Cauta:
Intoleranta secundara la lactoza

Intoleranta secundara la lactoza

  Autor dr. Molfea Camelia Data: 08.03.2006

Intoleranta secundara la lactoza
Laptele, principalul aliment oferit sugarului, este considerat un aliment complex, asigurand nevoile nutritionale si calorice sugarului. Principalul glucid din lapte este lactoza, un dizaharid compus dintr-o molecula de glucoza si lactoza. Lactoza se sintetizeaza numai in glandele mamare.

Abia in secolul XX lactoza a fost incriminata drept cauza in diaree, dar prima formulare de diagnostic ca "intoleranta la lactoza" a avut loc in 1958.

Intoleranta la lactoza semnifica incapacitatea organismului de a scinda molecula de lactoza, prin functionalitatea defectuoasa (sau absenta) dizaharidelor. Intoleranta la lactoza se caracterizeaza prin diaree acuta exploziva cu scaune apoase, distensie abdominala, varsaturi si insuficienta cresterii. Daca se exclude posibilitatea unui proces inflamator intestinal (gastroenteria infectioasa), intreaga simptomatologie poate fi controlala numai prin excluderea lactozei din alimentatie (lapte delactozat sau lapte de soia). Lactaza (beta-galactozidaza) este prima enzima care isi scade activitatea si este ultima care se normalizeaza dupa enteritele infectioase. Dupa gastroenterita grava survenita in primul semestru de viata, deficienta de lactaza se prelungeste la 3-4 luni. Cantitatea de lactoza care induce aparitia scaunelor apoase variaza de la copil la copil, obisnuit fiind vorba de intoleranta partiala la lactoza (sugarul tolereaza mici cantitati de lactoza). Copilul mai mare acuza doar disconfort abdominal, colici, flatulenta (gaze intestinale), hiperproductie de gaze si distensie abdominala.

Exista o deficienta congenitala de lactaza, debutata clinic la nastere, foarte rar intalnita in practica. Prematurii cu greutate mica la nastere au si ei intoleranta tranzitorie la lactoza, nivelul lactazei intestinale la aceasta varsta fiind de 70% din valorile nou-nascutului la termen.

Originea acestei deficiente este genetica, dar unele observatii atesta ca, daca se consuma lapte cu continut normal in lactoza, cu timpul se stimuleaza secretia de lactaza.

Toate bolile intestinului pot interfera activitatea functionala si nivelul lactazei. Astfel, dupa enterita cu rotavirus, enterite bacteriene, diaree intratabila se instaleaza deficit de dizaharida. Tratamentul oral cu neomicina are acelasi efect. Deficitul a fost semanalat si in malnutritia protein-calorica si dupa interventii chirurgicale pe intestinul subtire in perioada de sugar. Dupa gastroenteritele acute grave, revenirea la normal a activitatii lactazei intestinale are loc dupa circa 4 luni. Daca histologia intestinului este normala, fibroza chistica nu se asociaza cu deficit de lactaza. Tratamentul acut consta din alimentarea sugarului cu preparate dietetice lipsite de lactoza. Produsele de lapte pot contine siele urme de lactoza, iar iaurtul contine o cantitate apreciabila, dar uneori este surpinzator de bine tolerat. O alternativa dietetica ar fi produsele de lapte de soia, care nu contin deloc lactozaRead the English version of this article: Secondary lactose Intolerance
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
8 comentarii
 • a spus
  sâmbătă, 11.07.2009
  De la doua luni si jumatate Sergiu a fost diagnosticat cu intoleranta la lactoza. De atunci si pana [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 06.06.2009
  tot ancussa_ cu ce tratament? ai fost la homeopat? si eu am ceva probleme cu micuta mea...i-am dat [ ... ]
 • a spus
  joi, 28.05.2009
  Am rezolvat problema scaunelor si presupusei intolerante cu tratament homeopat si fara nici un fel [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 02.02.2008
  BBlu meu de trei luni, a inceput sa aiba scaune de martian din ce in ce mai accentuate si mai moi de [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 08.03.2006
  Chiar am asteptat un asemenea subiect,pentru ca noi avem asa probleme.Eu inca mai alaptez,dar dupa [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 08.03.2006
  Foarte interesant. Eu am patit cu Bia asa ceva. La 9 luni a avut diaree si am trecut-o imediat pe [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 08.03.2006
  Nici noi nu am avut astfel de probleme! Dar cred ca nici n-as fi stiut ce lapte sa-i dau pentru ca [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 08.03.2006
  slava domnului, nu am avut astfel de probleme... [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu