Cauta:
Ce ne invata sarcina?

Ce ne invata sarcina?

  Autor Psiholog Cezara Dasu Data: 21.07.2006

Ca orice situatie noua, sarcina solicita acomodare, adaptare restructurare si toate acestea pot conduce spre scheme noi de comportament si gandire deci implicit spre invatare. Daca nu se parcurg aceste etape apare un blocaj care perturba o evolutie normala a relatiei cu sarcina. 


Ce ne invata sarcina?

Pe langa toate lucrurile minunate pe care sarcina ni le prilejuieste, am sa acord atentie in urmatoarele randuri doar unui aspect, pe care il consider insa de maxima importanta.

Care sunt cateva din aspectele pe care o sarcina ne poate invata?

Control vs acceptare

Pe parcursul sarcinii apar inevitabil sentimentele de o totala vulnerabilitate si neputinta. In acest sens, sarcina ne poate invata despre control si autocontrol despre cum unele situatii atat de importante pentru o mama sunt de fapt atat de mult in afara controlului ei. Sunt atat de multe variabile necunoscute. Nu vom putea controla cum va fi copilul, cum va fi lumea in care va trai.

Deci prima lectie care vine este despre intelepciunea de a accepta ce nu putem schimba pastrandu-ne resursele pentru situatii care sunt in puterea noastra: schimbarea gandurilor, sentimentelor si comportamentelor proprii pentru a fi eficienti. Eficienta este utila in a reduce iluzia de control si dorinta de omnipotenta care, prin utopia ei, la un moment dat atrage dupa sine dezamagirea, disperare, dezorganizare.

Studiile au arata ca aceasta iluzie de control are un efect negativ asupra receptivitatii si sensibilitatii mamei la semnalele copilului. Deci aceasta variabila joaca un rol foarte important in interactiunea mama-copil, mama filtrand semnalele copilului printr-un set de semnificatii proprii, fapt ce poate avea ca rezultat o latenta mai mare sau raspunsuri inadecvate la nevoile copilului.

O buna autoacceptarea insa se reflecta si intr-o mai buna acceptare a copilului si o acordare la nevoile lui care sunt percepute correct si la care se raspunde fara a crea confuzie, acest fapt conducand la o relatie calda si bazata pe incredere.

Anxietate vs increderea

Sarcina ne invata despre frica. Toate mamele au un set de frici care sunt specifice unei culturi. Cand o femeie ramane insarcinata, se formeaza o organizare mentala noua: constelatia maternala care are in centrul ei protectia copilului. Problema apare cand aceasta constelatie activeaza temeri atat de puternice incat mama este epuizata. Mama nu stie ce sa faca cu aceste frici si cu oboseala generate.

E foarte greu sa le faci fata singura. Nu poti sa treci cu bine peste perioada sarcinii fara sa ai incredere. E nevoie de incredere in personalul medical, in tine, in copil, in suportul pe care cei din jur ti-l pot oferi, in divinitate. E nevoie de creearea unui mediu emotional pozitiv, empatic, in care mama sa se simta in siguranta, sustinuta, incurajata, confirmata. Meseria de parinte este foarte dificila, deci mama va avea nevoie de baza emotionala si informationala pentru a traversa cat mai confortabil aceasta perioada.

Sarcina este o perioada de griji si indoieli dar poate fi si una de bucurie si descoperire a miracolului ce se dezvolta in interiorul corpulu fizic si psihic al mamei. Cu cat nivelul anxietatii este mai ridicat cu atat sunt mai scazute sansele mamei de a experimenta emotiile pozitive. Un secret pe care il puteti folosi este ca un nivel mai inalt de anxietate nu exercita o functie de protectie in fata pericolelor. Este suficient sa fiti vigilente pentru a avea spatiu si pentru bucuria pe care o creeaza increderea.Read the English version of this article: What pregnancy teaches us?
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
6 comentarii
 • a spus
  joi, 23.09.2010
  Cred ca pe masura ce te apropii de nastere responsabilizarea fata de tine si copil creste. [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 27.08.2008
  foarte interesant articolul ! am dat peste el din greseala cautand cuvinte si m-am oprit sa-l si [ ... ]
 • a spus
  joi, 03.08.2006
  Emi, ceea ce descrii tu este o transmite transgenerationala a vinovatiei, pe linie materna. [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 02.08.2006
  Ma intereseaza subiectul, pt ca am ceva tendinte la autoculpabilizare si tare mi-e teama ca este [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 02.08.2006
  Multumesc! Exista o relatie foarte dinamica intre stereotipul de mama buna si autoculpabilizare. Din [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 22.07.2006
  Excelent articolul! Foarte interesanta ideea cu legatura intre sentimentul de vinovatie ca si [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu