Cauta:
Larva Migrans Viscerala si Oculara

Larva Migrans Viscerala si Oculara

  Autor dr. Molfea Camelia Data: 26.01.2006

Larva Migrans Viscerala si Oculara

Larva migrans viscerala este un sindrom produs de nematode (clasa de viermi filiformi paraziti) care paraziteaza in mod normal specii de gazde neumane. La om, larvele de nematode nu se dezvolta in viermi adulti, ci migreaza prin tesuturile gazdei, declansand o inflamatie eozinofilica (alergica).

Forma cea mai frecventa a larvei migrans viscerale este toxocaroza(infectia cu toxocara canis) produsa de larvele ascaridului canin Toxocara canis si, mai rar, de larvele ascaridului felin Toxocara cati. Cazuri rare de meningoencefalita eozinofilica au fost produse de ascaridul ratonului Baylisascaris procyonis.

Cilcul biologic:

Toxocara. canis este un vierme cilindric larg raspandit la cainii de pe tot globul. Ingestia oualor infectante de catre caini este urmata de elibearea larvelor de Toxocara, care penetreaza peretele intestinal si migreaza intravascular in ficatul, musculatura si alte tesuturi ale cainelui, la nivelul carora majoritatea raman intr-o stare inerta de dezvoltare. In timpul sarcinii, unele larve reincep migrarea in catea si infecteaza cateii prenatal (prin transmitere transplacentara) sau dupa nastere (prin intermediul alaptarii). De aceea, la catelele in lactatie si la catei, larva se reintoarce in tractul intestinal si se dezvolta in viermi adulti care produc oua ce sunt eliberate prin fecale. Omul dobandeste toxocaroza in principal prin ingestia particulelor de sol contaminat cu materiile fecale ale puiilor de caine care contin oua infectante de T. canis. Larva migrans este mai frecventa in randul copiilor care au obiceiul sa manance cu mainile murdare, dar majoritatea infectiilor cu Toxocara sunt subclinice.

Caracteristici clinice:

Cel mai frecvent, boala clinica afecteaza copiii de varsta prescolara. Dupa ce omul ingera ouale de Toxocara, larvele se cuibaresc si penetreaza mucoasa intestinala pentru a fi transportate prin sistemul circulator spre diverse organe si tesuturi. Larvele invadeaza ficatul, plamanii, sistemul nervos central si alte regiuni, eliberand produsi toxici si provocand inflamatii eozinofilice locale intense. Gravitatea bolii clinice depinde de numarul larvelor si de distributia tisulara, de reinfectie si raspunsurile imune ale gazdei. Majoritatea infectiilor usoare sunt asimptomatice si pot fi manifeste doar prin euzinofilie sanguina. Simptomele caracteristice ale larvei migrans visceralis cuprind febra, starea de rau, anorexia si pierderea ponderala, tusea. Rareori pot aparea convulsii sau tulburari de comportament. Decesele - rare - provocate de aceasta boala sunt datorate interesarii neurologice severe, pneumoniei sau implicarii miocardului.

Tratament:

Marea majoritate a infectiilor cu Toxocara sunt autoeliminate si se rezolva fara terapie specifica. La pacientii cu afectare severa miocardica, a sitemului nervos central sau pulmonara, glucocorticoizii po fi utilizati pentru a reduce complicatiile inflamatoriiRead the English version of this article: Visceral and Ocular Larva Migrans
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
8 comentarii
 • a spus
  joi, 19.03.2009
  interesant articol! [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 18.03.2009
  nu am auzit niciodata de acest virus dar e bine de stiut pentru viitor!Multumim pt articolele foarte [ ... ]
 • a spus
  luni, 24.11.2008
  f bun articolul, bine de stiut [ ... ]
 • a spus
  marşi, 14.10.2008
  e foarte interesant [ ... ]
 • a spus
  marşi, 14.10.2008
  Interesant articol, pacat ca nu-l citesc si proprietarii ai caror caini isi fac nevoiele in nisipul [ ... ]
 • a spus
  marşi, 02.05.2006
  Vincum, parerea mea este sa iti expui cazul la pediatrie, pentru ca specialistul sa-ti raspunda... [ ... ]
 • a spus
  marşi, 02.05.2006
  Am citit articolul cu titlul "Larva Migrans Viscerala si Oculara" scirs de d-na Dr. Molfea [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 01.02.2006
  Excelent. Eu pana acum nici nu stiam de asta! [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu