In lumea cuvintelor

Poate nu-ti va veni sa crezi, dar, dupa caz, vocabularul copilului la aceasta varsta poate cuprinde intre 30 si 300 de cuvinte. Limbajul fiecarui copil continua sa se dezvolte rapid, dar diferentiat de la un copil la altul. Nu uita ca fiecare copil este unic, fiecare are ritmul propriu de crestere si dezvoltare. Incetul cu incetul, cuvintele vor lua locul actiunilor, iar copilul tau va incepe sa vorbeasca in loc sa planga.

In jurul acestei varste el este capabil sa alcatuiasca fraze tot mai complexe, incepe sa vorbeasca corect, respectand topica frazei, genul adjectivelor si concordanta timpurilor. Limbajul il ajuta sa-si dezvolte inteligenta, iar aceasta, la randul ei, ii permite o mai buna folosire a limbajului. Daca in casa s-au vorbit doua limbi, el incepe acum sa se exprime in amandoua. S-ar putea sa auzi inca fraze bilingve, dar acest lucru se va indrepta. Ofera-i timp si sprijin pentru a face diferenta intre cele doua limbi.

Do you speak English?

Sfatul specialistului:

„Invatarea unei limbi straine se face mai usor in primii 2-3 ani de viata, iar pentru a vorbi fluent, in primii sase ani. Daca copilul devine confuz este bine totusi a se pastra o limba principala si adaugarea pe parcurs a limbii straine, fara a insista. Bilingvismul (vorbirea a doua limbi straine) nu ingreuneaza educatia copilului, din contra, reprezinta un avantaj, prin contactul sau prin intelegerea unei alte culturi. In familiile bilingve este de preferat ca fiecare parinte sa vorbeasca limba natala. Joaca cu copiii care vorbesc o alta limba, gradinite bilingve, desene animate sau emisiuni pentru copii in alta limba sunt elemente ajutatoare in procesul de invatare a unei limbi straine.”(dr M. Gh. Ciobanu, autorul cartii “Copilul nostru”, Ed. Medicala Buc. si Ed. Accent Print, Suceava)

In lumea jocului

Micutul tau petrece tot mai mult timp in camera lui, jucandu-se singur. Acest progres se datoreaza faptului ca imaginatia si creativitatea lui au prins aripi. Jucariile sale preferate raman cuburile si jocurile mari de constructie. Are o mare placere sa demonteze si sa monteze obietele, distrugand si reconstruind, asa cum era inainte, fiecare obiect.Pe langa acestea, apare atractia pentru personajele mici, figurinele marunte pe care le ascunde in buzunare si le duce cu el in parc, in vizite etc. De asemenea, marionetele incep sa prinda viata pe degetele copilului tau.

Improvizeaza o scena pentru teatrul de papusi sau cumpara o jucarie dedicata acestei activitati, caci copilul tau va savura actiunea povestii si va interactiona cu marionetele. Deoarece deja ai un copil mai linistit si mai calm, care reuseste sa se concentreze tot mai mult si mai bine, ii vor face placere plastilina si margelele care se insira pe ata. Puteti organiza un adevarat atelier de creatie chiar in casa voastra, iar cu putina imaginatie si multa distractie, veti realiza impreuna adevarate „capodopere” demne de lauda intregii familii si care vor pastra memoria acestei perioade, bucurandu-va, mai tarziu, atat pe voi, cat si pe cel mic.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acestghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pecare il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu teingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN itirecomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurirelegata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagine: Ianis Alin Barla