Cauta:
Infestari parazitare ale tractului digestiv la copil ( OXIURAZA )

Infestari parazitare ale tractului digestiv la copil ( OXIURAZA )

  Autor dr. Molfea Camelia Data: 12.01.2006

Infestari parazitare ale tractului digestiv la copil ( OXIURAZA )

Enterobius vermicularius este mai frecvent in tarile temperate decat la tropice. Peste 40 de milioane de americani, in special copiii scolari, se estimeaza ca sunt infectati cu oxiuri.

OXIURAZA (infestarea cu oxiuri) este determinata de un vierme acciform, vizibil cu ochiul liber, care masoara 4 mm, numit ENTEROBIUS VERMICULARIS. Omul este singura gazda cunoscuta. Parazitul adult traieste in cec si colon. De aici, femela adulta iese in afara, in special noaptea, si depune pe pielea incretita a anusului mii de oua, determinand prurit intens. Prin gratare (scarpinare) in zona regiunii anale, ouale se prind de varful degetelor si sub unghie, ajung la gura si de aici autoinfestarea. Prin contaminarea lenjeriei de corp si pat, infectia se raspandeste la alte gazde (mai frecvent membri ai aceleasi familii).

CLINIC

Cea mai comuna manifestare este pruritul anal si perianal, mai intens noaptea, care alaturi de pruritul vulvar, la fetite (vulvita si vaginita determinata de migrarea viermilor in aceasta regiune), sugereaza prezenta oxiurilor. Pruritul este destul de intens si produce insomnie, neliniste si stare de agitatie. Apendicita (acuta) survine foarte rar si este consecinta patrunderii parazitului in lumenul apendicelui. Ca rezultat al gratajului apar leziuni congestive ale regiunii anoperineale, uneori enurezis, iar la fete vulvo-vaginite. In afara de aceste simptome locale ale oxiurazei se mai produc dureri abdominale cronice cu sediu periombilical, varsaturi, modificari ale scaunelor, si prin actiunea toxica si alergica a parazitului, prurit nazal, cefalee, unele tulburari nervoase.

Viermele adult Enterobius masoara aproximativ 1 cm lungime si traieste in lumenul intestinal (intestin). Femela purtatoare de oua migreaza in timpul noptii in regiunea perianala (la nivelul pielii din jurul anusului) si elimina pana la 10000 de oua imature. Ouale devin infectante in decurs de cateva ore si sunt transmise prin pasaj (trecere) de la mana la gura. Larvele eclozeaza si se maturizeaza complet la nivelul intestinului. Acest ciclu de viata dureaza aproape o luna, iar viermii adulti supravietuiesc timp de aproape 2 luni. Autoinfectia apare prin grataj prianal (scarpinare in jurul anusului) si transportul oualelor infectante de pe maini, sau de sub unghii, la gura. Data fiind transmiterea interumana extrem de facila, oxiuriaza este obisnuita printre membrii familiei si persoanele institutionalizate.

Majoritatea infectiilor cu oxiuri sunt asimptomatice. Pruritul perianal (mancarime) este simptomul principal. Gratajul este adesea mai intens noaptea - datorita migrarii nocturne a femelei - si poate produce excoriatii (zgarieturi in urma scarpinarii) si suprainfectie bacteriana. Infectiile masive pot produce dureri abdominale si pierdere ponderala. Rareori oxiurii pot invada tractul genital feminin, producand vlvovaginitele si granuloame pelvice sau peritoneale.Read the English version of this article: Parasitic Infection of the Children Digestive Tract (Enterobiasis)
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
 • a spus
  luni, 01.06.2009
  Intradevar,examinarea la microscop trebue facuta de mai multe ori,stiu un caz in care diagnosticul [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 30.05.2009
  Bine de stiut! [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu