Cauta:
Celulele stem

Celulele stem

  Autor Echipa NN Data: 25.06.2009

Celulele stem

Se vorbeste tot mai mult despre celulele stem, noua minune a medicinei moderne, care poate trata atatea si atatea boli grave, de la cancere pana la paralizii. Unii spun ca este cea mai mare descoperire a medicinei moderne, altii spun ca nu e decat o pacaleala, menita sa adua bani anumitor companii. Unde este adevarul, ne va arata doar timpul. Pana atunci, majoritatea specialistilor considera ca celulele stem sunt, sau pot deveni, cel mai important leac al mileniului nostru. Desi mai sunt inca multe lucruri de pus la punct, nu strica, spun specialistii, sa avem la indemana celulele stem ale copiilor. Poate ca in urmatorii cinci ani se vor face noi descoperiri care ne vor permite sa vindecam, cu ajutorul lor, cele mai grave boli.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sau susa sunt celule multipotente, adia, daca ajung intr-un mediu potrivit, ele se pot transforma in diferite tipuri de celule si tesuturi umane si pot prelua functia celulelor care lipsesc. Nicio alta celula din organismul uman nu se poate transforma in altceva decat este. Adica o celula hepatica, de exemplu, nu poate fi decat celula hepatica si nu se poate transforma in nimic altceva.

Ce boli se pot trata cu ajutorul celulelor stem?

Prin transplantul de celule stem se pot vindeca bolile organelor hematopoetice, dar si bolile datorate leziunilor maduvei osoase.

Se pot trata diferite tipuri de cancer, leucemiile, bolile autoimune, schelele lasate de atacul cerebral, anemiile, complicatiile infectilor virale, bolile osoase si ale cartilagiilor, bolile ochiului, bolile ficatului, boala Parkinson.

Dar cercetarile continua si, de-a lungul timpului, in mod sigur se vor gasi si alte intrebuitari ale celulelor susa.

Unul din avantajele acestui tip de tratament este ca transplantul facut va fi autolog, adica celulele transplantate provin de la aceasi persoana care este tratata, deci grefa va fi perfect compatabila si nu exista riscul ca celulele sa fie respinse de organism. Totusi, celulele pot fi folosite si de rude de gradul intai ale donatorului, daca exista compatabilitate.

Cum se recolteaza celulele stem?

Celulele se recolteaza la nastere, prin sangele din cordonul ambilical. Interventia este neinvaziva si nedureroasa, atat pentru mama cat si pentru copil. Dupa nasterea copilului, medicul extrage sange din cordonul ombilical, care va fi apoi preluat de firma care se ocupa de stocarea si transportul celulelor si va fi dus la banca de cellule. Acolo sangele este prelucrat si tratat pentru a se vedea daca se pot extrage din el celulele stem. In cazul in care se poate face acest lucru, celuele sunt tratate si puse la pastrare, in conditii speciale, la temperaturi foarte joase. Astfel, ele sunt pastrate pana in momentul in care vor fi folosite pentru tratament.

Ce trebuie sa fac?

Viitorii parinti nu trebuie decat sa ia legatura cu una din firmele care se ocupa cu transportul, tratarea si pastrarea celulelor stem. Dupa semnarea unui contract vor primi o trusa de recoltare care trebuie pusa in bagajul pentru maternitate. Inainte de nastere trebuie anuntat medicul ginecolog ca va fi nevoit sa recolteze sange ombilical pentru ca a fi sigur ca el cunoaste tehnica si poate realiza recoltarea. Operatiuna nu este dificila, insa este oareum delicata pentru ca trebuie pastrata sterilitatea probei si trebuie extras suficient de mult sange. Cand se delanseaza travaliul, trebuie anuntata firma cu care s-a semnat contractul, iar ei vor trimite la maternitate un reprezentant care sa preia sangele extras. In conditii speciale, acest sange va fi transportat la banca de celule unde va fi analizat. La cateva saptamani dupa nastere parintii vor fi anuntati daca proba de sange ombilical a putut fi folosita sau nu.
Recoltarea de celule stem este relativ usoara, neinvaziva si presupune eforturi minime din partea parintilor, insa reprezinta un fel de asigurare de viata pentru copilul tau. Peste cativa ani este posibil ca tehnica de transplant sa fie mult imbunatatita si mult mai eficienta decat este astazi.Read the English version of this article: Stem Cells
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
8 comentarii
 • a spus
  marți, 21.07.2009
  De importanta celulelor Stem nu stiam dar am auzit ca denumire.Mi se pare un lucru fff bun. [ ... ]
 • a spus
  marți, 30.06.2009
  daaa,este o metoda foarte buna,dar din pacate foarte-foarte costisitoare.!!! Poate daca o sa am [ ... ]
 • a spus
  luni, 29.06.2009
  Este o metoda extraordinar de buna. Pacat ca f putine persoane isi pot permite acest lucru. Cu [ ... ]
 • a spus
  duminică, 28.06.2009
  inainte sa nasc abia aparuse faza cu recoltare de celule stem in romania. Si nefiind suficient de [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 27.06.2009
  stiu de celulele stem.nu am avut posibilitate financiara sa recurg la aceasta metoda. [ ... ]
 • a spus
  vineri, 26.06.2009
  Comentarii la articolul Celulele stem da stiu de recoltarea celulelor stem....din pacate am aflat la [ ... ]
 • a spus
  joi, 25.06.2009
  bun articolul, mai ales ca de vreo cativa ani incoace celulele stem sunt un subiect care atrage tot [ ... ]
 • a spus
  joi, 25.06.2009
  Comentarii la articolul Celulele stem Este un articol fff bun. [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu