Malnutritia este o tulburare secundara a cresterii si dezvoltarii postnatale, caracteristica perioadei de sugar si copil mic – cu ritmul de crestere cel mai intens – si datorata imposibilitatii ca organismul sa-si acopere prin aportul exogen (din exterior) necesitatile nutritionale, fiind obligat sa-si consume tesuturile proprii pentru acoperirea necesitatilor de intretinere – autofagie tisulara.

Malnutritia are unele caracteristici obligatorii:

a) deficitul de substante organice plastice si/sau calorice realizat, afecteaza in mod esential procesul normal de crestere si dezvoltare rezultand deficit ponderal si incetarea cresterii structurale. Exista, deseori, si deficite de minerale si vitamine, conducand la aparitia altor tulburari nutritionale asociate: anemiile nutritionale, rahitismul carential, alte avitaminoze etc.

b) insuficienta proceselor de crestere si dezvoltare ca si modificarile secundare produse in organism pentru a-si putea asigura necesitatile energetice si plastice obligatorii supravietuirii duc la modificari ale compozitiei corporale, la perturbari ale metabolismului energetic si intermediar ale structurii si functiei tuturor sistemelor organismului, dintre care importante pentru evolutia ulterioara sunt: tulburarile functionale si alterarile structurale de la nivelul tractului digestiv, precum si perturbarile apararii antiinfectioase.

c) malnutritia este o boala carentiala care, cand nu este asociata sau complicata de infectii si este recunoscuta si tratata in stadiile precoce, este compatibila cu o recuperare completa.

d) in formele grave (diagnosticate si tratate tardiv) suferinta scheletica si a sistemului nervos central secundar, aportului caloric si/sau proteic insuficient, poate avea consecinte serioase in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea ulterioara a copilului (statura mica, deficit intelectual).

e) in stadiile avansate, cu deficiente severe si cronice ale aportului nutritional, in special in cazurile complicate de infectii, malnutritia este o inbolnavire severa a sugarului si copilului mic, fiind, in mare masura, responsabila de mortalitatea infantila in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare.

Din punct de vedere clinic exista doua forme de malnutritie:

1) malnutritie protein-calorica („MPC”);

2) malnutritia proteica („KWASHIORKOR”)

Criterii de apreciere a cresterii si dezvoltarii sunt:

  • criterii somatice morfologice: talia, greutatea corporala, perimetru cranian si toracic,
  • criterii somatice de maturitate: varsta osoasa, aprecierea dentitiei,
  • parametri functionali de maturizare: aprecierea tolerantei digestive, rezistentei la infectii, maturizarea neurologica.

Cauzele aparitiei malnutritiei

Formele medii si usoare (MPC gradul I si II) mai frecvente in tarile in curs de dezvoltare sau subdezvoltate sunt determinate de: prelungirea peste varsta de 6 luni a alimentatiei la san, fara a se face diversificarea adecvata, repetatele infectii si parazitozele intestinale care conduc la repetate diete si realimentari, erori in prepararea dilutiilor de lapte praf, diversificare incorecta, alimentatia sugarului mic cu lapte de vaca nediluat, fara aport de hidrocarbonate, boli care afecteaza tulburarile de digestie si absorbtie a substantelor nutritive (malabsortia), dificultati de alimentatie (la sugari cu: boli congenitale de cord, malformatii bucofaringiene, paralizii cerebrale), boli metabolice si genetice.

Formele severa de malnutritie protein calorica (grad III sau marasmul) sunt frecvent intalnite in tarile subdezvoltate. Aici MPC severa este rezultanta unor probleme socio-economice grave ca, de exemplu, aport alimentar insuficient si inadecvat proteino-caloric din cauza unor conditii naturale, educationale si caracteristici culturale care conduc la interdictii alimentare nejustificate.

Forma severa de malnutritie proteica („KWASHIORKOR”) este determinata in principal in tarile subdezvoltate si in curs de dezvoltare de insuficienta surselor de proteine alimentare cu valoare biologica inalta. In tarile subdezvoltate consumul de proteine animale este de 5 ori mai redus, pe cap de locuitor, pe an, comparativ cu datele similare pentru tarile dezvoltate. O contributie la un aport proteic insuficient al dietei il au si obiceiurile de natura religioasa, etnica etc.

In tarile dezvoltate, MP severa este conditionata de:

  • tulburari de digestie a proteinelor:
    • mucoviscidoza – boala congenitala,
    • deficit primar de enterokinaza al unei enzime intestinale,
  • pierderi crescute de proteine
    • arsuri intinse,
    • sindrom nefrotic,
    • enteropatie exudativa-afectarea intestinului

greseli alimentare in cadrul diversificarii incorecte cu preparate cu continut redus de proteine cu valoare biologica inalta („distrofia de fainoase” in vechea denumire).

Tablou clinic

In formele clinice de MPC grad I si II (usoare si medii) starea generala este nesemnificativ influentata, cresterea in lungime nu inceteaza; corelata cu deficitul ponderal putin sever creeaza aspectul de „sugar slab”. Curba ponderala este stationara sau usor descendenta. Sugarul este palid, tesutul adipos subcutanat este diminuat pe trunchi si membre, dar pastrat pe nivelul fetei. Exista hipotonie musculara si eventual, usoara diminuare a maselor musculare. Apetitul este bun, dar poate fi si scazut, daca exista si o infectie.Toleranta digestiva este buna, rezistenta la infectii nu este semnificativ scazuta. Dezvoltarea psihomotorie este normala sau usor intarziata, pot exista modificari de comportament a sugarului: apatie sau agitatie, tipat, ticuri motorii etc.

In MPC severa, cresterea in lungime inceteaza, ajungandu-se la hipostatura, exista deficit ponderal important, curba ponderala este descendenta sau prabusita. Tegumentele sunt uscate, palide, au leziuni de decubit. Tesutul adipos subcutanat este diminuat pana la disparitie, inclusiv la nivelul fetei (bula Bichat), conferind fetei un aspect triunghiular, batranicios, existand, de asemenea, si o hipotonie musculara. Sugarul cu MPC severa are respiratie superficiala si neregulata, ventilatia pulmonara este deficitara, de aici si infectii pulmonare favorizate de decubitul dorsal. Amplitudinea pulsului este redusa, presiunea arteriala este scazuta, temperatura cutanata este scazuta, in special la nivelul extremitatilor. Abdomenul este marit de volum, apetitul este capricios, redus, frecvent exista varsaturi si diaree. Starea generala este alterata, exista hipoglicemie, tendinta de colaps.

Rezistenta la infectii este vizibil diminuata; ajungandu-se frecvent la infectii respiratorii, digestive si urinare. Sugarul este apatic, adinamic, are o intarzaiere psihomotorie marcata.

In MP severa instalata acut („KWASHIORKOR-ul acut”) nu exista deficit semnificativ de greutate (aspect de sugar pastos), tesutul adipos subcutanat este prezent. Tegumentele sunt palide, turgonul (consistenta tegumentelor) este diminuat.

Sunt prezente edeme vizibile, initial la nivelul membrelor. Ficatul este marit de volum, consistenta hepatica e mica. Sugarul urineaza putin, anemia este prezenta, rezistenta la infectii este forte mica; au frecvent complicatii infectioase cu evolutie trenanta si grava. Copilul este apatic, negativist, fara pofta de mancare, cu activitate fizica redusa.

In MPC cu instalare lenta („KWASHIORKOR-ul marasmic”) cresterea taliei este incetinita sau nula, tesutul celular subcutanat este diminuat pana la disparitie, deficitul ponderal este semnificativ. Edemele sunt constante, masive, generalizate si moi. La copii care au anorexie rebela, exista diaree cronica; rezistenta la infectii este foarte mica, sunt frecvente complicatii infectioase severe: bronhopneumonie, ostomastoidita, infectii enterale, infectii sistemice. Din punct de vedere psihic copilul este irascibil, apatic, lipsit de interes fata de tot ce este in jurul lui.