Cauta:
Toxoplasmoza

Toxoplasmoza

  Autor Daniela Chirila Data: 22.07.2005

Genul Toxoplasma cuprinde mai multe specii de paraziti, din care specia Toxoplasma gondii prezinta importanta in patologia umana.


Toxoplasmoza

Raspandirea parazitului este dependenta de zona geografica, statutul socio-economic si obiceiurile alimentare.
Toxoplasma gondii este un protozoar din clasa sporozoarelor, unicelular, cu o lungime de 6-8 ”, cu o forma a corpului usor alungita,unul din capete fiind rotunjit, iar celalalt ascutit. Toxoplasma gondii este un parazit intracelular, care se inmultuteste prin diviziune binara, cunoscuta si sub denumirea de schizogonie. Ciclu schizogonic se realizeaza in celulele intestinale , ciclul complet ( probabil exclusiv) fiind realizat in intestinul pisicilor.Formele chistice rezultate sunt eliminate prin fecale. 

Trei cai de infectare

Exista trei cai de infectare si anume, una directa prin ingestia de alimente infestate, apa, care au fost contaminate de catre extrementele pisicii, una indirecta prin consumarea de carne infectata si insuficient preparata termic sau infectarea congenitala.a fetusului.
Ingestia parazitilor poate conduce, in anumite conditii, la proliferarea exploziva a acestora in celulele gazda, lizandu-le. Diseminarea in circulatie, via sistemul limfatic, poate sa determine infectarea oricarui tip de celula. In muschi si creier, chisturile formate sunt sferice si au un diametru de 5-100 ”m.
Exista doua forme clinice de toxoplasmoza si anume toxoplasmoza dobandita si toxoplasmoza congenitala.

Toxoplasmoza dobandita poate imbraca o forma acuta cu miocardita, encefalita, hepatita sau o forma subacuta cu hidrocefalie si tulburari oculare. 

Toxoplasmoza congenitala este o infectie grava, care are ca simptomatologie hidrocefalie sau microcefalie, calcificare intracraniana si corioretinita cronica. 

Infectiile cu toxoplasma

Infectiile cu Toxoplasma gondii cauzeaza rar toxoplasmoza si de obicei boala esteasimptomatica, probleme serioase aparand in cazul in care organismul este imunosupresat si la fetusi.
Numai laboratorul poate stabili un diagnostic de certitudine. Cea mai uzuala metoda de identificare a parazitului este dozarea serologica a anticorpilor Ig M si Ig G din serul uman.
Dat fiind faptul ca toxoplasmoza congenitala este o boala grava, testarea gravidelor pentru aceasta zoonoza a devenit deja rutina. Este bine ca acest test sa se faca chiar inainte de a fi insarcinata.
Ceea ce este bine sa stiti este ca determinarea cantitativa a anticorpilor Ig M se realizeaza pentru confirmarea unei infectii acute, iar dozarea anticorpilor Ig G se efectueaza in vederea decelarii unei infectari mai vechi. Infectia acuta contactata in timpul sarcinii poate fi periculoasa sau fatala pentru fetus, de aceea este important ca acest lucru sa fie cunoscut. De notat este si faptul ca in mai mult de 98 % din cazuri absenta anticorpilor Ig M exclude probabilitatea unei infectari recente.Read the English version of this article: Toxoplasmosis
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
4 comentarii
 • a spus
  vineri, 05.06.2009
  am aflat tarziu de aceasta analiza si desi eu intrebam la fiecare vizita la medic despre analize [ ... ]
 • a spus
  vineri, 19.12.2008
  Intr-adevar acest virus este foarte periculos pentru oricine, dar mai ales pentru o femeie care isi [ ... ]
 • a spus
  marți, 09.12.2008
  Da,asa este er trebui sa facem toate aceste teste suplimentare pt sanatatea puiutilor nostri. [ ... ]
 • a spus
  duminică, 07.12.2008
  Si eu mi-am facut aceasta analiza,deoarece soacra-mea cu care stau avea o pisica si lasa foarte mult [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu