Cauta:
Postul, curățire pentru suflet și vindecare pentru trup

Postul, curățire pentru suflet și vindecare pentru trup

  Autor Boboș Raluca-Bianca, masterand, Faculatea de Teologie Ortodoxă, Cluj-Napoca Data: 01.12.2008

Postul, curățire pentru suflet și vindecare pentru trup

Mulți dintre creștini nu dau o prea mare importanță postului și de aceea îl țin fără tragere de inimă sau nu îl țin deloc. Insă, postul trebuie primit cu bucurie, căci este curățire pentru suflet și vindecare pentru trup. Postul este o jertfă pe care noi, oamenii, o aducem lui Dumnezeu din iubire și respect pentru El. Această jertfă ne ajută să ne curățim de patimi, îi alungă departe pe vrăjmașii mântuirii noastre și de aceea trebuie să iubim postul.

La începuturile creației, atunci când Dumnezeu l-a plăsmuit pe om i-a dat porunca să postească, însă datorită faptului că omul nu a împlinit această poruncă, moartea a intrat în lume. Dar, tot prin post este scoasă din om moartea, ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur. Dacă și înainte de a fi rănit sufletește omul avea nevoie de acest medicament care este postul, cum nu va avea nevoie de el acum când el este întinat de păcat? Cu atât mai mult este nevoie de post acum când omul se luptă cu toate ispitele care îi vin de la diavol. Dacă Adam ar fi postit, atunci nu i-ar mai fi zis Domnul: “pământ ești și în pământ te vei întoarce” (Facerea 3,19), nu s-ar mai fi supus omul atâtor suferințe. Avem mărturii în Sfânta Scriptură că postul este izbăvitor. Proorocul Daniel a fost aruncat în groapa leilor, dar pentru că postise, a ieșit nevătămat, ca și cum ar fi fost aruncat între oi (Dan. 6, 16-23). Dar și cei trei tineri, care au postit la rândul lor, au fost aruncați în foc și au ieșit de acolo cu trupurile luminoase și neatinse de flăcări (Dan. 3, 19-27). Dacă focul a fost adevărat, atunci cum de nu i-a ars pe acești oameni? Dacă trupurile lor erau adevărate, cum de nu au fost vătămate? Cum? Ne spune Sfantul Ioan Gura de Aur sa intrebam postul și el ne va spune, caci postul este o lupta pentru izbavire.

Unii dintre noi spun că le este frica să postească pentru că postul slăbește trupul. Însa citim în Sfânta Scriptură că pe cât se strică materia omului, pe atât se înnoiește sufletul său (2 Cor. 4, 16). În plus, cel care va cerceta, va vedea că postul nu ne îmbolnăvește ci mai degrabă are grijă de sănătatea noastră. Iar cei care nu cred acest lucru sa îi intrebe pe medici. Aceștia spun că sănătatea este menținută prin cumpătare la mâncare, pe când lăcomia duce la tot felul de boli care distrug trupul.
Postul trebuie să fie ținut cu dreaptă socoteală. Ar fi bine ca cei care postesc să se sfătuiască cu duhovnicul lor și să ceară binecuvântare, pentru că el va ști să le spună cum trebuie să postească și cât trebuie să postească. Pentru cei bolnavi se spune că deja ei au ca și canon boala lor și că nu ar mai trebui să postească; este adevărat, le-ar face mult bine să postească atât cât pot, măcar miercuri și vineri, prima și ultima săptămână din post. Mămicile se vor întreba dacă și copiii lor trebuie să postească, sau dacă e voie să postească. Preoții consideră că acei copii care au sub 7 ani nu trebuie să postească, însă cei cu vârsta de peste 7 ani ar fi bine să țină post în fiecare miercuri și vineri, prima și ultima săptămână din post. Ar fi bine ca ele să le dea voie copiilor lor să postească mai ales dacă văd în ei această dorință, pentru că în primul rând sunt copiii lui Dumnezeu, apoi sunt copiii lor.

Mai trebuie să ne oprim asupra încă unui aspect. Omul este trup și suflet, de aceea el trebuie să postească nu doar cu trupul ci și cu sufletul. Adică, trebuie să se înfrâneze de la hrana care nu e permisă în post pentru a se curăți de patimi, însă și sufletul său trebuie să postească. Nu s-a întrebat nimeni de ce nu are nici un folos atunci când postește? Tocmai acesta este răspunsul dat de către Sfântul Ioan Gură de Aur: ne ținem departe de mâncăruri dar nu ne ținem departe de păcat, nu mâncăm carne dar mâncăm sufletele celor săraci, nu ne îmbătăm cu vin dar ne îmbătăm cu pofte trupești, petrecem ziua în post, dar ne uităm la lucruri rușinoase, în felul acesta pierzând folosul postului. De aceea postul de mâncare trebuie însoțit de îndepărtarea de la orice păcat, trebuie însoțit de rugăciune, de milostenie. Nu poate cineva să fie fericit fără a aduce un zâmbet pe fața unuia dintre semenii săi aflați la necaz. Și dacă nu putem să îi ajutăm pe cei de lângă noi din punct de vedere material, să îi ajutăm măcar cu un zâmbet, cu o vorbă bună, să zicem pentru ei un simplu “Doamne miluiește-i”, pentru că rugaciunea născută din iubire este cea care îi aduce pe oameni în comuniune. Desigur, aceste fapte de milostenie trebuie făcute nu doar în timpul postului, însă măcar în această perioadă să ne amintim că avem un suflet care se simte în liniște doar dacă este alături de alte suflete care au nevoie de mângâiere.

Pentru cei care pot să postească, să nu fie pentru ei postul un prilej de mândrie, adică, să nu se laude cu postul lor, dar nici să nu îi judece pe cei care nu postesc, căci niciodată nu putem ști ce este în sufletul unui semen de-al nostru. Nici cei care nu postesc să nu îi judece pe cei care postesc, căci fiecare se îngrijește de sufletul său cum crede de cuviință.

Un articol din Campania de Informare "Parinte de nota 10 (zece)"
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
3 comentarii
 • a spus
  sâmbătă, 29.01.2011
  Un articol foarte frumos scris. Ar trebui citit de cat mai multe persoane. Din nefericire ptr unii [ ... ]
 • a spus
  luni, 01.12.2008
  nuuu, daca mai multi ar intelege cat de utila este omenirea, bunul simt.....lumea ar fi mai buna... [ ... ]
 • a spus
  luni, 01.12.2008
  Daca mai multi ar intelege cat de folositor este postul, lumea ar fi mai buna si plina de iubire. [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu