Cauta:
Noua lege a autismului - o dezamagire totala!

Noua lege a autismului - o dezamagire totala!

  Autor Echipa NN Data: 28.01.2011

Desi in anul 2010 Ministerul Sanatatii a lucrat la o noua lege a autismului care sa ajute si sa sprijine atat copiii care sufera de aceasta afectiune cat si famiile acestora, pe 19 ianuarie 2011, pe site-ul Ministerului Sanatatii au aparut normele de aplicare ale legii 151/2010 - norme care, spre dezamagirea tuturor, nu rezolva niciuna dintre problemele celor afectati.

Noua lege a anutismului vorbeste despre numeroase interventii specializate precoce, menite sa ajute atat la  depistarea acestei afectiuni cat si la ameliorarea ei. Dezamagirea provine din faptul ca noua lege evita unul dintre cele mai importante aspecte si anume: cine deconteaza tratamentele si interventiile specializate despre care vorbeste. Tratamentele unui copil care sufera de autism ajungand chiar la mii de euro pe luna, costuri suferite de catre parinti in prezent.

Actul normativ puncteaza ca "Depistarea se va realiza pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat de catre medicul de familie sau de cel pediatru la care este inregistrat copilul, in cadrul evaluarilor periodice efectuate la 12, 18, 24, 36 de luni. In urma acestor evaluari, cazurile suspectate sunt trimise medicului specialist care va stabili diagnosticul medical (psihiatric). Costurile evaluarilor vor fi punctate si finantate de catre casele de asigurari de sanatate". De aici reiesind ca este vorba doar de copiii de pana in 3 ani, costurile fiind oricum acoperite de catre asigurarile medicale. O alta carenta a noii legi este faptul ca nu propune nimic in privinta copiilor de peste 6 ani sau a adolescentilor care sufera de aceasta afectiune.

Pentru a rezolva si "solutiona" problema capitolului problema "Finantarea serviciilor specializate de depistare si interventie precoce" - capitol din care lipseste exact articolul 33 despre finantarea tratamentelor si terapiilor specializate - Ministerul Sanatatii si-a exprimat pozitia consilierul ministrului dr. Geza Molnar care afirma: "Acest document, se afla pe site la categoria Transparenta decizionala, deci pentru consultanta larga. Faceti propuneri in acest sens pe e-mail-ul de acolo si, daca sunt pertinente si reale, vor fi luate in seama. Acest document nu avea cum sa apara fara sa fie vazut de domnul ministru, deci stie despre ce e vorba".Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu