Cauta:
Aspirina. Da sau ba?

Aspirina. Da sau ba?

  Autor Echipa NN Data: 05.09.2011

Aspirina. Da sau ba?
Pe timpul sarcinii, orice medicament utilizat poate avea consecinte asupra fatului, astfel incat este recomandat sa cereti intotdeauna sfatul medicului in legatura cu orice tratament pe care doriti sa-l urmati. Aspirina are insa un loc aparte in aceasta problematica, dat fiind ca exista o controversa relativa la beneficiile si dezavantajele majore pe care le poate avea in perioada graviditatii. 

De ce este interzisa?

Aspirina este o pastila a carei administrare este considerata cel putin problematica in sarcina, din pricina faptului ca favorizeaza aparitia sangerarilor. Poate cunoasteti deja faptul ca folosirea sa necesita precautii si in perioada menstruatiilor, motivul fiind cresterea fluxului sanguin al menstrelor. Exista studii bine intemeiate care demonstreaza ca aspirina si alte inflamatoare nesteroidiene (paduden, advil, ibuprofen, nurofen) cresc riscul de avort cu un procent ridicat - de pana la 80%. Pericolul estimat este cu atat mai mare cu cat administrarea se realizeaza in primele saptamani de la conceptie si cu cat concentratia medicamentului este mai mare (500 mg).
O alta ratiune pentru care aspirina trebuie ocolita este aceea ca aceasta poate produce malformatii congenitale si hemoragii fetale.
Consultati medicul atunci cand utilizati orice fel de medicament sau cititi cu mare atentie eticheta pastilelor inainte de administrare. Numele comercial al produselor poate diferi mult, dar acestea pot contine acid salicilic.
Daca aveti nevoie de un calmant sau de un remediu impotriva febrei, preferati paracetamolul, a carei administrare este mai sigura pe termen scurt.

Poate fi utila?

Unii medici recomanda folosirea aspirinei ca un remediu de tip homeopat cu efecte benefice impotriva avortului spontan, a declansarii travaliului prematur, a aparitiei cresterii presiunii arteriale si preeclempsiei. Doze mici de aspirina administrate zilnic, cu o concentratie redusa (81 mg), sunt recomandate pentru prevenirea complicatiilor de sarcina amintite si pentru reducerea procentului de risc de avort.
Persoanele care prezinta posibile predispozitii pentru aceste afectiuni trebuie sa se adreseze medicului, care va recomanda - sau nu - aspirina ca eventual tratament. Administrarea pastilelor nu trebuie inceputa insa foarte devreme in sarcina, dar nici nu poate depasi saptamana 16, pentru ca este posibil sa nu mai aiba eficacitatea scontata. 

Bine de stiut!
  • In cazul in care, din diferite motive, ati luat aspirina in timpul sarcinii, discutati cu medicul care va determina daca v-ati expus unui risc sau nu. 
  • In general, riscul este cu atat mai mare cu cat doza utilizata este mai ridicata (2-4 pastile), cu cat "tratamentul" dureaza mai mult (cateva zile), cu cat concentratia este mai mare (500 mg) si cu cat administrarea s-a facut mai devreme in sarcina (primele 16 saptamani).
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
1 comentarii
  • a spus
    duminic„, 27.10.2013
    Aspirina in doza mica (75-162 mg cf. recomandarii MS) e recomanda ta la noi pentru anomalii de [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu