Cauta:
Religia in sânul familiei

Religia in sânul familiei

  Autor Sevastre Doru Data: 16.02.2006

Religia in sânul familiei
Moto: "Cresteti sa va inmultiti si sa umpleti pamantul si-l stapaniti" (Facere I,26)

 Familia reprezinta forma sociala de baza, întemeiata prin casatorie, si care consta din sot, sotie si din descendentii acestora. Aceasta este definitia pe care o da Dictionarul Explicativ al Limbii Romane.

In zilele noastre, familia sufera schimbari majore. Ea sufera o presiune nociva din partea lumii si a fortelor demonice, încercând sa o împinga pe aceasta la incalcarea poruncilor dumnezeiesti, cel rau seamana cearta intre cei apropiati, chiar si intre membrii familiei. Sfânta Scriptura spune ca barbatul e capul familiei, el trebuie sa-L cinsteasca pe Dumnezeu, femeia trebuie sa fie supusa barbatului, iar copii sa asculte de parinti. Aceasta legatura dintre membrii familiei descrie calea spre mântuire.

Biserica Ortodoxa a acordat si acorda o importanta majora familiei crestine, deoarece de aceasta depinde nu numai destinul unei perechi, ci si al comunitatii umane in general.

Dumnezeu, din iubirea sa fata de creatura, a întemeiat in Rai prima familie, a binecuvântat-o, a ajutat-o, dar totodata a si povatuit-o, dându-i porunca de a creste si de a se înmulti. Odata cu aceasta porunca el a pus temeliile primei familii. Chiar daca familia primara a decazut din starea paradisiaca, acest fapt nu înseamna ca si-au pierdut îndatoririle sale de parinti, dând nastere la prunci întemeind noi si noi familii.

Biserica crestina s-a constituit dupa modelul familiei, ca o comunitate de dragoste. Cea dintâi forma de cult crestin a fost cultul in sânul familiei, nascând astfel un ansamblu de relatii interpersonale intre soti, prin care fiecare persoana este introdusa in "familia umana" si in "familia lui Dumnezeu", care este Biserica.

Astazi familia gaseste sprijin si ajutor in Biserica, aceasta prin slujitorii ei intareste legatura dintre membrii, dând o conduita morala sanatoasa vietii. Legatura care se formeaza este asemenea perihorezei (intrepatrundere) Treimice, care isi revarsa lumina dragostei Sale, prin Sfântul Duh asupra celor ce împlinesc si respecta poruncile lui Dumnezeu.

Familia crestina are misiunea, in primul rând, de a deveni o comunitate profunda de viata si iubire care-si va gasi împlinire definitiva in Imparatia lui Dumnezeu. Ea a primit misiunea de a pastra, de a revela si de a comunica credinta si iubirea sa ca reflectare vie si participare reala la iubirea lui Dumnezeu pentru omenire si la iubirea lui Hristos Domnul pentru Biserica Sa.

O adevarata familie crestina este acea familie care convietuieste in Duhul lui Dumnezeu, o familie plina de har, de liniste, de evlavie, de bunatate, care nu se hraneste numai cu hrana trupeasca, ci cauta sa dobândeasca si hrana cea vesnica, ce intareste duhul omului. Acesta este modelul pe care trebuie sa-l urmeze fiecare familie.

In zilele noastre gasim foarte rar aceasta familie. Grijile lumesti ne cotropesc viata, fga dupa stralucirea banului ne ocupa tot timpul, disparând astfel nevoia pentru cele spirituale.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
8 comentarii
 • a spus
  joi, 26.10.2006
  cred ca partea asta ar trebui extinsa: partea personalizata. am intilnit ceva de genul asta cind [ ... ]
 • a spus
  joi, 26.10.2006
  Pe mine m-a "impresionat" daca pot spune asa prin faptul ca macar atunci am fost intrebata [ ... ]
 • a spus
  joi, 26.10.2006
  noi am fost la spovedanie si preotul a discutat cu noi, cu fiecare separat, destul de mult - ceea [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 25.10.2006
  Ai mare dreptate, dia! Pregatirea se face inainte de nunta, prin spovedanie, dar nu numai . [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 25.10.2006
  este si asta o abordare -mult mai optimista, recunosc; cu juramintele savarsite...alta poveste; [ ... ]
 • a spus
  marți, 24.10.2006
  A fost pusa intrebarea: ce vrea preotul sa spuna in slujba de casatorie cand spune miresei [ ... ]
 • a spus
  vineri, 20.10.2006
  dragut articol; daca tot se vorbeste de religie...eu am o mare nelamurire: legata de slujba [ ... ]
 • a spus
  joi, 06.07.2006
  Viata noastra nu cred ca ar avea vreun sens daca n-ar fi bunul Dumnezeu.Ma linisteste faptul ca [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu