Cauta:
Cum ii administram bebelusului un supozitor?

Cum ii administram bebelusului un supozitor?

  Autor Echipa NN Data: 14.11.2011

Cum ii administram bebelusului un supozitor?
Atunci cand bebe are febra mare si siropurile cu administrare orala nu-si fac rapid efectul (sau cand sunteti ingrijorata ca aceste produse pot afecta stomacelul copilului, mai ales in momentele de scadere drastica a apetitului), puteti apela la o metoda de calmare simpla si eficace. 

Desi aplicarea unui supozitor nu necesita foarte multe si complicate cunostinte, cateva trucuri va vor fi cu siguranta de folos, pentru a impiedica iesirea lui urgenta. Nu uitati ca bebe va avea tendinta de a elimina acest corp strain. 

Pozitionarea copilului
  • Culcati-va bebelusul pe spate sau asezati-l pe o parte.
  • Ridicati-i picioarele si tineti-i gleznele ferm cu o mana.
  • Mangaiati-i si masati-i usor abdomenul, pentru ca cel mic sa se relaxeze si sa nu mai considere atat de traumatizant acest moment.
  • Cu cealalta mana, introduceti supozitorul cat mai adanc posibil.
  • Mentineti copilul culcat cateva minute si strangeti fesele pentru ca bebe sa nu expulzeze supozitorul. 
Cateva sfaturi
  • Conservati supozitoarele la frigider, pentru a nu deveni prea moi si a ingreuna, astfel, administrarea.
  • Daca nu pastrati supozitoarele in friger, este bine ca, imediat dupa scoaterea din ambalaj, acestea sa fie inmuiate intr-un pahar cu apa rece si gheata, pentru a se intari si a aluneca mai usor. 
  • Pentru a nu fi iritant pentru mucoasa, ungeti supozitorul cu putin ulei de migdale (special pentru bebei).
  • Introduceti in fundulet medicamentul dupa ce copilul a facut deja caca, de exemplu in momentul in care ii schimbati scutecul de unica folosinta. Daca bebelusul are scaun la putina vreme dupa ce ati aplicat supozitorul (ceea ce se poate intampla adesea, pentru ca acest gest are ca efect umplerea scutecului), nu veti sti exact cat din supozitor a absorbit. Daca intervalul de la aplicare si pana la expluzare este prea scurt, trebuie sa reincepeti operatiunile. 
  • Daca bebe este prea mic (cateva luni) sau febra nu este foarte mare, veti taia supozitorul pe jumatate, in lungime.

Partea ascutita sau partea plata?

Desi pana de curand se credea ca este mai bine sa se introduca supozitorul in fundulet cu partea ascutita, medicii spun ca alegerea uneia dintre parti nu este esentiala. Mai mult, se pare ca ar fi mai indicat sa se prefere partea plata (si multe supozitoare sunt fabricate astazi cu ambele capete patrate), pentru ca astfel s-ar usura drumul sau catre intestin. De ce? Pentru ca presiunea exercitata de strangerea funduletului asupra extremitatii ascutite (plasate catre interior) face ca supozitorul sa alunece mai bine catre intestin. 


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu