Cauta:
Sarcina normala

Sarcina normala

  Autor dr. Molfea Camelia Data: 05.01.2006

Fiecare viitoare mamica isi doreste sa treaca cu bine de perioada sarcinii. Pentru a avea o sarcina normala, este nevoie ca viitoarea mama sa mearga la controalele medicale periodice si sa se ingrijeasca cat mai mult.


Sarcina normala

Desi e o stare absolut normala, sarcina poate sa determine in organismul femeii tulburari care pot fi evitate prin respectarea riguroasa a anumitor reguli de igiena.

In primul rand, medicul este cel care trebuie sa confirme prezenta sau absenta sarcinii. Apoi femeia trebuie sa afle daca starea sanatatii ii permite sa pastreze sarcina sau nu. In sfarsit, consultatiile periodice, in primele doua luni de sarcina se fac lunar, iar in ultimile luni de sarcina, de doua ori pe luna, astfel ca pana la nastere femeia gravida sa fie exeminata de 10-12 ori.

Sarcina si organismul mamei

Medicul urmareste felul cum este tolerata sarcina de catre organismul mamei, prevenind si tratand toate eventualele manifestatii anormale. In cadrul acestor consultatii se examineaza, in mod amanuntit, inima femeii, care, in timpul sarcinii si la nastere, va trebui sa faca fata unor eforturi sporite, apoi plamanii, rinichii si ficatul, mai ales la femeile care au avut afectiuni ale acestor organe. In plus, se efectueaza si unele analize de laborator.

Numararea globulelor rosii si albe si dozarea cantitatii de hemoglobina se executa, si ele, periodic, deoarece, in cursul sarcinii, pot sa survina anemii care, daca nu sunt corectate la timp, pot afecta serios sanatatea mamei. Grupa sangvina si Rh, daca nu sunt cunoscute dinainte, trebuie cercetate neaparat la femeia gravida. Examenul de urina se face periodic, la inceput mai rar, iar in ultimile luni de sarcina, la doua saptamani. In urina se cerceteaza mai ales aparitia albuminei. Urmele nedozabile nu au semnificatie patologica, deoarece provin adesea din secretii vaginale. Cand cantitatea de albumina creste este semn ca se poate instala o complicatie serioasa a sarcinii. Examenul secretiilor vaginale are drept scop depistarea infectiilor cu tricomonas sau gonococ. Depistarea gonococului, microbul blenoragiei are foarte mare importanta, deoarece in timpul nasterii, copilul se poate infecta la ochi, imbolnavindu-se de oftalmie gonococica, care, daca nu este tratata, duce la orbire.

Tensiunea arteriala se masoara cu ocazia fiecarei examinari. In mod normal se inregistreaza o crestere moderata a tensiunii in cursul ultimelor luni de sarcina, care nu are semnificatie patologica.

Cantarirea gravidei

Cantarirea gravidei in fiecare luna este de asemenea obligatorie. In mod normal, pana la sfarsitul sarcinii femeia trebuie sa creasca in greutate in medie cu 10 kg. Cresterile mai mari n greutate indica o retinere de apa, care trebuie corectata prin regim alimentar sau tratament medicamentosRead the English version of this article: Normal pregnancy
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu