Cauta:
Descopera si trateaza otita!

Descopera si trateaza otita!

  Autor Echipa NN Data: 25.08.2010

Descopera si trateaza otita!
Otita reprezinta un diagnostic de temut din punctul de vedere al parintilor. In realitate 2 din 3 copii sufera un astfel de episod pana la varsta de 2 ani. Otita medie este cea care ingrijoreaza cel mai frecvent si reprezinta inflamatia uneori insotita de infectie din spatele timpanului. De cele mai multe ori se dezvolta in timpul sau imediat dupa un episod de infectie a cailor respiratorii superioare. Se transmite otita? Cat este de contagioasa afectiunea? Ceea ce migreaza de la un organism la altul sunt virusurile sau bacteriile care au determinat viroza respiratorie initiala iar otita este doar o complicatie.

Copii aflati la varsta prescolara sunt predispusi otitelor datorita unor particularitati anatomice ale zonei urechii: vorbim despre un conduct scurt care face legatura intre baza nasului si urechea medie si cu o pozitie care favorizeaza stagnarea si infectarea secretiilor.

Cum recunoasteti otita?

Primul semnal vine de la durere; in functie de varsta copilului aceasta va fi resimtita ca o stare de agitate, neliniste, refuzul alimentatiei  sau in cazul celor mai marisori, acestia vor indica locul dureros. Daca obstructia otica este foarte severa se ajunge pana la scaderea capacitatii auditive a copilului. Uneori puteti observa scurgerea unui lichid din conductul auditiv. Cei mai marisori pot descrie o senzatie de apasare si plenitudiene, infundare, ameteli sau chiar o durere reflexa resimtita la nivelul fetei si capului. Sa nu uitam de febra prelungita si intensa care poate ascunde o complicatie precum otita.

Diagnosticul corect este realizat de medicul pediatru sau ORL-ist care va inspecta aspectul timpanului cu ajutorul otoscopului. De cele mai multe ori se impune administrarea unui antibiotic pentru a indeparta agentul infectios dar si antialgice pentru a mai calma durerea resimtita de micut. Dupa terminarea tratamentului unii copii acumuleaza lichid in spatele timpanului si aceasta le poate afecta auzului inca o perioada de cateva saptamani. Cu timpul, inflamatia cedeaza si functia se restabileste integral. Sugarii beneficiaza in mod deosebit de administrarea locala de picaturi homeopate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat in SUA la micutii cu varste intre 4-11 luni demonstrand o refacere rapida si cu un necesar diminuat de antibiotic in cazul administrarii de picaturi la nivel local.

Este binecunoscuta tendinta unor copii de varsta prescolara de a repeta infectia la nivelul urechii; in aceste cazuri se impune efectuarea unui vaccin impotriva unor germeni frecventi implucati in etiologia otitei (vaccinul antipneumococic), administrarea unor doze scazute de antibiotic cu scop profilactic si chiar introducerea unui tub de drenaj la nivelul local pentru a decongestiona secretia purulenta acumulata.

Lupta impotriva otitei!

Inca din prima luna de viata puteti lupta impotriva infectiilor de tot felul si implicit impotriva otitei; alimentatia naturala asigura bebelusului dozele de anticorpi necesare construirii unei imunitati eficiente. Pozitia in timpul alaptatului este si ea foarte importanta; cu cat aceasta este mai ridicata cu atat reducem riscul de aspirare a laptelui la nivelul trompelor ce fac legatura nas-gat urechi. Mai tarziu, specialistii ne sfatuiesc sa ferim micutii de dezavantajele expunerii la fumul de tigarete intrucat studiile arata o frecventa mai mare a otitei si celorlalte infectii respiratorii la acesti copii.

Prognosticul otitei la copii prescolari este in general unul foarte bun cu vindecare integrala. Ocazional, la cateva luni sau chiar ani distanta de la eveniment puteti afla in cadrul unui nou consult otic de existenta unei eventuale cicatrici la nivelul vechii otite. Acestea sunt de cele mai multe ori o marca inofensiva a bolii si doar intr-un numar limitat de cazuri atrag dupa sine tulburari pe termen lung precum afectarea auzului. O intrebare care macina parintii este legatura dintre vegetatiile adenoide (polipi) si otita, mai ales in cazul in care se pune problema indepartarii chirurgicale a acestora. Formatiunile mentionate reprezinta o aglomerare de tesuturi limfatice (cu rol in apararea organismului) situate in spatele nasului si care sunt numai bune pentru acumularea de secretii si inflamatie in care se pot adaposti bacteriile; asa cum aminteam initial, nasul si urechiile sunt interconectate si de aici avem o sursa sigura de bacterii si infectii repetate. Iata de ce un ORL-ist va va recomanda eliminarea vegetatiilor daca micutul se gaseste deja la al 3-lea episod de otita.
   


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
1 comentarii
  • a spus
    miercuri, 25.08.2010
    Despre otita se discuta pe forum aici: viewtopic.php?f=4&t=2652&start=20 [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu