Medicametele cumparate de la magazine sunt sau nu sunt sigure sa fie luate in timpul sarcinii?

Pentru cele mai multe medicamente nu sunt facute studii pe femeile insarcinate pentru a se vedea daca genereaza sau nu vreun pericol pentru dezvoltarea fatului. In felul acesta trebuie sa vorbesti intotdeauna cu doctorul care iti prescrie medicamente, atunci cand ai indoieli sau intrebari.

Sistemul FDA clasifica medicamentele dupa cum urmeaza:

  • Categoria A  medicamente care au fost testate in timpul sarcinii si care s-au constatat ca sunt sigure. Aceste medicamente ca de exemplu acidul folic, vitamina B6 si medicamentele pentru glanda tiroida, luate cu moderatie sau in doze prescrise.
  • Categoria B  medicamente care au fost folosite foarte mult in timpul sarcinii si care nu par sa cauzeze defecte majore la nastere sau alte probleme. Acestea includ si medicamentele ca de exemplu antibioticile, aspartam, paracetamol, antisecretor gastric(Pepcid), glucocorticoid(cortizon), insulina(pentru diabetici), si ibuprofen(Advil, Motrin) inainte de al treilea trimestru. Femeile insarcinate nu trebuie sa ia ibuprofen in timpul ultimelor trei luni de sarcina.
  • Categoria C  medicamente care se spune ca vor cauza probleme mamei si fatului. Deasemenea aceasta categorie include si medicamente pentru care testele de siguranta facute de diferite studii nu au fost terminate. Majoritatea acestor medicamente nu au siguranta studiilor in curs. Aceste medicamente de cele mai multe ori au un avertisment de a fi folosite doar in cazul in care beneficiile luarii lor sunt mult mai importante decat riscurile. Acest lucru se concluzioneaza printr-o discutie pe care femeia insarcinata trebuie sa o aiba cu doctorul ei. Aceste medicamente includ si Compazine, antimicoticile (Diflucan), si ciprofloxacina (Cipro). Unele antidepresive sunt de asemenea incluse in aceasta grupa.
  • Categoria D  medicamente care au un risc clar de pericol pentru fat si includ: alcoolul, antimaniacalele (litium, folosit pentru a trata depresiile), antiepilepticile (Dilantin), si cele mai multe medicamente pentru chimioterapie folosite in tratamentul cancerului. In unele cazuri tratamentele pentru chimioterapie sunt date totusi in timpul sarcinii.
  • Categoria X  medicamente care au aratat clar in urma studiilor ca vor cauza defecte copilului la nastere si care nu se vor administra niciodata in timpul sarcinii. Acestea includ medicamentele pentru tratamentul pielii spre exemplu: acneea cistica (Accutane) si psoriasis (Tegison sau Soriatane); sedativele (Thalidomide), si medicamentele care previn avorturile spontane, folosite inca din 1971 in Statele Unite si 1983 in Europa (DES).

Aspirina si celelelate medicamente ce contin acid salicilic nu sunt recomandate in timpul sarcinii, in special in timpul ulimelor trei luni. In rare cazuri, medicii unor femei insarcinate accepta folosirea acestor medicamente de catre femei, numai sub supraveghere. Acidul acetilsalicilic, un ingredient comun in multe magazine ce au medicamente cu efect de calmare, poate sa contribuie la prelungirea termenului de nastere si uneori pot sa cauzeze sangerari severe inainte sau dupa ce este nascut copilul.

Vor mai fi studii facute pe femeile insarcinate pentru depistarea efectelor negative ale medicametelor luate in timpul sarcinii?

Pentru a ajuta femeia sa fie mult mai informata si educata cu privire la luarea deciziilor in ceea ce priveste ingerarea de medicamente, este necesar sa aflam care sunt efectele acestor medicamente la copii nenascuti.O modalitate de a face acest lucru sunt registrele de sarcina. Un registru de sarcina este un studiu unde sunt inregistrate femeile insarcinate dupa ce au luat un medicament special si dupa ce este nascut copilul. Copii nascuti de catre femeile care au luat un medicament special sunt comparati cu copii femeilor care nu au luat medicamente in timpul sarcinii. Analizand un numar mare de femei si copii este necesar sa vedem care sunt efectele negative care apar la copiii nascuti.

Daca esti insarcinata si in prezent te afli sub influenta unui tratament  sau ai fost expusa unui tratament in timpul sarcinii  poti sa te alaturi si sa ajuti cu informatii necesare. Site-ul Administrarea Alimentatiei si a Medicamentelor(FDA) (http://www.fda.gov?women?registries) are o lista de registre de sarcina in care sunt inregistrate femeile insarcinate.

Sursa www.4women.gov
Tradus si adaptat de Daniela Varvaruc