Cauta:
Au, buba!

Au, buba!

  Autor Echipa NN Data: 06.07.2011

Au, buba!

Zgarieturile, vanataile, cucuiele fac parte din "repertoriul" zilnic al fiecarui copilas. Chiar daca aceste mici accidente sunt extrem de frecvente la cei mici, ele trebuie tratate cu seriozitate de fiecare data si bine ingrijite pentru a evita complicatiile.

Zgarieturile

Spalati-va bine mainile cu apa si sapun antibacterian, frecati unghiile cu periuta speciala, pentru a inlatura orice urma de murdarie, apoi curatati plaga. Folositi, si pentru spalarea ranii, tot apa si sapun antibacterian. Sapunul va inlatura 70% dintre bacterii. Clatiti bine, apoi tamponati plaga cu un antiseptic delicat, care nu irita. In cazul unei zgarieturi, rana nu este, de obicei, profunda. Astfel, ca ultima masura de precautie, aplicati un plasture steril, care protejeaza locul de infectii si accelereaza cicatrizarea.
Bine de stiut: Nu utilizati niciodata doua tipuri de antiseptic pentru aceeasi rana. Cele doua isi vor anula reciproc efectul antibacterian.

Taieturile

Daca rana este superficiala si marginile sunt drepte, spalati taietura cu un tifon imbibat in apa, avand grija sa curatati locul din centru catre afara, pentru a nu aduce in interiorul ranii eventualele impuritati. Curatati corpurile straine existente, apoi opriti sangerarea, legand locul cu o compresa sterila timp de zece minute. Dezinfectati cu un antiseptic si protejati rana cu un pansament.
Daca taietura este adanca si marginile sunt crestate sau daca copilasul este afectat la nivelul fetei, stergeti rana cu o compresa sterila si mergeti la spital, unde se va verifica daca cel mic nu are nevoie de o cusatura.
Bine de stiut: Nu stergeti taieturile cu vata, pentru ca aceasta lasa in interior scame.

Cucuiele

Traumatismele in zona capului sunt ceva obisnuit in viata nazdravanului dumneavoastra. Daca, dupa o astfel de lovitura, bebe se ridica imediat si continua sa se joace ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, nu este cazul sa va ingrijorati. Puneti pe zona afectata gheata si pastrati punga cu fulgi sau cuburi de gheata in acelasi loc timp de zece minute.
Bine de stiut: Daca bebe paleste, devine iritabil sau, dimpotriva, letargic, sunati imediat medicul.

Intepaturile de insecta

Spalati locul cu apa si sapun si racaiti buba cu unghia curata pentru a inlatura acul ramas in piele. Nu folositi penseta pentru a extrage acul; acest lucru poate cauza raspandirea veninului. Ulterior, aplicati gheata pe zona respectiva, pentru a calma durerea.
Bine de stiut: Daca, dupa intepatura, buzele sau fata bebelusului se umfla, daca remarcati dificultati ale procesului de respiratie si copilasul se afla in stare de soc, este vorba despre o reactie alergica grava si trebuie sa mergeti de urgenta la spital.

 

 

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
1 comentarii
  • a spus
    miercuri, 10.08.2011
    excelent articol! [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu