Care e diferenta dintre o imbratisare nevinovata si o atingere agresiva? Dar intre a saruta o fata pe obraz si a o trage de codite? Invatata-ti copilul care este diferenta intre atingerile placute si cele agresive.

Granita dintre comportamentul normal si hartuire poate fi prost inteleasa de copii, dupa cum a aratat-o si cazul unui copil de 6 ani din SUA care a bagat mana in pantalonasii unei fetite din clasa. Incidentul a aparut in toate jurnalele de stiri si toata tara a vorbit mult timp despre copilul de clasa intai care a fost exmatriculat pentru hartuire sexuala.

Evident baietelul nici macar nu a inteles ce e aceea hartuire sexuala. Ar fi fost de ajuns ca cineva sa stea de vorba cu el si sa-i explice anumite lucruri.

Un parinte, un cadru didactic sau un psiholog trebuie sa-i explice fiecarui copil care atingeri sunt premise si care sunt interzise. Tu ai incercat sa-i explicit copilului tau cum sa se comporte la scoala?

Desi e greu de crezut ca un copil de sase ani e capabil de hartuire sexuala, parintii trebuie sa invete din cazuri ca cel de mai sus. Dar cum poate un parinte sa-i explice copilului diferenta dintre atingerile premise si cele interzise?

Fii deschisa. Nu are rost sa sperii copilul. Fii sincera si spune-i unde are voie si unde nu are voie sa atinga pe cineva. Explica-i ca unele parti ale corpului sunt intime si nu trebuie sa le atinga.

Gandeste ca el. Copiii mici nu sunt obsedati sexual. Orice ar incerca sa trensmita mass-media, ei nu cauta satisfactia sexuala atunci cand ating pe altcineva. Atingerile nepotrivite nu trebuie ignorate, dar nici nu trebuie vazute ca ceva deosebit de grav. Poate fi vorba doar de curiozitate.

Comunica. Prin anumite atingeri copiii se joaca sau isi arata afectiunea fata de prietenii lor. Dar nu toti au motive atat de inocente. Tocmai din acest motiv este necesara o discutie despre atingerile nepotrivite. Chiar si un copil de patru ani stie cand se simte stanjenit.Copilul trebuie sa stie ca atingerile nepotrivite sunt cele care te fac sa te simti stanjenit, si intotdeauna ar trebui sa spuna cuiva cand se simte asa.

Amy, mama unei fetite de opt ani, s-a confruntat cu o astfel de problema. Fetita ei avea un coleg de gradinita care se purta destul de agresiv. „Mi-a spus ca nu-i plac imbratisarile lui, asa ca am discutat cu baietelul si cu educatoare si problema s-a remediat. Baiatul a inteles ca gresise.” Iata deci ca de cele mai multe ori e nevoie doar de o discutie pentru ca problema sa se resolve.

Invata-l partile corpului. Chiar si copii foarte mici pot invata care atingeri sunt nepotrivite, mai ales daca isi cunosc partile corpului.

Atingeri bune vs. atingeri rele. Spune-i care e deosebirea intre atingerile bune (imbratisarea, strangerea mainii ) si cele rele ( loviturile cu mana sau piciorul, atingerea unor anumite parti ale corpului – acelea pe care le acoperim cu costumul de baie ).

Fara secrete. Invata copilul sa-ti spuna tie sau educatoarei daca cineva il indeamna sa pastreze un secret. Spune-i ca nu te vei supara pe el, chiar daca lui i se va parea ca a facut ceva rau.

Dreptul de a spune NU. Explica-i ca poate refuza orice fel de atingeri care il faca sa se simta stanjenit. De asemenea trebuie sa-ti spuna tie sau educatoarei daca cineva (copil sau adult) il atinge asa incat sa se simta stanjenit.