avut in vedere faptul ca organismul lor este in plina dezvoltare, foarte fragil, si de aceea ei trebuie tratati cu delicatete.

Pregatirea pentru efectuarea masajului este foarte importanta. Alege o perioada de timp in care tu si copilul tau sunteti relaxati si calmi. Pentru copil, masajul nu trebuie efectuat 30 de minute inainte sau dupa masa, sau daca acesta este obosit; perioada propice pentru masaj: o ora dupa masa sau dupa baita (in cazul in care nu este somnoros!). De asemenea, trebuie ales un moment in care mamica sau taticul (maseurul) sa-si poata pune pentru 20-30 de minute gandurile si problemele de-o parte: copilul se bazeaza pe comunicarea non-verbala si va receptiona starea de spirit a persoanei care-l atinge.

Atmosfera in care se va desfasura masajul este si ea importanta. Nu incerca sa-ti masezi copilul si sa te uiti la stiri! Poti folosi o muzica ambientala sau speciala pentru masaj, poti diminua sau stinge luminile. Mai ai nevoie de o camera incalzita, deoarece bebelusul va fi dezbracat, iar organismul lui nu-si regleaza bine temperatura. Asigura-te inainte de inceperea masajului ca hainele tale sunt potrivite pentru temperatura camerei si cat se poate de confortabile!

Suprafata pe care va sta micutul trebuie sa fie moale, calduta si sigura. Nu este o idee buna sa folositi accesorii din lana, ele pot gadila sau deraja copilul, iar in contact cu uleiul de masaj poate provoca reactii alergice. Substanta cu care vei lucra trebuie aleasa cu grija: majoritatea uleiurilor comerciale de masaj contin parfumuri si alte substante chimice. In timpul masajului exista posibilitatea ca bebelusul sa guste uleiul, punandu-si, de exemplu, manuta masata in gura, deci trebuie sa ne asiguram ca uleiul de masaj este…comestibil! Uleiuri esentiale pot fi folosite dupa varsta de 6 luni. Uleiurile minerale nu sunt recomandate deoarece se absorb greu si lasa pielea grasa. Cele mai indicate sunt uleiurile vegetale care sunt usoare, nelipicioase si se absorb rapid (de migdale, masline, samburi de strugure, calendula, cu vitamina E etc). Nu folositi pudre!!

Acestia sunt pasii pregatitori pentru masaj. Mai ramane sa-ti intrebi copilul daca are chef de masaj! Lucrul acesta ti se poate parea prostesc, dar gandeste-te: i-ai face masaj unui adult fara permisiunea lui?! Cum imi dau seama daca bebelusul meu nu este intr-o dispozitie buna pentru masaj? Ei bine, daca plange, se intoarce pe toate partile incercand sa scape, isi pune mainile si picioarele in pozitie defensiva, devine agitat, se misca mereu, este evident iritat de manevrele de masaj cred ca mesajul lui este clar! Te rog sa nu-ti masezi copilul impotriva vointei lui! Poti incearca din nou mai tarziu. Masajul trebuie sa fie o experienta placuta pentru amandoi!

INAINTE DE A INCEPE:

-Asigura-te ca ai tot ce-ti trebuie la indemana;
-Spala-te pe maini;
-Respira profund si regulat;
-Dezbaraca bebelusul si pune sub fundulet un scutec, in caz de….accidente!;
-Scutura-ti mainile, pune suficient ulei in palme si freaca-le una de alta pentru a incalzi si palmele tale si uleiul de masaj

CATEVA REGULI GENERALE:

Masajul nou-nascutilor este diferit de cel al adultilor; el nu se face cu forta, dar nici prea usor, sa nu-l gadile! O recomandare standard in acest sens: inchide ochii si apasa cu un deget pe pleoapa, oprindu-te cand apasarea devineinconfortabila  cam aceasta este presiunea ideala pentru masarea bebelusilor. Pentru copiii mai mari se recomanda miscari mai ferme.
Pe truchi, inotdeauna maseaza de la stanga la dreapta (adica de la dreapta la stanga bebelusului), in sensul urmat de digestie.
Foloseste-ti mana indemanatica pentru majoritatea miscarilor si cealalta pentru sustinere; repeta fiecare manevra de 3-5 ori, cu ritm constant.
Pozitioneaza-te astfel incat sa ai acces usor la toate partile corpului copilului, sa stai comod si sa nu-ti suprasoliciti coloana.
Daca stai asezata pe podea cu picioarele intinse si apropiate, poti aseza copilul pe picioare; daca stai cu picioarele departate, il poti seza pe un prosop gros, intre picioarele tale; daca ai asezat copilul pe o suprafata amenajata, gaseste-ti o pozitie comoda.

SECVENTA DE MASAJ

Poti incepe prin a te juca cu copilul tau, stabilind astfel daca are sau nu dispozitia necesara pentru masaj. Poti sa-l tii cateva minute aproape de corpul tau pentru a-ti simti caldura corpului, mirosul familiar si pentru a-ti percepe ritmul respirator  aceste lucruri ii vor crea o stare de siguranta si-l vor calma. Incepe prin a-l atinge usor, ca in joaca. De obicei, se maseaza initial partea anterioara a corpului, de la cap spre picioare; foloseste miscari lungi, lente, usoare, care sa nu-l sperie sau sa-l ia prin surprindere; nu folosi miscari bruste! Daca observi ca anumite miscari sau masarea unor anumite zone il deranjeaza pe copil, nu insista! Nu conteaza daca nu efectuezi toate manevrele de masaj descrise sau daca le schimbi ordinea.

Unge cu uleiul incalzit in palme partea anterioara a corpului, apoi concentreaza-te asupra capului. Miscarile se fac dinspre interiorspre exterior. Folosind cate un deget (index sau degetul mare) de la fiecare mana, plimba-te usor, cu miscari liniare sau circulare, pe frunte, tample, sprancene, pleoape, nas, obraji, zona gurii si a urechilor. Repeta fiecare miscare de 3-5 ori, apoi coboara usor spre partea anterioara a gatului (miscarile pe gat se efectueaza cu mare grija, fara presiune!), apoi pe cea posterioara. Foloseste miscari de susin jos, dinspre cap spre corp; pune bland ambele maini pe gatul copilului si lasa-le sa alunece usor spre umeri, apoi mai jos, spre brate, formand un inel din degetul mare, pe de-o parte, si restul degetelor, pe cealalta. Lasa-ti mainile sa alunece lent spre articulatia cotului, pumnului, pana in palma. Poti de asemenea rota de cateva ori pumnul in sens orar si invers: cu o mana sustine antebratul copilului deasupra articulatiei pumnilui, iar cu cealalta executa incet rotatii ale pumnului. Repeta aceeasi secventa si pe celalalt brat. Dupa ce ai terminat, intoarce-te pe acelasi traseu pentru a incepe masajul pieptului si abdomenului. Aceste zone se vor masa de la dreapta la stanga bebelusului, cu miscari circulare, incepand de sub coaste. De asemenea, mai poti efectua neteziri usoare, ca niste mangaieri , cu intreaga palma, pe intreaga latime a abdomenului. Zona genitala nu se maseaza!

Coboara apoi spre picioare: formeaza cu mainile inele in jurul acestora si plimba-te lent spre glezna si inapoi. Prinde apoi cu o mana un picior, deasupra articulatiei gleznei, iar cu cealalta executa rotatii ale acesteia, apoi urca spre coapsa, lasandu-ti mana sa alunece usor pe ulei. Nu exclude din masaj zona talpii: deseneaza cerculete in jurul maleolelor interne si externe, aplica presiuni pe talpa, cu ajutorul degetelor mari; deseneaza, tot cu degetele mari, linii care pleaca din calcai si se opresc in fiecare deget cu care te poti juca in voie: maseaza, scutura, roteste! Ai grija totusi, din cauza uleiului, degetele sunt alunecoase! Realizeaza aceeasi succesiune si pe celalalt picior.

Astfel ai terminat de masat partea anterioara a corpului! Lasa copilul sa se joace sau sa faca ce vrea pentru cateva minute, observand in acelasi timp daca nu a devenit agitat sau somnoros. Daca totul pare in regula, intoarce cu grija copilul pe burtica; unor copii le place aceasta pozitie, altora nu; daca bebelusului tau nu-i place pe burtica, incearca sa-l tii pe pieptul tau. Incepe prin a unge cu ulei tot corpul, folosind miscari lente si lungi. Maseaza usor intregul picior de la degete spre fundulet, cu intreaga palma, folosind miscari succesive, mana dupa mana. Plaseaza-ti apoi mainile sub pliul fesier si maseaza usor funduletul, cu miscari succesive, urcand spre spate si umeri. Coloana nu trebuie masata, poti doar sa-ti pui palmele peste ea cateva clipe pentru a transmite copilului caldura. Efectueaza miscari lente dinspre coloana spre partile laterale, pe toata lungimea spatelui; pune-ti apoi palmele perpendicular pe coloana, cu degetele langa aceasta, si plimba-te inainte si inapoi, coborand totodata spre fundulet. La intoarcere poti desena cerculete cu cateva degete, pe langa coloana, pe tot spatele, pana la umeri.
Pentru a incheia masajul foloseste miscari lungi, cu ritm lent, pe intreaga suprafata a corpului, ca si cum l-ai mangaia de sus pana jos, pe partea posterioara si apoi pe cea anterioara.

Acum, conform declaratiilor parintilor deja experimentati in efectuarea masajului, copilul tau ar trebui sa fie vesel, somnoros sau…adormit!
Cam atat poti afla dintr-o descriere scrisa a unei secvente simple de masaj. Daca vrei sa afli mai multe, poti participa la cursuri de masaj organizate in maternitati, spitale sau clinici specializate, sau iti poti cumpara casete video sau DVD-uri care exemplifica mult mai bine fiecare manevra de masaj.

Succes!