Cauta:
Hiperemeza – varsaturile excesive in sarcina

Hiperemeza – varsaturile excesive in sarcina

  Autor Echipa NN Data: 23.06.2009

Varsaturile excesive sunt nu numai sacaitoare ci si periculoase, in masura in care organismul respinge tot ce primeste, atat alimente solide cat si  lichide. Fata de greturile de dimineata, hiperemeza continua si dupa sfarsitul primului trimestru. De obicei incepe sa cedeze in saptamana 21 dar poate continua mult dupa aceea. 


Hiperemeza – varsaturile excesive in sarcina

Greturile de dimineata sunt cel mai cunoscut simptom al sarcinii. Putine femei scapa de ele. Din fericire, pentru multe gravide sunt sacaitoare, dar nu periculoase. Sunt temporare si relativ usor de combatut.

Totusi unele mamici pot sa aiba probleme serioase din cauza banalelor greturi. Ele se simt rau toata ziua, nu doar dimineata, si pe tot parcursul sarcinii, nu doar in primul trimestru. In acest caz avem de a face cu hiperemeza, afectiune cunoscuta si ca hyperemesis gravidarum, denumire care vine din limba greaca si latina si inseamna "varsaturi excesive ale gravidei". 

Simptomele hiperemezei

Cel mai important simptom al hiperemezei este usor de depistat: varsaturile excesive. Totusi, multe gravide au varsaturi. Cum stim ce inseamna in acest caz "excesiv"? Este posibil sa sufere de hiperemeza mamicile care varsa tot ce mananca pe parcursul unei zile si care pierd in greutate mai mult de 10%. Pentru ca cine varsa des devine deshidratat, vor aparea si simptomele deshidratarii: femeia elimina o cantitate tot mai mica de urina, are dureri de cap, palpitatii, stari de confuzie, este obosita.  Bineinteles ca exista si riscul carentelor nutritionale care sunt periculoase atat pentru mama cat si pentru fat (anemie, lipsa de calciu, etc).

Hiperemeza afecteaza una din 50 de gravide. Tinde sa apara mai des la femeile tinere, la cele care nu au mai avut copii si la cele cu sarcina multipla. S-a descoperit recent ca nefumatoarele au un risc mai mare de a face hiperemeza, ceea ce nu poate fi o scuza ca sa fumam in timpul sarcinii.

Cauza exacta a hiperemezei nu este cunoscuta. Au aparut mai multe teorii, niciuna din ele acceptata in totalitate. Ar putea avea legatura cu schimabrile hormonale si emotionale sau cu sistemul digestiv mai lenes. Pentru ca nu s-a stabilit exact cauza nu exista nicio masura pe care sa o putem lua ca sa prevenim varsaturile excesive. Totusi putem si trebuie sa-i recunoastem simptomele ca sa primim tratamentul adecvat.

Tratamentul hiperemezei

Tratamentul incepe cu simple recomandari din partea medicului. In prima faza mamica va incera sa manance ceva (paine prajita, biscuiti) inainte de a se ridica din pat, dimineata, sa ia mese mici si dese si, bineinteles sa evite alimentele sau mirosurile care ii fac rau. Unele femei se simt mai bine daca mananca sau beau produse cu continut de ghimbir (biscuiti, ceai). Poate sa ajute si acupresura in zona incheieturii.

Cand aceste masuri nu dau niciun rezultat medicul va recomanda medicamente antiemetice, care ar trebui sa ia senzatia de greata. Tot medicul ar trebui sa explice cum se reface nivelul de hidratare al organismului.

In cazurile mai grave spitalizarea este necesara pentru a administrarea de fluide intra-venos si de nutrienti. De obicei e nevoie de numai cateva zile in spital.

Din fericire, studiile au aratat ca hiperemeza de intensitate moderata nu prezinta riscuri majore pentru mama si fat. Dar in cazurile foarte grave exista riscul unor complicatii precum travaliul prematur si preeclampsia, mai ales daca problema nu este diagnosticata si tratata rapid.Read the English version of this article: Hyperemesis - excessive throwing ups during pregnancy
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
5 comentarii
 • a spus
  joi, 10.09.2009
  Da, din pacate stiu despre ce e vorba. Am trecut si eu prin toata agonia asta la a doua sarcina. Pur [ ... ]
 • a spus
  joi, 10.09.2009
  Am avut prima sarcina cu aceste probleme,nu doresc nici unei femei sa treaca prin asta,e [ ... ]
 • a spus
  luni, 20.07.2009
  Am si eu o prietena care cica ar trebuii sa nasca in curand. Ea sa plins ca mai tot timpu ii e rau, [ ... ]
 • a spus
  marώi, 30.06.2009
  am avut si eu senzatii de varsaturi de la 5 luni,arsuri de la parutul bebeului,dar asa de dese [ ... ]
 • a spus
  marώi, 23.06.2009
  am intalnit pe cineva in maternitate cand am nascut in urma cu 2 ani.era la a 4 a sarcina.avea [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu