Cauta:
Profilul biofizic al fatului

Profilul biofizic al fatului

  Autor Echipa NN Data: 05.02.2009

Un profil biofizic corect se face de catre un ecografist cu experienta. Parametrii fetali sunt inregistrati timp de 30 de minute. Inca 30 de minute dureaza testul de stres, care inregistreaza relatia dintre miscarile fatului si bataile inimii sale. Daca fatul este foarte activ, informatiile necesare se strang intr-un timp mai scurt. Dar, in general, realizarea profilului biofizic necesita timp.


Profilul biofizic al fatului

Profilul biofizic este un test facut pentru a stabili care e starea de sanatate a fatului. Se folosesc ecografiile pentru a-i masura respiratia, miscarie, tonusul si cantitatea de lichid amniotic.

Odata cu acestea se poate face si un test de stres pentru a stabili bataile cordului. Fiecare dintre aceste variabile primeste un scor intre 0 si 2, iar totalul poate ajunge pana la 10.

Scopul testului este acela de a stabili care e starea fatului. Se face daca o alta analiza (de exemplu testul de stres), a dat rezultate proaste sau daca sarcina este suprapurtata, mai ales daca se banuieste ca ar exista probleme cu lichidul amniotic. Daca scorul obtinut este mic, ceea ce inseamna ca fatul are probleme, se poate induce nasterea sau se fac alte tratamente pentru a-i imbunatati starea si a-l pregati de nastere.

Profilul biofizic - 5 variabile fetale

Asadar, profilul biofizic urmareste cinci variabile fetale: pulsul, respiratia, miscarile, tonusul muscular, volumul lichidului amniotic. Pentru a vedea fatul si a masura aceste variabile se foloseste ecografia. Pentru puls, se foloseste testul de stres. Fiecare parametru primeste un scor intre 0 si 2, in functie de anumite criterii bine stabilite. Scorul maxim posibil este de 10.

Respiratia fatului se masoara privind miscarile toracelui si ale diafragmei, la ecografie. Punctajul va fi maxim, 2, daca in cele 30 de minute se observa cel putin o respiratie de cel putin 30 de secunde. Daca nu se inregistreaza nicio respiratie, sau niciuna care sa dureze peste 30 de secunde, punctajul va fi 0.

Miscarile fetale se refera la activitatea membrelor sau trunchiului. Punctajul va fi 2 daca in cele 30 de minute au loc cel putin trei miscari separate ale membrelor sau trunchiului. Daca sunt doar doua sau mai putine miscari, se da punctajul 0. Miscarile faciale nu sunt numarate.

Tonusul fetal este definit prin extensia sau flexia activa a membrelor, trunchiului sau mainilor. Daca mana, degetele sau membrele sunt extinse sau flexate complet in cele 30 de minute scorul obtinut este 2. Daca nu se observa asemenea miscari sau daca flexia nu este completa se va acorda punctajul 0.

Lichidul amniotic

Volumul lichidului amniotic trebuie sa fie suficient. Pentru ca structurile anatomice fetale nu permit vizualizarea sacului amniotic in intregime, volumul de lichid este estimat prin masurarea “buzunarelor”. Punctajul va fi 2 daca exista cel putin un buzunar de lichid de 2 cm sau mai mult. Daca nu exista niciun buzunar cu aceasta marime, punctajul va fi 0. Volumul normal de lichid amniotic ajunge la 750 ml in saptamana 32 si ramane astfel pana la termen, in saptamana 40, apoi scade la 400 ml pana in saptamana 42. La mamele diabetice, volumul lichidului poate sa fie mai mare (polihidramnioza), ajungand pana la 1700-1900 ml.

Daca lichidul amniotic este prea putin vorbim de oligohidramnioza, adica un volum de aproximativ 300 ml. Lichidul amniotic este produs de urina fatului si de excretiile pulmonare. Fatul are un rol important in producerea si mentinerea cantitatii de lichid si de aceea acest volum este un indicator al starii sale de sanatate.

Testul de stres

Bataile inimii sunt masurate prin testul de stres. In mod normal, pulsul poate sa varieze mult. Bataile accelerate sunt observate ca raspuns la miscarile fatului, ceea ce este perfect normal. Se acorda 2 puncte daca in cele 30 de minute pulsul creste de cel putin doua ori, cu cel putin 15 batai pentru cel putin 15 secunde. Daca nu se observa asa ceva, punctajul va fi 0.

Pentru ca profilul biofizic se realizeaza in al treilea trimestru, exista suficient lichid amniotic pentru ca fatul sa poata fi observat. Nu este nevoie de pregatiri deosebite pentru acest test. Totusi, mama poate fi incurajata sa ia o gustare pentru ca fatul sa fie mai activ. 

Testul este neinvaziv, deci complicatiile sunt inexistente. Daca rezultatele nu sunt cele asteptate, testul se poate repeta dupa 24 de ore.Read the English version of this article: Bio-physic profile of the fetus
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
9 comentarii
 • a spus
  duminică, 24.05.2009
  buna, sunt in luna a IVa,ce teste imi recomandati? pooooop [ ... ]
 • a spus
  vineri, 24.04.2009
  am facut nu stiu cate teste...dar de asta nu am auzit... [ ... ]
 • a spus
  marți, 31.03.2009
  marea majoritate nu l-am facut pt ca: Scopul testului este acela de a stabili care e starea fatului. [ ... ]
 • a spus
  luni, 30.03.2009
  bine de stiut.dar cred ca se face testul asta de catre ginecologul fiecaruia. [ ... ]
 • a spus
  marți, 17.03.2009
  un articol foarte bun si interesant..u am mai auzit pana acum dar la al2-lea bebe cred ca voi face [ ... ]
 • a spus
  vineri, 13.02.2009
  foarte interesant. [ ... ]
 • a spus
  joi, 05.02.2009
  Eu am facut tot felul de analize si teste cand am fost gravida, dar asa ceva nu cred ca am facut. [ ... ]
 • a spus
  joi, 05.02.2009
  da este f interesant si nici nu am auzit de asa ceva pana acum [ ... ]
 • a spus
  joi, 05.02.2009
  Nu am cuvinte. -este f interensat chestia cu puncajele [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu