SARCINA si problemele ei.

Depresia, tristetea, nefericirea, expresii de genul „ma simt prost azi !” sau „Am o stare proasta azi, n-am chef de nimic!” sau „Ma simt asa de trista !” si multe altele sunt formule lingvistice familiare, obisnuite, de exprimare a unei stari interioare careia daca i-am atasa un semn matematic acela ar fi cu siguranta „-„. Sunt stari negative. Insa dincolo de asumarea lor si firescul lor in anumite momente din viata, lucrurile se pot complica si ne pot depasi capacitatea de a face fata acestor sentimente. Lumea medicala si psihologica a studiat aceste fenomene manifeste in perioada de sarcina si au constatat lucruri foarte importante pentru bunastarea voastra interioara si a familiei.

Schimbarea fiziologica si starile psihologice

Studiile realizate pana in prezent in ceea ce priveste schimbarea fiziologica precum si a starilor psihologice cu aparitia celor psihopatologice din timpul sarcinii si dupa nasterea copilului au fost determinate de influenta pe care acesti indicatori o au asupra dezvoltarii ulterioare a copilului precum si asupra starii de sanatate a mamei si a comportamentului ei fata de sine, fata de copil sau anturaj.

Studiile realizate pana in prezent au fost determinante in crearea unor paradigme de intelegere a fenomenologiei clinice si a intelegerii cauzelor care determina schimbarile fiziologice si afectiv comportamentale si corelatiile intre aceste variabile. Ce este important de inteles este ca depresia este de doua ori mai des intalnita la femei decat la barbati insa asta nu trebuie sa confirme miturile si bancurile slabiciunii. Sa lasam misoginii sa se delecteze cu fanteziile lor, deocamdata doamnelor, ce va intereseaza pe dumneavoastra este intelegerea depresiei inainte de nastere sau pre-partum. Vom vorbi ulterior si despre depresia post-partum sau pe romaneste dupa nasterea copilului.

Semnele depresiei

Sa ne intelegem! Cand vorbim de depresie, descriem o serie de indicatori. Nu va grabiti sa va diagnosticati dupa un semn sau dupa o observatie empirica, prieteneasca a cuiva. Depresia este o stare emotional-afectiva care se caracterizeaza prin unele dintre semnele urmatoare:

  • stare persistenta de tristete, de anxietate sau neliniste inexplicabila, o anumita goliciune sau „pustiu” interior;
  • lipsa de speranta si pesimism ;
  • sentimente de vinovatie, lispa de valoare personala, sentimentul de neajutorare ;
  • lipsa interesului pentru placere sau preocupari care pana atunci va dadeau satisfactie aici incluzandu-se si lipsa apetitului sexual ;
  • energie scazuta, oboseala, incetineala ;
  • insomnie, trezire matinala sau somn prelungit ;
  • dificultati de concentrare, de memorie, tulburari volitionale (de vointa) ;
  • tulburari ale apetitului alimentar, cresterea sau scaderea lui ;
  • ganduri de sinucidere ; plangeti aparent fara motiv, din nimic cum se spune !
  • simptome persistente fiziologice care nu isi au remediul in medicamente sau alte interventii, tulburari digestive etc.

Dupa cum vedeti, stimate doamne, depresia este o tulburare afectiva care are un impact asupra multor dimensiuni ale sanatatii individului, de la tulburari psihologice pana la consecinte in sfera echilibrului biologic.

Acum, va rog sa va ganditi si la faptul ca pentru intelegerea unei tulburari de acest tip, pe care nu o s-o numim complicata sau mai putin complicata, ci care necesita o atentie deosebita mai ales cand apare in perioada de sarcina, este important momentul aparitiei tulburarilor, durata in timp (cateva zile sau cateva luni) si factorii interni si externi persoanei. Durata mai mare solicita o atentie particulara. Cauze:

Sarcina si depresia

Schimbarile din perioada sarcinii, sigur atrag dupa sine o incercare biologica si psihologica de reechilibrare, este efortul oricarui organism de adaptare la noile conditii. Ori, in perioada sarcinii se produc schimbari in echilibrul hormonal al mamicii. Acest lucru atrage dupa sine si o schimbare timica, in dispozitia psiho-afectiva insa sa nu neglijam conditiile socio-afective si cadrul de viata, responsabilitati, stresori cotidieni (unii pot fi declansatori, trigers), sprijinul acordat de cei apropiati, de soti, de prieteni, de ceilalti copii. Spre exemplu, monoparentalitatea e o situatie delicata sau situatia in care dumneavoastra sunteti obigata sa aveti grija si de persoane mai in varsta la domiciliu, etc. Sunt o sumedenie de stresori, diferenta consta in reactivitatea persoanelor fata de aceeasi situatie, in asta consta diferenta intre indivizi.

Sarcina este o incercare pentru mama, in aceasta perioada se produc schimbari importante in auto-perceptia dumneavoastra, in imaginea de sine. Va amintiti de propria copilarie, amintirile va invadeaza, cineva le numea poetic „fantomele din camera copilului” (S.Freiberg), proprii parintii devin un model de referinta. O copilarie cu multe conflicte nerezvolate si parinti cu care nu va identificati usor sau o faceti conflictual determina a anumita ambivalenta adica un conflict intre sentimente contrare „acceptare – respingere”, „asumare a situatiei – refuzul copilului , „bucuria maternitatii-frica de responsabilitati”, „satisfactie-nemultumire”, „bucuria sarcinii-frica de schimbare biologica” etc. Sa nu uitam frica de nastere. E important pentru toate mamicile ca inainte de nastere sa aiba loc o pregatire interioara cu privire la acest eveniment.

Cauzele depresiei

Multe femei au o vulnerabilitate crescuta si dupa nastere atunci cand dezvolta simptome similare de depresie sau schimbari in dispozitia emotionala. Multi factori hormonali, spun studiile, contribuie la cresterea incidentei depresiei printre femei insa multe femei sunt vulnerabile si dupa nasterea copilului. Schimbarile hormonale si fiziologice precum si noile responsabilitati pot fi factori care duc la aparitia depresiei dupa nastere. Poate fi vorba de o depresie trecatoare, blues i se mai spune, este comuna, poate dura 6 zile insa un episod depresiv exploziv nu are o epidemiologie asa ridicata si daca initiaza o perioada mai lunga de timp de stare depresiva atunci va recomand sa consultati de urgenta un specialist care va poate ajuta. Cand vorbim de specialist ma refer la medicul dumneavoastra obstetrician la care adaugati medicul psihiatru, endocrinolog, psiholog sau psihoterapeut. Tratamentul acordat de un specialist este prima dumenavoastra preocupare si aici ma refer si la dumneavoastra cei din jurul mamei, nu tratati cu indiferenta situatia ei, se poate complica. Un medic suportiv, atent si suportul emotional al familiei pot ajuta foarte bine si sunt principalele elemente de luat in seama pentru recuperarea starii de echilibru si mai ales pentru recastigarea disponibilitatii de ingrijire a copilului. Copilul are nevoie de mama sa, iar mama are nevoie sa se bucure de prezenta copilului.

Englezii demonstrau in ultimii ani ca depresia este mai frecventa inainte de nastere decat dupa nastere. Este importanta concentrarea lor pe perioada pre-partum pentru ca se poate intervenii preventiv astfel incat capacitatea de ingrijire a copilului si bunastarea interioara a mamei sa fie recuperate.

Ce vreau sa subliniez este ca nu sunteti singure, multe femei sufera de stari depresive in perioada de sarcina. Unele dintre persoane depasesc starea depresiva dupa nastere in timp ce la alte mamici se prelungeste si dupa ce copilul se naste. Exista si stari depresive de intensitate usoara, nevrotice, insa lucrurile se pot complica la starile depresive de intensitate severa, incadrate la tulburarile psihotice unde pot exista riscuri crescute de autoflagelare, conduita suicidara, si alte complicatii.

Unii cercetatori si clinicieni au dezvoltat interventii la nivel hormonal, estrogenul fiind hormonul administrat, se pare ca a produs a reechilibrare hormonala. Exista si interventii psihiatrice traditionale. Nu dezvoltam mai mult subiectul, va adresati medicului specialist si va spune mai multe. Ce as vrea sa subliniez este ca nu sunt interventii unilaterale si ca deobicei este vorba de o abordare multidisciplinara si multifactoriala. Interventia medicului este capitala alaturi de interventia psihoterapeutica. La acestea se adauga:

  • o modificare a stilului de viata, reducere a stresului, obiceiuri alimentare, obiceiuri si preocupari zilnice sociale chiar etc ;
  • o stabilire a unor obiective pe termen scurt si o modificare a rezolvarii responsabilitatilor. Acestea pot fi interventii cu scop psihoterapeutic. Vorbiti cu cineva despre simptomele dumneavoastra! Acest lucru va va ajuta. Cuvintele ajuta !
  • Sarcinile zilnice pot fi fragmentate in elemente mici. Incercati sa fiti alaturi de cei din jurul dumneavoastra si care incearca sa va ajute. Siguratatea nu e o solutie.
  • Incercati, pe cat posibil, sa va implicati in anumite activitati, in functie de disponibilitatea dvs. fiziologica, mentala. Miscarile, exercitiile fizice recomandate de specialistul dvs. va pot ajuta. Relaxarea este importanta, exista exercitii specifice de relaxare care va usureaza;
  • Asteptati-va ca starea dumneavoastra. psihica sa se remedieze treptat nu dintr-o data, peste noapte. Nu se iese asa, ca dintr-un vis, din depresie. De obicei dureaza ceva.
  • Lasati familia si prietenii sa va ajute iar dumneavoastra dragi prieteni ai doamnei si dragi membri ai familiei, nu fiti indiferenti, ajutati-o ! Are nevoie de dvs.
  • E important ca ideile pozitive sa inlocuiasca incet incet gandirea negativa. O recuperare considerabila din starea depresiva este posibila si va fi o usurare pentru dumneavoastra si pentru calitatea vietii familiei!
  • Depresia pre-partum, inainte de nastere, important a fi luata in considerare!
  • Se poate trata !
  • Multe femei sufera de aceasta tulburare psiho-afectiva
  • Se poate prelungi dupa nastere
  • Afecteaza calitatea ingrijirilor acordate copilului
  • Ignorata, se poate complica in timp.

Sa recapitulam:

  • Interventia specializata este absolut necesara!!!
  • Medic
  • Psiholog-consiliere inaintea nasterii
  • Familie, prieteni, apropiati

Nu sunteti singure, sunt oameni care va pot ajuta !