Cauta:
Bronhopneumonia

Bronhopneumonia

  Autor Echipa NN Data: 06.10.2009

Bronhopneumonia
Bronhopneumonia este o infectie a plamanului, mai precis a unora dintre partile sale, ce poate fi provocata de diversi agenti patogeni (virusuri, bacterii). Este unul dintre cele doua tipuri de pneumonie, in functie de localizarea infectiei. Fata de pneumonia lobara, care afecteaza un intreg lob (o sectiune) a plamanului, bronhopneumonia afecteaza bronsiolele (sau bronhiile mici), cai de transport ale aerului in plamani, iar infectia este localizata in mici pete pe suprafata plamanului. In timp, bronhopneumonia poate sa se transforme in pneumonie lobara, pentru ca infectia avanseaza si cuprinde tot lobul pulmonar.

Bronhopenumonia este mai degraba un simptom al unei boli, infectia cu agentul patogen. Acest agent patogen poate fi un pneumococ, un stafilococ, E. coli sau chiar Chlamydia. Streptococul este mai degraba specific pneumoniei lobare.
Boala se poate lua de la un alt bolnav, fie prin aer fie prin contactul direct, in functie de tipul agentului patogen, sau din spital (infectie nosocomiala). In ultimul caz infectia poate sa fie mai grva si mai greu de tratat pentru ca bacteriile sunt mai rezistente la antibiotice. Orice copil poate sa faca pneumonie, dar mai expusi sunt aceia care au sistemul imunitar slabit, fie din cauza uui tratament, fie din cauza unei boli cronice. Bronsiolele sunt mai sensibile la copiii care sufera de astm, motiv pentru care acestia fac mai des bronhopneumonie. 

La bebelusi este mai des intalnita bronsiolita, tot o infectie a bronhiolelor, care se poate transforma in pneumonie. De obicei, simptomele bronsiolitei dispar in 7-10 zile, insa bebelusul trebuie urmarit cu atentie pentru a detecta din vreme cianoza buzelor si a unghiilor.

Simptomele bronhopneumoniei pot sa difere mult in functie de gravitatea bolii si de agentul patogen care a provocat-o. Cele mai des intalnite simptome sunt:
 • Dificultatea de a respira, cu respiratie superficiala si rapida
 • Dureri in piept
 • Tuse cu secretie galben-verzuie
 • Febra
 • Dureri de cap
 • Dureri musculare
Pentru a stabili un tratament, medicul trebuie sa afle care este agentul patogen ce a provocat infectia plamanilor. Daca este vorba de o bacterie sau un streptococ, se vor folosi antibiotice. Important in acest caz este sa dati copilului tot tratamentul prescris, chiar daca simptomele se amelioreaza inainte de terminarea lui. Daca boala provine de la un virus, nu aveti ce face decat sa asteptati si sa asigurati confortul copilului prin tratament simptomatic (paracetamol pentru febra, Bromhexim pentru expectoratie etc.). Pentru pneumoniile fungice se folosesc antifungice.

Nu folositi decat medicamente prescrise de medic. Nu-i dati copilului antibiotice daca are o pneumonie virala. Nu ati face decat sa-l chinuiti si mai mult cu medicamente agresive, care ii pot aduce alte probleme (diaree, candidoza).


Read the English version of this article: Bronchopneumonia
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
8 comentarii
 • a spus
  vineri, 11.02.2011
  streptococul este o bacterie si a infectii in special in gat si la nou nascut, in functie e serotip [ ... ]
 • a spus
  duminică, 01.11.2009
  Multumesc mult de subiect si de sfatur.Este ceva ff bun informativ [ ... ]
 • a spus
  joi, 29.10.2009
  off dna MGI si eu am trecut prin asa ceva cu fetita mea, o sa va povestesc pe scurt ce am patit: la [ ... ]
 • a spus
  vineri, 16.10.2009
  multumesc mult pentru mesaj doamana stefan alina! bebe avea infectie urinara cu e-coli! va doresc la [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 14.10.2009
  off problema asta se intalneste si la alti medici de fam, mai ales la cei din provincie, care [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 07.10.2009
  multumesc muuult, nadia! azi ma duc la spitalul de boli infectioase, sa ii faca un exudat! am fost [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 07.10.2009
  Nu ma pricep dar am fost si eu o data disperata pt ca dupa 4 zile de injectii fetita mea facea in [ ... ]
 • a spus
  marți, 06.10.2009
  ce ne facem cu practica? doctorii pediatrii din Ploiesti dau antibiotice doaar daca se uita in gura! [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu