Majoritatea copiilor au ochi normali si sanatosi, insa altii se nasc cu boli sau anomalii severe care trebuie identificate si tratate inca din primele luni de viata. Astfel, orice prematur (in special cei cu mai putin de 36 de saptamani de gestatie), cu greutatea la nastere mai mica de 1250 g, care a beneficiat de terapie cu oxigen, ar trebui examinat la varsta de 4-6 saptamani, fiindca poate prezenta o afectiune retiniana (retinopatie de prematuritate), care netratata duce la orbire.

Deoarece un copil mic nu poate spune daca are sau nu o problema oculara, parintii sunt aceia care au rolul de a recunoaste din vreme orice modificare aparuta!

Care sunt semnele care indica o afectiune oftalmologica?
Daca depistati unul dintre urmatoarele semne, trebuie sa va prezentati de urgenta la medicul oftalmolog, constienti fiind ca salvati astfel vederea sau chiar viata copilului:

Pupila alba (leukocoria)
Pupila este orificiul circular (inchis la culoare) din centrul irisului. Culoarea alba a pupilei poate indica prezenta unei cataracte, tumori, inflamatii, sau a unei dezlipiri de retina.

Lacrimarea, secretia sau roseata
Sunt semne de infectie (conjunctivita), sau de blocaj al canalului lacrimo-nazal.

Caderea sau inflamarea pleoapei
Poate fi vorba de o inflamatie daca apare brusc si pleoapa e rosie si calda, de un muschi mai slab (ptoza), sau de o tumora.

Corneea marita la unul dintre ochi sau la ambii
Corneea este membrana transparenta ca o lentila care constituie partea anterioara a globului ocular. Corneea marita este un semn de glaucom (cresterea presiunii intraoculare cu pierderea vederii), fiind insotita de lacrimare si fotofobie (evitarea luminii).

Ochii deviati spre interior sau spre exterior (strabism)
Poate insemna o vedere slaba pe ochiul deviat care se poate agrava ulterior cu pierderea vederii.

Rasucirea capului spre umar cu barbia impinsa intr-o parte sau inainte
In aceasta pozitie copilul incearca sa evite vederea dubla sau neclara.

Oscilatii rapide stanga dreapta ale ochilor (nistagmus)
Este un semn de boala la nivelul sistemului nervos, intre ochi si creier.

Pupile inegale (anisocorie)
O pupila mai mare decat cealalta poate fi determinata de o suferinta a nervului optic, sau indica prezenta unei tumori.

Pupila modificata ca forma
Apare cand lipseste o parte din iris, sau este consecinta unei modificari profunde.

Daca in familie exista persoane cu boli oculare, inclusiv purtatori de ochelari cu dioptrie mare de la varste fragede, este necesara examinarea copilului de catre un specialist.

Chiar in lipsa unor probleme oculare, orice copil trebuie supus cel putin unui control de rutina pentru evaluarea vederii inaintea varstei de 5 ani.

In tara noastra exista un numar foarte mare de copii orbi sau cu vedere slaba, datorita lipsei tratamentului in timp util. Este, prin urmare, necesara o stransa colaborare intre parinti si medic, pentru prevenirea si tratarea bolilor oftalmologice la copilul mic.

Articol sustinut de Medicover