Cauta:
Despre acupunctura

Despre acupunctura

  Autor Adina Lazar

Acupunctura este utilizata din cele mai vechi timpuri, in cadrul medicinei traditionale chineze, pentru a preveni sau a trata diverse afectiuni ale organismului uman. Acupunctura utilizeaza ace cu ajutorul carora sunt intepate superficial anumite puncte de pe suprafata organismului pentru a debloca circulatia energiei vitale in corp, fapt ce permite vindecarea zonei afectate. Punctele si meridianele utilizate in acupunctura sunt bazate pe observatii empirice, de asemenea si corelarea acestora cu diverse zone ale organismului sau afectiuni pe care le pot trata.


Acupunctura reprezinta un tratament pentru organismul uman, un tratament care sustine vindecarea organismului pe cai naturale, altele decat cele obisnuite, clasice, care promoveaza tratarea afectiunilor prin administrarea de medicamente.

Tratamentul prin acupunctura consta in inteparea anumitor puncte din organism cu ace special concepute pentru acest tip de tratament. Intepaturile respective stimuleaza anumiti centri nervosi, ajutand la vindecarea organismului. 

Cum functioneaza acupunctura?

Potrivit teoriilor chinezesti, prin organismul uman exista o serie de canale de energie, numite meridiane. Aceste meridiane sunt asemenatoare unor rauri care hranesc organele din corp. O piedica in calea unui astfel de meridian, care opreste alimentarea organelor cu energie, poate crea o afectiune in zona in care alimentarea cu energie este oprita. Acupunctura ajuta la deblocarea meridianelor cu probleme, asigurand o circulatie regulata de energie catre toate organele din corp. Astfel, cu ajutorul acelor folosite in acupunctura, se deblocheaza "barajele" in cauza.
Odata deblocate, organismul incepe sa isi revina, sa se insanatoseasca.

Stiinta explica aceasta tehnica de insanatosire prin faptul ca acele de acupunctura ar stimula centrii nervosi din organism, care ar elimina o substanta chimica numita endorfina. Endorfina are un efect analgezic, ajutand astfel la vindecare. Astfel spus, un echilibru intre functiile vitale ale organismului, contribuie la starea de bine a unei persoane.

Acupunctura medicala!

Acupunctura isi are originile din cele mai vechi timpuri. Desi pare ciudat, aceasta practica este folosita de peste 8000 de ani, radacinile ei aflandu-se in traditia taoista. De-a lungul timpului, aceasta practica medicala a fost folosita in diferite moduri, prin tehnici diferite. Specialistii din ziua de astazi pot folosi, in procesul de vindecare a unui pacient, doua sau chiar trei tehnici diferite de acupunctura. 
Din punct de vedere medical, acupunctura este indreptata catre trei aspecte:
 • Pastrarea starii de sanatate a organismului
 • Prevenirea afectiunilor
 • Tratarea problemelor medicale.

Meridianele utilizate de acupunctura

Teoria meridianelor din acupunctura a fost descoperita de catre vechii chinezi, practicanti ai acupuncturii. Acestia au descoperit meridianele principale, observand schimbarile si durerile care se produc intr-un organism bolnav. Dupa ani de studiu si observatii, vechii chinezi au descoperit si meridianele secundare. Organismul uman are 2 meridiane individuale si 12 meridiane pereche.
 • Meridianul Plaman (P) – plamanii, membrele superioare, capul, partea anterioara a trunchiului. 
 • Meriadianul Intestin Gros (IG) – intestinul gros, zona laterala a gatului, partea dorsala a trunchiului, puncte la nivelul capului.
 • Meridian Stomac (S) – stomacul, membrele inferioare, o parte din trunchi si din cap.
 • Meridianul splina-pancreas (SP) – splina, pancreasul, partea anterioara a corpului, membrele inferioare.
 • Meridianul inima (I) – inima, partea anterioara a corpului, membrele superioare.
 • Meridianul intestinul subtire (IS) – intestinul subtire, partea posterioara a corpului, membrele superioare.
 • Meridianul vezicii urinare (VU) – vezica urinara, organele genitale, partea dorsala a trunchiului, membrele inferioare.
 • Meridianul rinichi (R) – rinichii, organele sexuale, o parte din trunchi, din membrele inferioare, o parte din cap.
 • Meridianul pericard (PC) – vase de sange, vase limfatice, zona anterioara a trunchiului, membrele superioare.
 • Meridianul vezicii biliare (VB) – vezica biliare, partea laterala a trunchiului, capului, membrele inferioare.
 • Meridianul ficat (F) – ficatul, zona anterioara a trunchiului, membrele inferioare, partile laterale ale capului.
 • Meridianul trei focare (TF) – trasee din zona posterioara a corpului si din zona membrelor superioare, trasee la nivelul capului.
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu