Cauta:
Malformatiile congenitale - pagina 2

Malformatiile congenitale

  Autor dr. Eugen Prajinariu Data: 15.03.2006

Malformatiile congenitale

Medicamentele care au implicatie certa In malformatiile congenitale sunt: chimioterapicele, antitiroidiene, unele anticonvulsivante (barbiturice, hidantoina, trimethadiona, valproatul de sodiu) si antipsihotice (haloperidol, meprobamat, litiu), anticoagulante (heparina, warfarina, dicumarol), anestezice (halotan, pentotal, eter), antituberculoase, antipiretice (aspirina, paracetamolul, indometacinul), antibiotice (cloramfenicolul, tetraciclina, novobiocina, amfotericina B, acidul nalidixic), efedrina. Medicatia hormonala poate da uneori anomalii In dezvoltarea organelor genitale, a pilozitatii, neoplasm la varstele tinere (20-25 ani) sau malformatii cardiovasculare. Unele vitamine luate excesiv pot provoca tulburari In dezvoltarea fatului: vitaminele A, D, K.

Efectuarea unor vaccinuri la gravida pot determina efecte asupra fatului, uneori dezastruoase, In functie de perioada sarcinii. In cadrul acestor vaccinuri sunt: vaccinurile antivirale, antidiftero-tetano-pertussis (DTP), antipoliomielitic, BCG.

Factorii biologici naturali (microbii) sunt cei care interefera cel mai des dezvoltarea normala a unei sarcini. Virozele de orice natura (respiratorii, digestive etc) sunt cele mai periculoase pentru ca virusurile ajung la fat, trecand cu mare usurinta de bariera formata de placenta. Copilul care a fost afectat In uter de o asemenea infectie se naste cu probleme foarte grave, afectari serioase ale tuturor organelor, boala avand numele de sindrom TORCH.

Efectele interventiei unui agent posibil teratogen depind de perioada sarcinii In care a actionat. Primele doua saptamani de sarcina functioneaza dupa legea "totul sau nimic". Interventia In acest moment a unui agent exterior poate provoca injurie totala, ducand la avort spontan, sau sunt afectate doar cateva celule, embrionul dezvoltandu-se normal In continuare. Daca expunerea la agentul teratogen are loc In perioada de dezvoltare a embrionului (de la 2 pana la 8-9 saptamani) atunci defectele de dezvoltare morfologica sunt impresionante si foarte grave, uneori de importanta vitala. Dupa varsta de 9 saptamani, organele sunt aproape In totalitate formate din punct de vedere morfologic, dar urmeaza perioada fetala In care are loc maturarea functionala, la nivel celular, a acestora. Fatul Incepe sa acumuleze toate materialele nutritive de care are nevoie pentru metabolismul prorpiu. In aceasta perioada factorii teratogeni provoaca, pe langa modificari structurale minore (mai putin grave decat In perioada embrionara), si modificari functionale.

Ideea este ca perioada cea mai sensibila unor malformatii congenitale este primul trimestru de sarcina, cand exista riscul major unor defecte incompatibile cu viata. Acum se produc malformatiile cardiovasculare si pulmonare majore, darsi a altor organe. Sistemul nervos central este foarte sensibil In primele 2 luni de sarcina, cand are loc diferentierea morfologica, dar se mentine vulnerabil pe toata durata sarcinii cand pot apare si deficiente functionaleRead the English version of this article: Congenital Disorders
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
3 comentarii
 • a spus
  marşi, 20.03.2012
  Buna ziua, incepand cu Ianuarie 2012 se va practica in premiera in Romania intr-un spital privat [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 18.03.2009
  si fetita mea a fost suspecta de luxatie de sold dar slava domnului a fost o alarma falsa ! oricum [ ... ]
 • a spus
  joi, 25.09.2008
  Comentarii la articolul Malformatiile congenitale Fetita mea are o Luxatie de sold bilaterara..de [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu