Cauta:
Cum vad bebelusii

Cum vad bebelusii

  Autor Adina Hrincu Data: 25.02.2009

Cand ai fost insarcinata, iar dezvoltarea fatului ti-a fost monitorizata la echograf, probabil ca specialistul ti-a atras atentia asupra ochilor fatului. Intr-adevar, la echograf se disting ochii, chiar foarte devreme, caci acestia sunt printre primele organe ce se formeaza. Prin diferite teste, medicii au remarcat ca fatul raspunde stimularii luminoase, lumina difuzata ce patrunde prin toate straturile din pantecele mamei.Cum vad bebelusii
Prin ochii deschisi, patrund informatiile continuu si direct, iar prin nervul optic, acestea ajung la creierul nostru. Ochiul este precum un aparat de fotografiat, in spatele lui aflandu-se un sistem de lentile care focalizeaza razele de lumina intr-un punct. Reglat normal, el face de la distanta fotografii clare fara a fi necesara o reglare. Atunci cand obiectul se apropie, reglarea devine necesara; aceasta se numeste acomodare. Irisul se comporta precum diafragma aparatului de fotografiat, regland cantitatea de lumina care patrunde in fundul ochiului, iar retina (membrana nervoasa) joaca rolul filmului, fixand imaginea. Dupa calculele cercetatorilor,  80% din amintirile pe care le avem sunt inregistrate prin vedere. Ochiul are rolul de a ne furniza informatii , sub forma unor imagini colorate, despre adancimea, distanta si miscarea obiectelor. Miscandu-l in sus, in jos si lateral, vedem cea mai mare parte a mediului care ne înconjoara. Prin ochi primim, asadar,  cele mai multe informații despre lumea exterioara, iar daca doua treimi din senzatiile noastre sunt vizuale, atunci ochiul este, fara indoiala, cel mai impresionat izvor de informatii. 

Cum vede bebelusul in fiecare luna


Nou-nascutul: La inceput, vederea bebelusului este de 0,5/10. Cu toate ca, din punct de vedere fizic, ochii unui nou-nascut sunt capabili sa vada perfect, el nu poate sa focalizeze imaginea la mai mult de 20 cm distanta. Aceasta este, de altfel, si distanta aproximativa intre fata lui si a mamei in timpul alaptatului. De ce? Pentru ca nou-nascutul nu stie inca sa-si acomodeze privirea cu distanta. Deoarece ochii lui nu se pot inca adapta distantelor, vede in ceata si nu percepe nici relieful, nici culorile. Vederea lui este neclara si lumina puternica il deranjeaza, motiv care-l face sa clipeasca des.

Practic, nou-nascutul vede numai in alb si negru si distinge mai bine contrastele. Nou-nascutul poate distinge ziua de noapte, isi inchide ochii la lumina puternica si ii redeschide in penumbra, de aceea este bine ca lumina ce-l inconjoara sa nu fie foarte puternica sau prea apropiata. Veti observa ca inca de la nastere il atrag obiectele stralucitoare.

In conluzie, el nu-si distinge fizic mama de ceilalti din jur, dar acest lucru nu trebuie sa te ingrijoreze; celelalte simturi il vor ajuta, ca inca din a treia zi, sa te recunoasca.  El te va simti pe aceasta prin atingere, miros, dupa voce etc.

Atentie! Pentru ca retina nu contine destui pigmenti, bebelusul este repede orbit de lumina.

La o luna, vederea incepe sa se imbunatateasca, iar bebelusul este atras de obiectele mari,cu margini perfect conturate si avand culori contrastante, iar mult timp si-l va petrece studiind spatiul din jurul lui. S-a demonstrat ca in jurul varstei de 5 saptamani, bebelusul incepe sa distinga culorile, mai intai culorile vii: rosu, verde. Pentru inceput va vedea mai bine din fata, dar inca nu distinge detaliile.Read the English version of this article: How do Babies See
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
14 comentarii
 • a spus
  marți, 13.12.2011
  Buna! Adreseaza intrebarea ta specialistului nostru doctor Iulia Tincu: [ ... ]
 • a spus
  vineri, 09.12.2011
  buna fetita mea are nistagmus, mai tarziu i se repara? este tratament? cum vede ea? poate fi de la [ ... ]
 • a spus
  marți, 21.06.2011
  foarte fain articolul .puisorul meu cred ca acuma vede mai bine ca are 2 luni si can vede ceva isi [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 06.10.2010
  super articolul de curand mie rusine sa spun,ca este vorba de fratele meu,dar asta e ,mi-am luat [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 02.05.2009
  eu am vrut sa-l duc pe alex al meu la oftalmolog,ptr ca se uita crucis.pana am gasit pe [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 01.04.2009
  fooarte interesant articol, stiam ca copii nu vad clar la nastere dar a fost placut sa citesc totul [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 28.02.2009
  super articolul de curand mie rusine sa spun,ca este vorba de fratele meu,dar asta e ,mi-am luat [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 28.02.2009
  articolul despre greutatea copilului ma ajuta foarte mult rares s-a nascut cu 3150g si 51 cm acum [ ... ]
 • a spus
  joi, 26.02.2009
  Comentarii la articolul Cum vad bebelusii Este un subiect mai rar dezbatut si foarte interesant si [ ... ]
 • a spus
  joi, 26.02.2009
  f intersant [ ... ]
 • a spus
  joi, 26.02.2009
  Foarte bun!daca il citeam acum 2 ani si jumatate nu ma mai speriam cind l-am vazut pe micutul meu ca [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 25.02.2009
  Frumos articol.La noi se pare ca au invins ochii albastrii(ca si ai mei).Imi vine sa-i mananc cand [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 25.02.2009
  imi place articolul baietelul meu are deocamdata ochii grii.Tare mi-ar place sa ramna asa. [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 25.02.2009
  f interesant articolul; sa stiti ca fetita mea s-a nascut cu ochii grii petrol spre negru si la [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu