Sarcina si depresia - cauze

Ce este depresia?
Depresia poate fi descrisa ca un sentiment de suparare, nefericire, depresia este atunci cand te simti intr-o stare cat mai proasta cu putinta, mizerabil, sau atunci cand simti ca esti doborata, cand ai o stare foarte proasta si nu vrei sa faci nimic. Multi dintre noi se simt asa intr-un fel sau altul pentru perioade scurte de timp. Dar adevarata depresie clinica este o disfunctie la nivel de dispozitie, in care sentimentele de singuratate, pierdere, furie sau frustrare intervin in fiecare zi in viata noastra pentru o perioada extinsa de timp. Depresia poate fi slaba, acuta sau severa. Gradul depresiei diagnosticat de doctor infuenteaza foarte mult felul in care esti tratata.
Cat de des intalnita este depresia in timpul sarcinii si dupa sarcina?
Depresia ce intervine in timpul sarcinii sau poate cu un an inainte de sarcina (pentru ca multe mame se gandesc la ceea ce se poate intampla in timpul sarcinii) este numita depresie prenatala. Dar cercetatorii cred ca depresia este una din cele mai comune complicatii din timpul sarcinii si dupa sarcina. Adesea, depresia nu este recunoscuta sau tratata, deoarece unele schimbari normale din timpul sarcinii pot genera simptome similare si se pot intampla in acelasi timp. Oboseala, problemele cu somnul, reactiile emotionale puternice si schimbarile de greutate ale corpului tau pot interveni in timpul sarcinii si dupa sarcina. Dar, aceste simptome pot fi de asemenea semne ale unei depresii.
Care sunt cauzele depresiei?
Poate exista un numar considerabil de motive pentru care o femeie sa faca depresie. Schimbarile hormonale sau o viata plina de evenimente stresante, precum un deces in familie, pot genera schimbari chimice in creier care conduc la depresie. Depresia poate fi si o boala care se transmite pe cale ereditara in familie. Uneori nu este destul de clar ce a cauzat o depresie.
In timpul sarcinii
In timpul sarcinii, acesti factori cresc sansele unei femei de a face depresie:
- Istoricul starilor psihice din viata mamei depresiei sau abuzul de substante daunatoare sau medicamente
- Istoricul dereglarilor psihice in familie sau bolile mintale
- Lipsa de suport din partea familiei si a prietenilor
- Anxietatea legata de fat
- Probleme cu o sarcina anterioara sau cu o nastere
- Probleme in casnicie sau probleme financiare
- Varsta prea tanara (pentru unele mame)
Dupa sarcina
Depresia de dupa sarcina, implicit nastere este numita depresie postnatala(postpartum)>
Dupa sarcina, schimbarile hormonale din corpul unei femei pot anunta simptome de depresie. In timpul sarcinii, cantitatea de hormoni feminini, estrogen si progesteron, in corpul unei femei pot creste foarte mult. In primele 24 de ore dupa nastere, cantitatea de hormoni scade imediat la valorea ei normala, asa cum era inaintea sarcinii. Cercetatorii cred ca aceasta schimbare brusca a nivelului de hormoni, duce la depresie, chiar si o mica schimbare la nivelul hormonilor poate afecta starile femeii inainte de a-i reveni ciclul menstrual
Read the English version of this article: Pregnancy and Depression - Causes
11 comentarii