Convulsiile febrile la copii

Convulsiile febrile sunt o problema importanta de sanatate a copilului, intre 4 si 5% din copii avand unul sau mai multe episoade de acest fel pana la varsta de 5 ani.
Prima criza, uneori unica, survine cel mai frecvent in al doilea an de viata, convulsiile febrile fiind mai frecvente la baieti. Ele apar in prima zi a unei afectiuni acute febrile, cu ocazia cresterii temeperaturii corporale.
Caracteristicile convulsiilor febrile sunt urmatoarele:
- aparitie in context febril; febra trebuie sa fie egala sau mai mare de 38 de grade C
- apar la sugar si copilul mic, de obicei intre 6 luni si 5 ani
- febra nu se datoreaza unei infectii a sistemului nervos central (ex: meningita, encefalita-in aceste cazuri nu mai este vorba de convulsii febrile)
- au durata scurta, de obicei sub 15 minute
- copiii sunt normali din punct de vedere neurologic in afara crizei.
Convulsiile febrile prezinta o predispozitie genetica, intr-un sfert din cazuri existand antecedente in familie de convulsii febrile in decursul copilariei.
Febra care duce la aparitia convulsiei este, in cele mai multe dintre cazuri, datorata unor infectii acute ale cailor respiratorii superioare, de obicei virale (ex. rinofaringita, debutul bolilor eruptive ale copilariei) dar pot fi date si de alte infectii care evolueaza cu febra. Pot aparea astfel de convulsii si dupa unele vaccinuri precum DTP, polio, rujeolos).
In marea majoritate a cazurilor evolutia convulsiilor febrile, chiar recidivante este favorabila, exista insa o varietate de convulsii febrile care pune probleme serioase, acestea fiind denumite convulsii febrile complexe. Ele au caracteristici speciale care le diferentiaza de cele simple:
- manifestarile convulsive apar la nivelul unei jumatati de corp
- crizele dureaza peste 30 de minute
- dupa criza copilul are probleme trecatoare in miscarea partilor de corp care au fost implicate in convulsie
- crizele se repeta in decurs de 24 de ore
Crizele care prezinta astfel de manifestari prezinta risc crescut de a produce sechele neurologice.
La prima criza de convulsii febrile, copilul se interneaza in spital pentru a se face o diferentiere clara fata de alte probleme mai grave precum meningita, meningoencefalita sau alte cauze de convulsii ocazionale etc. Convulsiile febrile trebuiesc de asemenea diferentiate de o prima criza de epilepsie, care poate si ea aparea asociata cu febra, desi rar.
Copilul care face o criza de convulsii febrile poate prezenta recidive, acestea aparand la o treime din cazuri. Recidivele dispar dupa varsta de 5 ani. Recidvele sunt mai frecvente la copii care au rude cu antecedente de convulsii febrile, la cei ce fac crize la varste sub 18 luni si la cei cu convulsii complexe
Read the English version of this article: Febrile Seizures in Children
24 comentarii