Cauta:
Medicamentele in timpul sarcinii - partea a II-a

Medicamentele in timpul sarcinii - partea a II-a

Data: 21.12.2005

Administrarea Alimentatiei si a Medicamentelor(FDA) are un sistem de a evalua medimentele in functie de siguranta lor de a fi luate in timpul sarcinii. Acest sistem evalueaza atat medicametele de la magazine, farmacii cat si cele prescrise de medic sau farmacist ce sunt date in timpul sarcinii. 


Medicamentele in timpul sarcinii - partea a II-a

Medicametele cumparate de la magazine sunt sau nu sunt sigure sa fie luate in timpul sarcinii?

Pentru cele mai multe medicamente nu sunt facute studii pe femeile insarcinate pentru a se vedea daca genereaza sau nu vreun pericol pentru dezvoltarea fatului. In felul acesta trebuie sa vorbesti intotdeauna cu doctorul care iti prescrie medicamente, atunci cand ai indoieli sau intrebari.

Sistemul FDA clasifica medicamentele dupa cum urmeaza:

 • Categoria A  medicamente care au fost testate in timpul sarcinii si care s-au constatat ca sunt sigure. Aceste medicamente ca de exemplu acidul folic, vitamina B6 si medicamentele pentru glanda tiroida, luate cu moderatie sau in doze prescrise.
 • Categoria B  medicamente care au fost folosite foarte mult in timpul sarcinii si care nu par sa cauzeze defecte majore la nastere sau alte probleme. Acestea includ si medicamentele ca de exemplu antibioticile, aspartam, paracetamol, antisecretor gastric(Pepcid), glucocorticoid(cortizon), insulina(pentru diabetici), si ibuprofen(Advil, Motrin) inainte de al treilea trimestru. Femeile insarcinate nu trebuie sa ia ibuprofen in timpul ultimelor trei luni de sarcina.
 • Categoria C  medicamente care se spune ca vor cauza probleme mamei si fatului. Deasemenea aceasta categorie include si medicamente pentru care testele de siguranta facute de diferite studii nu au fost terminate. Majoritatea acestor medicamente nu au siguranta studiilor in curs. Aceste medicamente de cele mai multe ori au un avertisment de a fi folosite doar in cazul in care beneficiile luarii lor sunt mult mai importante decat riscurile. Acest lucru se concluzioneaza printr-o discutie pe care femeia insarcinata trebuie sa o aiba cu doctorul ei. Aceste medicamente includ si Compazine, antimicoticile (Diflucan), si ciprofloxacina (Cipro). Unele antidepresive sunt de asemenea incluse in aceasta grupa.
 • Categoria D  medicamente care au un risc clar de pericol pentru fat si includ: alcoolul, antimaniacalele (litium, folosit pentru a trata depresiile), antiepilepticile (Dilantin), si cele mai multe medicamente pentru chimioterapie folosite in tratamentul cancerului. In unele cazuri tratamentele pentru chimioterapie sunt date totusi in timpul sarcinii.
 • Categoria X  medicamente care au artat clar in urma studiilor ca vor cauza defecte copilului la nastere si care nu se vor administra niciodata in timpul sarcinii. Acestea includ medicamentele pentru tratamentul pielii spre exemplu: acneea cistica (Accutane) si psoriasis (Tegison sau Soriatane); sedativele (Thalidomide), si medicamentele care previn avorturile spontane, folosite inca din 1971 in Statele Unite si 1983 in Europa (DES).

Aspirina si celelelate medicamente ce contin acid salicilic nu sunt recomandate in timpul sarcinii, in special in timpul ulimelor trei luni. In rare cazuri, medicii unor femei insarcinate accepta folosirea acestor medicamente de catre femei, numai sub supraveghere. Acidul acetilsalicilic, un ingredient comun in multe magazine ce au medicamente cu efect de calmare, poate sa contribuie la prelungirea termenului de nastere si uneori pot sa cauzeze sangerari severe inainte sau dupa ce este nascut copilulRead the English version of this article: Drugs during pregnancy - 2`nd part
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
 • a spus
  joi, 05.11.2009
  este fff...interesant subiectul..numele meu este raluca...am 24 de ani si intentionez sa fac un [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 21.12.2005
  Tare buna aceasta informare despre medicamente! [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu