Unii bebelusi sunt hraniti cateodata cu biberonul. Acest lucru este posibil daca mama si cei care se ocupa de ingrijirea bebelusului au programe flexibile. Astfel ca mama poate asteapta pana cand bebelusul este alaptat si apoi pleaca lasand bebelusul cu cineva, timp de cateva ore, inainte de a fi necesar sa fie alaptat din nou. Totusi, majoritatea femeilor considera ca este util sa poata alapta bebelusul cu biberonul din cand in cand.

Exprimarea manuala
Daca aveti nevoie numai de cate o sticla din cand in cand, v-ar putea fi usor sa folositi exprimarea manuala. Pentru a colecta acest lapte aplecati-va deasupra unei cani in timp ce exprimati laptele, si lasati picaturile sa cada in cana.

Pentru exprimarea manuala: Formati cu mana litera C, cu degetul mare deasupra areolei si primele doua degete la aproximativ 3 cm sub sfarc. (Celelalte degete se tin la distanta de san.) Impingeti mana catre cutia toracica, dupa care rulati degetele inainte, catre sfarc, exprimand cateva picaturi de lichid. Rotiti degetul mare si celelalte degete pentru a scoate lapte din toate rezervoarele, folosind ambele maini pe fiecare san.
Evitati sa stoarceti sanul, folosindu-va mainile sa alunece peste san, si tragand de san sau de sfarc.

Alegerea unei pompe
Daca planuiti sa folositi exprimarea mai des – de 5 sau 7 ori pe saptamana, o pompa manuala de calitate va poate intruni necesitatile. Daca pompati de mai multe ori pe zi, doriti sa pompati cat mai repede cu putinta, si doriti sa mentineti o cantitate de lapte multumitoare o pompa electrica de calitate superioara ar putea fi exact ceea ce va trebuie care poate pompa ambii sani in acelasi timp, permitandu-i mamei sa termine o sesiune de pompare in decurs de 10 sau 15 minute.

Cand si cum sa pompati
Spalati-va intotdeauna mainile inainte de exprimare. Spalati pompa si sticlele de colecare dupa fiecare utilizare. Pompati ori de cate ori ati sarit peste o masa sau ori de cate ori bebelusul primeste un biberon. Asigurati-va ca exprimati aceeasi cantitate de lapte ca atunci cand suge bebelusul pentru a mentine rezerva de lapte.

Ar putea fi mai usor sa pompati atunci cand simtiti sanul plin. Ar putea fi primul lucru pe are il faceti dimineata sau puteti pompa la inceputul serii. Unele femei pompeaza in timp ce bebelusul se hraneste la celalalt san.

Gasiti-va intai o pozitie confortabila, intr-un loc privat, sa nu fiti intrerupta, intr-o zona cu temperatura favorabila. Apoi incercati sa va relaxati respirand adanc de cateva ori.
Atingeti cu blandete sfarcurile inainte de a incepe pomparea. Masati sanul folosind miscari circuloare, de mica amploare, apoi loviti foarte usor sanul de la baza sa catre sfarc, chiar si in timp ce pompati. Scuturati usor sanul in timp ce va aplecati in fata. Gravitatea ajuta reflexul de ejectie a laptelui.

Depozitarea laptelui de san
Laptele matur apare mai subtire decat laptele de vaca, si poate avea o usoara tenta albastruie, desi culoarea poate varia. Laptele de baza se poate separa, si poate avea aparenta unei substante mai cremoase care pluteste deasupra laptelui (ca un caimac). Asta nu inseamna ca laptele este stricat; pur si simplu trebuie scuturat putin pentru a se reintegra.

Dupa pompare, transferati laptele in orice tip de container planuiti sa utilizati: sticle de biberon, pungute speciale (depozitati in pungute de 25 sau 50 ml) etc. Cantitatile mici se incalzesc mai usor si bebelusul va bea cel putin cantitatea pregatita. Daca planuiti sa congelati laptele, nu umpleti complet containerul deoarece laptele isi va mari volumul prin congelare. Unele femei congeleaza laptele in tavite de cuburi de gheata, care au aproximativ 25 ml.

Puneti intotdeauna o eticheta cu data laptelui. Rotiti rezerva de lapte, astfel incat sa folositi cel mai vechi lapte intai, pentru a va asigura ca este folosit inainte de expirare.

Timpii de depozitare: Daca stiti ca in cursul unei zile urmeaza sa folositi lapte de san in biberon, puteti sa il tineti la temperatura camerei, maxim 10 ore. In frigider puteti tine laptele maxim 8 zile. Daca laptele este congelat in decurs de 24 de ore de la pompare, il puteti pastra 3 luni in spatele congelatorului. In general, este bine sa puneti la frigider cat mai curand posibil dupa pompare, si sa folositi laptele cat mai curand.

Pregatirea unui biberon
Exista cateva tipuri de biberoane si mameloane din cauciuc pe piata, fiecare realizat special pentru bebelusi. Cumparati doua sau trei, modele diferite, si aflati care este cel mai bun model pentru bebelusul vostru.

Incalzirea biberoanelor: daca laptele este inghetat, puneti-l peste seara in frigider, puneti-l intr-un castron cu apa calda sau tineti-l sub robinetul de apa fierbinte de la chiuveta. Odata ce laptele s-a dezghetat si incalzit, serviti-l imediat, sau tineti-l la frigider pana la 24 de ore; nu il recongelati. Bebelusii pot bea laptele la temperatura camerei sau incalzit pana la temperatura corpului. Testati temperatura picurand un pic de lapte pe incheietura voastra. Daca este confortabil de cald, fara sa fie fierbinte, este gata pentru bebelus. Nu folositi cuptorul cu microunde pentru a incalzi laptele bebelusului, deoarece se pot forma puncte foarte fierbinti. De asemenea se pot altera unele substante nutritive sau anticorpi din structura laptelui.

Introducerea biberonului
Daca alaptarea la san reprezinta o prioritate pentru voi, este recomandat, in general, sa asteptati inainte de introducerea biberonului, ca alaptarea sa fie foarte bine stabilita: bebelusul se ataseaza la san cu usurinta, mama se simte confortabil in timpul alaptarii, iar rezerva ei de lapte este foarte buna. Cu alte cuvinte trebuie sa asteptati pana cand bebelusul are varsta de 3 – 5 saptamani. (Daca este recomandat medical sa folositi un supliment, puteti folosi dozatoare de medicamente cu picurator, linguri sau aparate speciale – SNS – care va ajuta sa alimentati bebelusul chiar cu lapte suplimentar exprimat de la san.)

Motivul pentru care se recomanda sa asteptati pana la aceasta varsta a bebelusilor este pentru a ajuta bebelusul sa nu faca confuzii intre san si tetina, fiindu-i greu sa treaca de la biberon la san si inapoi inainte de aceasta varsta. In primele saptamani, daca ii oferiti ambele optiuni, este posibil ca bebelusii sa aleaga biberonul si veti avea dificultati in a-i convinge sa revina la san. De asemenea, daca intentionati sa folositi biberonul la un moment dat, este bine sa nu asteptati mai mult de 12 saptamani, deoarece unii bebelusi dezvolta o puternica preferinta pentru mama si nu vor cu usurinta invata sa foloseasca biberonul.

La primele biberoane pe care le oferiti, incercati sa incepeti prin a alapta la san pentru a potoli putin foamea bebelusului. In felul acesta bebelusul este calm si gata sa invete ceva nou. In acest punct puteti sa ii oferiti biberonul. Este mai bine daca primele biberoane sunt oferite de o alta persoana decat mama.

Introducerea laptelui praf
Pentru sanatatea bebelusului, este mult mai bine sa hraniti bebelusul cu lapte de san pus in biberon, decat cu lapte praf. In special, daca aveti un istoric familial legat de alergii, este recomandat sa intarziati cat mai mult cu putinta introducerea laptelui praf. Daca la un moment dat, alegeti sa introduceti laptele praf, intrebati-va medicul pediatru despre recomandarile sale.

De obicei, cel mai bine este sa incepeti prin utilizarea unui lapte praf bazat pe laptele de vaca, si sa folositi laptele de soia numai daca nu se poate altfel. In general, puteti amesteca alaptarea la san, cu laptele exprimat si laptele praf. De exemplu, mama alapteaza ori de cate ori ea si bebelusul sunt impreuna, bebelusul este hranit cu biberonul cu lapte exprimat cateodata, si alte dati numai cu lapte praf.

Spalarea biberoanelor
Inainte de a le folosi pentru prima oara, biberoanele si tetinele trebuiesc sterilizate punandu-le in apa clocotita timp de 5 minute. Dupa aceea, biberoanele se fierb dupa fiecare spalare. Cumparati o perie pentru biberoane pentru a curata bine laptele de pe fundul biberoanelor si din cutele tetinelor. Stoarceti apa din tetine pentru a va asigura ca sunt curate. Clatiti bine si apoi lasati biberoanele si tetinele sa se usuce pe un uscator.

Atunci cand bebelusii beau lapte praf, saliva lor poate contamina laptele ramas in sticla si de aceea se recomanda ca laptele respectiv sa fie folosit in urmatoarea ora sau aruncat la gunoi in caz contrar.

Cat lapte beau bebelusii din biberon?
Daca nou-nascutul vostru primeste biberon numai ocazional, planuiti sa ii oferiti 55 – 115 ml.
Daca bebelusul este alaptat numai cu biberonul, el va avea nevoie de 55 – 85 ml de lapte de san sau lapte praf pe zi, pentru fiecare 450 g greutate a lui. (asta inseamna 550 – 850 ml lapte pentru un bebelus cu greutatea de 4,5 kg)

Ragaitul unui bebelus alaptat la san
Bebelusii alaptati la san nu au intotdeauna nevoie sa ragaie dupa masa, pentru ca este posibil sa nu fii inghitit atat de mult aer ca un bebelus alaptat cu biberonul. Atunci cand bebelusul a terminat primul san, incercati sa il faceti sa ragaie. Daca nu o face in cateva minute, incercati din nou la sfarsitul mesei. Daca este somnoros si pare relaxat, pe punctul sa adoarma, probabil ca nu simte nevoia sa ragaie, asa ca nu trebuie sa insistati prea mult.

Pe de alta parte, daca un bebelus are multe gaze, puteti sa va orientati dupa urmatoarele indicii: burtica bebelusului este rigida si rotunda, se stramba si face diferite grimase, corpul lui este teapan, si isi poate arcui spatele. Acest bebelus are cu siguranta nevoie sa ragaie!
Bebelusii au nevoie aproape intotdeauna sa ragaie dupa un biberon.

Pentru a ajuta bebelusul sa ragaie, scopul este sa punem putina presiune pe burtica lui in acelasi timp cu presiune usoara pusa pe spatele lui. Puteti sa il intindeti astfel incat burtica lui sa fie sprijinita de umarul sau piciorul vostru, apoi frecati cu fermitate spatele lui, sau faceti cercuri pe spatele lui pentru a determina bulele de gaz sa se ridice.

Regurgitarea
Atunci cand bebelusul ragaie, este posibil sa regurgiteze putin lapte, in special la sfarsitul mesei. Ceea ce regurgiteaza poate sa arate ca laptele, sau poate avea cocoloase, ca branza proaspata de vaci. De obicei, ceea ce regurgiteaza un bebelus pare a fi o cantitate mai mare de lapte decat este in realitate. Atata timp cat bebelus creste in greutate asa cum ar trebui nu aveti motive sa va faceti griji. Daca bebelusul regurgiteaza frecvent, incercati sa il tineti in pozitie verticala in timpul meselor si imediat dupa masa.

Vorbiti cu pediatrul daca regurgitarea pare sa fie asociata cu durere sau daca este mai mult decat o simpla regurgitare, parand sa fie mai mult o voma in jet, care apare de mai mult de doua ori pe zi. Discutati cu medicul pediatru daca bebelusul nu creste bine, nu are scaune frecvente sau nu uda suficiente scutece, sau daca pare bolnav.