Boala canceroasa reprezinta o problema grava de sanatate ce se raspandeste cu rapiditate in secolul nostru si secera victime din ce in ce mai tinere. Cancerul de col uterin ne lasa insa o unda de speranta prin aceea ca in mare parte cunoastem etiologia si deci putem actiona in consecinta.  Pe de alta parte, este important de subliniat faptul ca neoplasmul de col uterin beneficiaza de masuri preventive si recunoastere rapida prin metode de screening. Asa cum desa ati intiuit, vom vorbi despre vaccinarea anti-Papilloma virus initiata de Ministerul Sanatatii, intr-o prima etapa incepand cu 23 noiembrie 2009 si care se adreseaza  fetitelor din clasele VI-VII.

Daca mai exista inca nevoie de dovezi, cifrele sunt mai mult decat graitoare; cancerul de col produce victime numeroase in fiecare an (aprox 300000 de decese) iar in Romania intruneste cam 15 procente din totalul patologiei tumorale feminine. Human Papilloma Virus (HPV) este considerat agentul etiologic responsabil pentru cancerul de col, constatandu-se ca 98% din pacientele cu cancer de col uterin prezinta la nivelul tesuturilor afectate ADN viral.

Se stie deja ca modalitatea de transmitere este cea prin contact sexual iar virusul odata ajuns la nivelul epiteliului cervical determina lezuni de diferite grade evolutive ce se pot transforma in veritabila tumora maligna.

Vaccinarea chiar si impotriva catorva tulpini virale devine astfel fara dubiu un aliat de nadejde in prevenirea cancerului de col uterin. Exista astfel doua tipuri de vaccin, unul cu patru iar celalalt cu sase tulpini virale, socotite a fi 100% eficiente.  Marele semn de intrebare al parintilor consta tocmai in varsta la care se indica inceperea vaccinarii stiindu-se faptul ca recomandarea se adreseaza in special fetitelor de 11-12 ani. Studiile de imunogenicitate sunt celecare ne lamuresc si anume faptul ca vaccinarea la o varsta cuprinsa intre 9 si 15 ani genereaza titruri superioare de anticorpi specifici comparativ cu vaccinarea la o varsta mai mare, ceea ce ar putea mari durata protectiei. Prin urmare eficienta si durata protectiei este cea care traseaza aceasta plaja de varsta.

Vaccinul anti HPV nu este numai pentru varste mici. Noi cercetari demonstreaza ca femeile cu varste cuprinse intre 24 si 45 de ani, neinfectate inca, pot fi vaccinate impotriva cunoscutei infectii cu transmitere sexuala.

Durata minima pecare este garantata protectia afost socotita in jur de 10 ani.

Beneficiul adus viitoarelor femei este unul considerabil prin inlaturarea cauzei ce sta la baza unei afectiuni atat de frecvente si de necrutatoare. Mai multe studii statistice sugereaza ca vom putea reduce incidenta cancerului uterin cu 70%.

Pentru a aduce o ultima lamurire mamelor care au dubii in privinta vaccinarii trasez o idee finala – sa privim cancerul de col uterin ca o boala indusa in mare parte de un agent viral impotriva caruia s-a descoperit o arma, si anume vaccinul.