Cand ramai insarcinata te astepti la tot felul de simptome, unele relativ normale, altele foarte ciudate. In categoria simptomelor ciudate se inscrie si acea mica linie de culoare inchisa care iti apare pe abdomen.

Cum poate sarcina sa duca la formarea unei asemenea linii pe burtica ta? De vina sunt hormonii, ca si in cazul altor simptome ale sarcinii. Probabil ai observat (sau vei observa in curand) ca si aureolele sanilor devin mai mari si mai inchise la culoare, pistruii (daca ii ai) devin mai pronuntati, iar pe fata iti mai apar si alte pete inchise la culoare, care formeaza asa numita “masca a gravidei” sau cloasma.

Hormonii sarcinii provoaca un exces de melanina, pigmentul care da culoarea pielii. Melanina este acelasi pigment care ne inchide pielea la culoare atunci cand ne bronzam. De ce hiperproductia lui se manifesta printr-o linie dreapta pe abdomen nu se stie inca. Tot ce se stie este ca femeile cu pielea inchisa la culoare au mai multe sanse sa faca linia nigra decat cele cu pielea mai alba. Inainte sa apara, linia nigra se poate observa ca o linie deschisa la culoare, numita linea alba.

Cand apare linea nigra?

Linea nigra apare in al doilea trimestru de sarcina si dispare in majoritatea cazurilor la cateva luni de la nastere. Dar la majoritatea mamicilor nici macar nu apare.

Daca totusi te-ai ales cu asa ceva, nu-ti face griji. Linia nigra dispare singura dupa nastere, deci nu vei ramane cu ea pentru toata viata. Pana la nastere, ai grija cat si cum te expui la soare. Razele ultraviolete, fie naturale, fie provenite de la solar, accentueaza petele de culoare de pe piele, inclusiv linia nigra. De aceea, evita soarele, iar daca mergi la plaja foloseste o crema cu factor de protectie solar (cel putin SPF 15).

Unii specialisti sustin ca petele pielii la gravide ar fi legate de lipsa acidului folic. Inca nu exista suficiente dovezi in favoarea acestei teorii, insa este bine sa consumi cat mai mult acid folic, pe care il gasesti in legumele cu frunza verde, in cerealele integrale, dar si in suplimentul prenatal. Chiar daca acidul folic nu dimimueaza linia nigra, el ii va face bine copilului tau, preenind malformatiile congenitale.