Cauta:
Infestari parazitare la adulti si copii: trichineloza

Infestari parazitare la adulti si copii: trichineloza

  Autor dr. Molfea Camelia Data: 13.01.2006

Infestari parazitare la adulti si copii: trichineloza

Nematodele sunt viermi cilindrici, simetrici, alungiti, constituind unul dintre cele mai cuprinzatoare tipuri ale regnului animal. cele mai multe specii de nematode traiesc liber in natura, dar unele au evoluat, devenind paraziti ai plantelor si animalelor, inclusiv ai omului. Nematodele parazitare de importanta medicala pot fi clasificate, in linii mari, in nematode intestinale si nematode tisulare, dar acest sistem de clasificare nu este precis.

Trichineloza se dezvolta dupa ingestia carnii de porc infectate sau a carnii animalelor carnivore care contine chisturi de Trichinella spiralis. Multe infectii sunt usoare sau asimptomatice, dar infectiile masive pot produce enterita severa (infectie severa a intestinului subtire), edem periorbital (umflatura in jurul ochiului), miozita (infectie a muschiului) si (in cazuri rare) deces.

Ciclul biologic si epidemiologie:

Actualmente se cunosc cinci specii de Trichinella ce pot cauza infectii la oameni. Doua specii sunt universal distribuite: Trichinella spiralis, care se gaseste la o mare varietate de animale carnivore si omnivore si trichinella pseudospiralis, care este evidentiata la mamifere si pasari. Trichinella nativa este prezenta in regiunile arctice si infecteaza ursii; Trichinella nelsoni este evidentiata in Africa ecuatoriala, unde este frecventa in randul pradatorilor felini si a curatatorilor cum ar fi hienele si porcii de tufis; Trichinella bitovi este gasita in zonele temperate ale Europei si Asiei de Vest la carnivore, dar nu si la porcii domestici.

Dupa consumul de carne infectata cu trichinella de catre gazda, larvele inchistate sunt eliberate prin digestia acida (actiunea digestiei din stomac) si pepsinica (enzima secretata de stomac). Larva invadeaza mucoasa intestinului subtire si evolueaza rapid in viermi adulti. Dupa o saptamana, femelele elibereaza noi larve, care migreaza, prin intermediul circulatiei sangvine, catre musculatura striata. Larvele tuturor speciilor, cu exceptia Trichinella pseudospiralis, se inchisteaza apoi prin inducerea unei transformari radicale in arhitectura celulei musculare. Desi raspunsurile imune ale organismului gazdei pot ajuta la eliminarea viermilor adulti, ele au un efect scazut asupra larvelor localizate in musculatura.

Cele mai multe trichinoze la om apar in urma ingestiei produselor cu carne de porc infectata, si astfel se pot manifesta in aproape orice loc unde se consuma carne de porc domestic sau salbatic. Trichinoza la om poate fi dobandita si din carnea altor animale- carnea de caine in zone din Asia si Africa, carnea de cal in Italia su Franta, carnea de urs sau morsa in regiunile nordice. Desi bovinele (fiind ierbivore) nu sunt in mod normal gazde pentru Trichinella, si carnea de vita a fost implicata in aparitia unor epidemii, cand a fost contaminata sau amestecata cu carne de porc infecata.

Patogenie:Read the English version of this article: Parasitic Infections in Adults and Children: Trichinosis
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
  • a spus
    vineri, 28.11.2008
    da foarte bun, [ ... ]
  • a spus
    luni, 06.10.2008
    Bun articol si interesant. Continuati tot asa.... [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu