Cauta:
Învață-ți copilul să se roage

Învață-ți copilul să se roage

  Autor Ionela Candrea Data: 02.12.2008

Învață-ți copilul să se roage

Într-o lume în care stresul cotidian atinge uneori cote maxime…, într-o lume în care interesul material a căpătat conotații superlative, iar preocupările trupești ne monopolizează viața, puțini mai sunt cei care se îngrijesc de valori, virtuți și tot ceea ce ține de universul interior al ființei noastre, într-un cuvânt, de suflet.

Nefericirea este cu atât mai mare cu cât, la fel de puțini sunt și cei care se îngrijesc de sufletele copiilor lor, deoarece și aici «terenul» a fost invadat de legile și principiile materialității lumești. Câți dintre părinți nu sunt extraordinar de fericiți pentru că reușesc să le procure copiilor lor cele mai scumpe jucării, cele mai scumpe hăinuțe, cele mai bune dulciuri, cele «mai cele » din toate, uitând, sau ignorând să le ofere și suportul duhovnicesc atât de necesar în viața fiecăruia dintre noi, începând încă din copilărie.

Câți dintre părinții care îș cresc copiii în asemenea condiții, nu sunt puși de foarte multe ori în fața unor conflicte de-a dreptul indezirabile cu aceștia? Asemenea conflicte sunt generate de starea lor de nemulțumire și neliniște lăuntrică a copiilor care încearcă să o înlăture prin creșterea pretențiilor materiale, cerere care în momentul în care nu este satisfăcută da naștere la certuri și neînțelegeri. Acesta este rezultatul faptului că acei copii nu au fost învățați să nu pună preț pe ceea ce este material, n-au fost învățați că echilibrul interior și totodată bucuria de a trăi nu-și au rădăcinile în ceea ce ne oferă această lume, este de asemenea rezultatul inevitabil al faptului că acei părinți, în frageda pruncie a copiilor lor, le-au pus lacăt de fier Bisericii din sufletul lor, neînvățându-i și nevorbindu-le despre Dumnezeu, despre credință și nu în ultimul rând despre rugăciune.

Mediul în care este crescut copilul și mai mult decât atât, modul în care este crescut, își va pune amprenta în chip deosebit asupra personalității și caracterului copilului, viitor tânăr, apoi adult. Acest lucru este dovedit si din punct de vedere științific, psihologia demonstrând că în  dezvoltarea copilului, un rol deosebit de important îl are atât natura genetică cât și mediul, respectiv modul în care acel copil a fost crescut.

Așadar, prietene cititor, posibil actual sau viitor părinte, te invit să ne amintim pentru câteva clipe acele momente ale copilăriei fiecăruia dintre noi, când alături de mamele noastre îngenuncheam în fața icoanei și rosteam cu emoție « Îngerașul » , sau dățile când mergeam la Biserică pentru a ne întâlni cu « Doamne Doamne » ,  momente care prin frumusețea și încărcătura lor spirituală, ne umplu și acum sufletul de emoțiile trăirilor de atunci. Ce poate să fie mai minunat decât un copilaș, care în neștiința sa, dar în multă curățenie și sinceritate se roagă lui «  Doamne Doamne » să aibă grijă de mama și de tatăl lui... ?
Fiecare părinte are datoria morală de a-l învăța pe copilul său să se roage, de a-i face încă din copilărie cunoștintă cu Cel care este Bunătate, Dragoste, Blândețe, cu Cel pe care toți copiii Îl cunosc ca fiind « Doamne Doamne » .

Copiii sunt cel mai frumos dar al lui Dumnezeu, cea mai mare recompensă dată de către Acesta celor ce se iubesc, ca rod al dragostei lor, de aceea trebuie înconjurați întotdeauna de dragoste, afecțiune și căldură sufletească, însă niciodată nu trebuie uitat îndemnul Mântuitorului, care a spus : "Lăsați copiii să vină la Mine!"

Un articol din Campania de Informare "Parinte de nota 10 (zece)"
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
10 comentarii
 • a spus
  joi, 27.05.2010
  eu ma rog dimineata si seara si ma rog si pt fata pun mana pe burta si dimineata ii spun Tatal [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 03.06.2009
  ne place foarte mult rugaciunea'"inge,r ingerasul meu" [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 20.05.2009
  FETITA MEA SE ROAGA DE CAND ERA FOARTE MICA [ ... ]
 • a spus
  marți, 19.05.2009
  poate o sa radeti, dar Andrei nu adoarme pana nu ii spun tatal nostru si ingerasul, seara la culcare [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 01.04.2009
  Ma rog in fiecare seara cu David, si incerc sa zic rugaciuni pe maghiara si pe romana, sa stie de [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 01.04.2009
  si noi ne rugam la Dumnezeu pt sanatate si mergem des la biserica.... seara la culcare spunem [ ... ]
 • a spus
  marți, 27.01.2009
  si eu ma rog pentru fetita mea mai ales pentru sanatate ca este cea mai importanta dintre toate; [ ... ]
 • a spus
  joi, 04.12.2008
  la o luna... ma rog eu pentru ea,dar o voi invata si pe ea cand mai creste [ ... ]
 • a spus
  marți, 02.12.2008
  copilul meu nu trece pe langa o biserica fara sa faca cruce (nu stie bine dar plimba manuta de sus [ ... ]
 • a spus
  marți, 02.12.2008
  Sa-i invatam si pe copii nostri sa se roage...cum pot ei asa pe limba lor,dar e foarte [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu