Cauta:
Sarcina si mediul de lucru

Sarcina si mediul de lucru

  Autor dr. Eugen Prajinariu Data: 31.01.2006

Unele gravide îsi pun problema compatibilitatii dintre activitatile obisnuite zilnice, de la servici sau de acasa, fata de existenta si evolutia gestatiei. Poate totusi prea putini parinti se gândesc ca anumite conditii trebuie respectate; si asta datorita nivelului socio-economic care de multe ori nu este suficient pentru un trai decent.


Dr. Eugen Prajinariu
Dr. Eugen Prajinariu,medic specialist neonatologie, competenta in echografie generala, Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Botosani

 

De asemenea, decizia unor mame de a relua serviciul la 2-3 luni dupa nastere, uneori si mai devreme, conduce în primul rând la renuntarea precoce a alimentatiei naturale, atât de importanta pentru o dezvoltare armonioasa a copilului. Un copil alimentat exclusiv natural pâna la 5-6 luni, fara tentative de diversificare pâna la aceasta vârsta si care primeste în continuare macar o portie de supt la sân pâna la 1 an sau chiar mai târziu, va avea o imunitate mai buna, va creste mai usor, va fi mai inteligent. Unele mame dau sân copiilor pâna ajung la gradinita. Acesti copii sunt mult mai atasati de mamele lor comparativ cu altii.

Gravida la serviciu

O gravida care a decis sa mearga la servici trebuie sa urmareasca si sa elimne pe cât posibil toti factorii externi care ar putea dauna evolutiei normale a sarcinii si a fatului. Efortul fizic, stresul, alimentatia deficitara a femeii gravide, traumatismele, conditiile climatice, consumul de alcool, tutun, droguri sunt factori deosebiti de importanti pe care unii parinti le ignora. În prezent oferta fortelor de munca este deosebit de variata si accesibila ambelor sexe. Întâlnim femei cu meserii foarte grele, care presupun eforturi substantiale. Dar cine s-a gândit oare la noxele existente într-un birou în care intra tot felul de oameni, în care se fumeaza; sau la efortul fizic depus de o actrita, sau la alimentatia dezechilibrata si stresul unei femei manager cu un program de 12 ore din 24; sau ca lucrul zi-lumina la calculator poate determina avortul spontan?

Cineva ar putea spune: atunci nu putem face nimic? Raspunsul este DA. În primul rând constientizarea si eliminarea riscurilor, apoi controale periodice la medicul de familie si medicul obstetrician pentru a interveni la timp în cazul unor evenimente neplacute, repausul în ultimul trimestru de sarcina si concediul prenatal.

Sarcina si fenomenul de poluare

Odata cu dezvoltarea industriei, agriculturii si a comertului, întreaga populatie este expusa fenomenului de poluare. S-a dovedit asocierea puternica a malformatiilor congenitale cu expunerea ocupationalala plumb, mercur organic sau anorganic, solventi organici, oxid de etilena, substante radioactive.
Alte substante industriale care afecteaza capacitatea reproductiva a femeii sau prezinta risc malformativ sunt: gazele anestezice, arsenicul, benzopirenul, disulfitul de carbon, monooxidul de carbon, etilen-glicolul, diversi compusi aromatici, seleniul, acidul 2,4-diclorofenoxiacetic, acidul 3,4,5-triclorofenoxiacetic, clorura de vinil, xilenul etcRead the English version of this article: Pregnancy and work environment
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
9 comentarii
 • a spus
  vineri, 05.06.2009
  foarte tare articolul, habar n-aveam ca numeroasele ore de lucru in fata calculatorului pot duce la [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 04.04.2009
  Foarte util si bine de stiut aceste informatii. [ ... ]
 • a spus
  joi, 15.01.2009
  Foarte interesant articolul pentru viitoarele mamici! [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 22.02.2006
  Un articol foarte interasant si util. Toate viitoarele mamici ar trebui sa-l citeasca si sa [ ... ]
 • a spus
  luni, 20.02.2006
  Un articol foarte util. Viitoarele mamici ar trebui sa il citeasca cu foarte mare atentie. [ ... ]
 • a spus
  duminică, 05.02.2006
  articolul nu vrea sa trateze exhaustiv un anume subiect.il consider la obiect iar ultimul indemn [ ... ]
 • a spus
  joi, 02.02.2006
  Articolul da cateva linii generale de preventie, foarte utile. Nu este cazul si nici locul unei [ ... ]
 • a spus
  marți, 31.01.2006
  Comentarii la articolul Sarcina si mediul de lucru E interesant, incitant, dar solutiile concrete [ ... ]
 • a spus
  marți, 31.01.2006
  Super articolul! la obiect! [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu