Micul explorator

Beberoade, arunca, bate, musca, invarte, strange obiectele de ceva vreme,dar abia acum incepe sa-si dea seama care este rolul fiecaruia.Amenajeaza-i camera in culori vii, pune-i la dispozitie jucariile silasa-l sa le exploreze. La aceasta varsta bebe este atras de jucariilecu multe functii. Il atrage telefonul tau mobil, este interesat detelecomanda televizorului, nu-i asa? Rolul tau este de a interveni cuexplicatii, definitii pe intelesul lui si exemplificari, astfel incatbebelusul sa inteleaga care este rolul fiecarui obiect, ce face acesta,la ce foloseste. Poti incepe cu peria de par, cu telefonul. Arata-ispre obiectul respectiv si spune-i cum se numeste, apoi arata-i cum sefoloseste. Explica-i folosind cuvinte usoare, formuleaza propozitiisimple.

Vin si eu, vin si eu!

Multi bebelusi de 8 luni se tarasc pe burta, ajutandu-se de maini si de picioare. Tararea este modul prin care reuseste sa se deplaseze, sa se miste, sa ajunga in locul dorit, la jucaria ravnita. Aceste miscari ii sunt de mare folos deoarece ii intaresc musculatura, care, in curand, il va ajuta sa mearga singur in picioare. Indiferent ce modalitate de deplasare gaseste micutul tau, este fascinant sa descoperi cat de ingenios si ambitios devine atunci cand isi doreste sa ajunga intr-un anume loc.

In acest moment, unii parinti opteaza pentru folosirea premergatorului. Alegerea apartine parintilor, dar te sfatuim sa ceri si parerea pediatrului inainte sa-l achizitionezi. Si nu uita ca orele petrecute in premergator micsoreaza numarul orelor petrecute pe podea. Jocul liber, in camp deschis, ofera bebelusului oportunitatea de a se tara, a se trage, a se ridica, a se deplasa tinandu-se de mobila. Toate aceste activitati il ajuta sa mearga singur mai curand.

Daca ai decis sa-l asezi si in premergator din cand in cand, fii cu ochii pe el. Nu-l lasa nesupravegheat si, mai ales, nu-i lasa la indemana obiecte care l-ar putea rani. Odata ce bebe sta in picioare, chiar daca se sustine de mobila, vor fi cazaturi, vor fi lovituri. Este momentul sa-i faci incaperea mai prietenoasa, in sensul ca este recomandat sa aduni obiectele dure, casante si taioase, sa acoperi colturile de la mobila, sa ascunzi vazele cu flori si sa muti ghivecele pline de pamant pentru o vreme. Exista acum, in comert, o serie de accesorii pentru ferestre, usi si mobilier care vin in ajutorul parintilor.
 
Bebelusul empatic

Sensibilitateapuiului tau se manifesta tot mai clar. Acesta ii va saruta pe ceiapropiati si dragi. Incurajeaza-l batand din palme si s-ar putea sarepete gestul. De acum este capabil sa imite starile sufletesti. Incepesa-ti para chiar empatic? Daca bebe incepe sa planga cand aude o altapersoana plangand inseamna ca, da, este empatic si ca, de acum inainte,va invata sa descifreze emotiile, le va copia pe acelea pe care leobserva la cei din jur. Tu esti primul lui model. De aceea, arata-i caesti un parinte responsabil si ofera-i modele bune de urmat.
 
Teama se alina

Adesea ai simtit neliniste cand puiul tau a fost nelinistit. Ai observat ca lucrurile si sunetele necunoscute il pot speria. Chiar si unele dintre acelea care, pana acum, nu-i starneau frica, acum il fac sa reactioneze, sa planga, sa se agate de gatul tau. Zgomotele produse de aspirator, robotul de bucatarie, sonerie pot sa-l sperie pe bebelus. Cand se intampla asa ceva, cel mai bun lucru pe care il poti face tu ca parinte este sa incerci sa-l linistesti. Mami, ia-l in brate, mangaie-l, vorbeste-i usor, spune-i ca esti langa el si ca totul va fi in regula.

De asemenea, bebelusul tau poate sa izbucneasca in plans in preajma figurilor necunoscute. Sistemul de atasament determina un copil sa se apropie sau nu de un adult pentru a stabili sau respinge comunicarea. Atasamentul se manifesta prin frica fata de straini, ca urmare a comportamentului de discriminare. Aceasta angoasa se datoreaza faptului ca, in jurul varstei de 8 luni, apar modificari in comportamentul copilului. Bebelusul tau poate avea o puternica reactie de anxietate daca este singur si se apropie de el o persoana straina. Daca pana acum a fost prietenos fata de persoanele straine, incepe sa planga si incearca sa evite aceasta persoana. O asemenea reactie a fost numita „angoasa de la 8 luni” (R.Spitz). Bebelusul deja stie ca obiectele exista si atunci cand nu sunt prezente. Totodata el intelege ca mama exista si atunci cand nu o vede. El se simte frustrat daca tu nu esti langa el si te asteapta. Daca in locul tau vine o persoana necunoscuta celui mic, acesta realizeaza ca nu esti tu si plange. Nu te ingrijora, este doar o faza prin care trec toti bebelusii, in plus acest comportament este un indicator semnificativ al dezvoltarii intelectuale a copilului, a capacitatii sale de a diferentia familiarul de nefamiliar si a relatiei afective pozitive cu tine.

Ce papam?

Sfatul specialistului:

“Secontinua suptul sau biberonul la cerere sau de 3-5 ori 600-850 ml/zi.Daca sugarul nu bea cel putin 600 ml formula de lapte adaptat sau nusuge cel putin de 3 ori/zi, atunci el poate consuma prea  multealimente semisolide sau “ciorbita”. Se adauga graul fortificat. Seofera amestecat cu orez sau ovaz, apoi singur, de 2 ori pe zi la masade dimineata si de pranz, 5-8 lingurite pe zi la masa de dimineata side pranz, 5-8 linguri pe zi timp de 2 saptamani. Se introduc apoibucati mici de paine sau biscuiti; se urmaresc cu atentie reactii deintoleranta la gluten. Se continua cu piure de fructe, de zarzavaturisi sucuri de fructe. Se spala si se curata de coaja si apoi se facpiure. La piure se adauga alimente rase, tocate sau storcite cufurculita. La piureul de cartofi, se adauga unul sau mai multe dinpiureul de: mere, broccoli, mazare. (Dr. M.G.Ciobanu, autorul cartii “Mama si Pruncul”, ed. Med. Buc si ed. Accent Print, Suceava)

Spala-mi dintisorii

Ceicativa dintisori, cu care deja va mandriti, trebuie si ei curatati.Este recomandat sa cureti zilnic dintii bebelusului. Exista, in comert, periute de dinti pentru copii mai mici de 1 an, darsi paste de dinti fara fluor. Sfaturi pentru ingrijirea dintilor bebelusului iti poate da pediatrul si medicul stomatolog. Te indemn sate adresezi lor cu incredere. In cazul in care bebelusul tau nu are inca nici un dinte, nu te alarma, mai este timp. Nu toti copiii au acelasi ritm de crestere si dezvoltare!
 
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 0-12 luni , Puericultura , Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

Util: Grafic de crestere (inaltime/greutate)

NU UITA CA BEBELUSUL TAU ESTE UNIC!Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o intrebare legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagine: Albert Mihai Oprean