In cadrul acestei vizite poti aborda orice probleme de sanatate ai si poti cere un sfat asupra tuturor pasilor prezentati in acest articol! De asemenea spune-i medicului tau daca te afli sub tratamente recomandate de catre alti medici, inclusiv medici psihiatrii.

Inainte de a ramane insarcinata

Daca te gandesti sa ramai insarcinata, sau daca e posibil sa ramai insarcinata incearca sa ai grija de sanatatea ta cat mai bine cu putinta. Iata ceea ce poti face:

Consuma 400 micrograme sau 0,4 miligrame de acid folic pe zi din alimente bogate in acid folic, vitamine sau pilule de acid folic inainte de a deveni insarcinata precum si in primele 3 luni de sarcina. Acidul folic (sau folatul) poate preveni aparitia defectelor congenitale ale copilului. Neconsumul de acid folic poate sa duca la nedezvoltarea corecta a coloanei vertebrale a copilului Aceasta malformatie poarta denumirea de spina bifida. De asemenea in lipsa unei cantitati suficiente de acid folic, creierul copilului tau poate sa nu se formeze sau poate sa se formeze doar partial. Aceasta tulburare poarta denumirea de anencefalie. Multi medici iti vor prescrie un complex vitaminic care are acid folic. Poti insa sa iti cumperi de una singura vitamine care contin acid folic sau acid folic simplu. Administrarea de acid folic simplu este metoda cea mai buna ca sa fii sigura ca iei o cantitate suficienta. Poti sa primesti cantitatea de acid folic necesar chiar numai din alimentatie, dar este greu sa stii daca primesti destul. O dieta sanatoasa este insa totdeauna folositoare pentru tine si pentru copilul tau. Alimente care contin folat sunt vegetalele cu frunze verzi, boabele de fasole, sucul de portocale si alte citrice, alunele, broccoli, mazarea precum si produsele integrale de grau. Acidul folic este de asemenea adaugat in unele mancaruri precum painea imbogatita, paste, orez si cereale.

O jumatate din sarcini sunt neplanificate!

Femeile de multe ori nu realizeaza faptul ca sunt insarcinate in primele doua saptamani. Acestea sunt motive foarte bune pentru care ar trebui sa ai mereu grija de sanatatea ta. Copilul tau se bazeaza pe tine pentru a avea cel mai bun start in viata!

Trebuie sa incepi sa ai grija ce mananci!

Consuma multe fructe, vegetale si cereale integrale (precum painea integrala). Ai grija sa mananci multe alimente bogate in calciu (precum iaurtul cu putine grasimi sau fara grasimi, laptele si broccoli) de care copilul tau are nevoie pentru a avea oase rezistente si dinti puternici. Daca e sezonul in care fructele si vegetalele nu se gasesc, vegetalele congelate sunt o alternative buna. Evita consumul de mancaruri grase (precum untul si carnea grasa). Alege alimente mai usoare atunci cand ai posibilitatea( precum laptele dulce, puiul si curcanul fara piele precum si pestele).

Spune-i medicului tau daca fumezi sau daca esti consumatoare de alcool sau droguri. Sa te lasi este foarte greu dar poti reusi. Cere-i ajutorul medicului tau.

Dormi suficient (sapte pana la noua ore de somn pe noapte).

Daca poti, controleaza stressul la care esti supusa. Atunci cand e vorba de lucruri precum munca sau familia, alege ceea ce e mai important. Trebuie sa adopti limite pentru tine insati si pentru ceilalti. Nu iti fie frica sa spui „Nu” cererilor care iti consuma timp si energie.

Misca-te. Din momentul in care devii insarcinata, nu vei mai putea sa faci cu mult mai mult efort ca inainte. Asa ca e cel mai bine sa incepi inainte de aparitia copilului.

Rezolva-ti toate problemele de sanatate.

Vorbeste cu medicul tau despre felul in care problemele tale de sanatate te pot afecta pe tine si pe copilul tau in decursul sarcinii. Daca ai diabet, monitorizeaza-ti nivelelele gicemiei! Daca ai hipertensiune arteriala si ea trebuie monitorizata atent. Daca ai o greutate mai mare decat cea ideala vorbeste cu medicul tau pentru a afla ce greutate trebuie sa atingi. Exista multe lucruri pe care tu si medicul tau le puteti face spre a te ajuta sa ai o sarcina normala si un copil sanatos.

Intreaba-le pe mama, matusile, bunica si surorile tale despre propriile lor sarcini. Aveau greturi de dimineata? Probleme in timpul travaliului? Cum au trecut prin ele?

Afla ce fel de probleme de sanatate apar in familia ta. Spune aceste probleme medicului tau. Poti sa fii testata inainte de a deveni insarcinata pentru a afla daca aceste probleme familiale exista si la tine si daca le poti transmite copilului tau (testare genetica).

Ai grija sa iti faci toate vaccinurile, mai ales cel rubeolic. Daca nu ai avut varsat de vant(varicela) sau rubeola, fa-ti vaccinurile cu cel putin 3 luni inainte de a ramane insarcinata.

Verifica daca ai hepatita B sau C, boli cu transmitere sexuala sau HIV deoarece aceste afectiuni te pot afecta atat pe tine cat si pe copilul tau! Spune-i medicului tau daca tu sau unul din partenerii tai ati avut sau aveti HIV sau boli cu transmitere sexuala.

Spune-i medicului tau toate medicamentele pe care le iei si intreaba-l daca sunt sigure in timpul sarcinii.

Cere-i partenerului tau sa aiba si el grija de sanatatea lui!

Cere-i sa limiteze cantitatea de alcool pe care o consuma. Daca utilizeaza droguri ilegale sau daca fumeaza incurajeaza-l sa renunte. Studiile arata ca barbatii care consuma mult alcool, fumeaza sau iau droguri pot avea probleme de fertilitate. Acestea pot face ca sa nu poti ramane insarcinata.

Planificarea conceptiei

In timp ce planifici conceptia, poti alege metode naturale de planificare precum metoda ovulatiei(actul sexual are loc cu putin inainte sau dupa ovulatie) sau metoda temperaturii bazale (evaluarea fertilitatii pe baza temperaturii zilnice). Tine minte: e mai probabil ca femeile sa ramana insarcinate daca actul sexual are loc cu putin inainte sau dupa ovulatie. Asta deoarece ovulul nefertilizat poate supravietui 12-24h in corpul tau. Daca incerci de cateva luni fara rezultat nu te descuraja. Doar 20 % din femeile ce incearca sa ramana insarcinate reusesc de la prima incercare asa ca nu iti pierde speranta si nu presupune ca ceva nu e in regula.

Infertilitatea

Femeile de azi de multe ori amana sa aiba un copil pana tarziu in cursul vietii, cand au 30-40 de ani. Multe femei la 30-40 de ani nu au probleme in a ramane insarcinate dar fertilitatea scade totusi cu varsta. Daca ai mai mult de 40 de ani si nu ai ramas insarcinata dupa 6 luni de incercari, ar trebui sa vezi un medic pentru o evaluare a fertilitatii.

Nu se intampla rar sa existe probleme in a ramane insarcinata sau sa ai infertilitate(incapacitatea de a ramane insarcinata dupa un an de incercari). Per total, sunt cam 2,1 milioane de cupluri in SUA care prezinta infertilitate si cam 9 milioane de femei au utilizat terapii pentru fertilitate. Daca crezi ca tu sau partenerul tau puteti fi infertili, poti discuta acest lucru cu medicul tau care iti poate recomanda tratamente medicamentoase, chirurgicale sau reproducere asistata (in vitro).

Sursa: www.4women.gov
Tradus si adaptat de Dana Varvaruc