Cauta:
Nenorocirile – semne ale milei lui Dumnezeu

Nenorocirile – semne ale milei lui Dumnezeu

  Autor Raluca Bobos, masterand, Facultatea de Teologie Ortodoxa, Cluj Napoca Data: 13.04.2009

Nenorocirile – semne ale milei lui Dumnezeu
Cu ceva timp în urmă, am scris un articol având ca subiect mântuirea copiilor morți nebotezați, iar unul dintre cititorii acestui articol, neînțelegând mesajul, sau pur și simplu din revoltă, mi-a scris un comentariu în care mă întreba de ce Dumnezeu permite toate nenorocirile care se întâmplă în lume. În rândurile următoare, aș dori sa răspund la această întrebare.

Răspunsul meu la această întrebare va începe cu o altă întrebare – Omule, unde îți este credința? De ce ești atât de deznădăjduit? Cerceteaza-te pe tine! Crezi tu că nici un fir din capul tău nu se va clinti fără știrea Părintelui ceresc? Crezi tu că Dumnezeu atât de mult a iubit lumea încât a dat pe unicul Său Fiu de ocară, pentru ca toți cei ce cred în El să nu piară ci să aibă viață veșnică? Dacă crezi toate acestea, trebuie să te dăruiești întru totul, fără să cârtești lui Dumnezeu.

Necazurile, deși e greu de înțeles uneori, sunt un mod de a-l ajuta pe om să se înalțe, să-și înalțe inima către cer, pentru că se rupe de cele lumești. Da, e greu ca omul să vadă cauza unui necaz pentru că de cele mai multe ori îl copleșește durerea, iar vrăjmașul profită de acest moment de slăbiciune în care ființa umană este mai vulnerabilă pentru a o îndepărta și mai mult de Creatorul ei, pentru a o duce la deznădejde. Dar dacă noi, oamenii, Îl vom ruga pe Dumnezeu să ne dea putere să ne vedem greșelile, curățindu-ne astfel prin pocăință, vom vedea că necazurile sunt semne ale milei lui Dumnezeu. El nu vrea ca noi să suferim, necazurile sunt îngăduite de El nu reprezintă voia Lui, le îngăduie pentru ca noi să ne întărim, să ne maturizăm duhovnicește. Am ajuns acum într-o epocă din istoria umanității când omul se mântuiește prin răbdarea necazurilor fără cârtire, cu nădejde în mila Domnului. O singură cale mai avem – îndelunga răbdare a necazurilor. În clipe de necaz ar trebui să luăm aminte la povețele Sfântului Isaac Sirul – „Pururi amintește-ți cele mai dureroase suferințe răbdate de cei aflați în situații grele de viață, în închisori, în exil, etc. – astfel încât să-I poți aduce mulțumiri lui Dumnezeu așa cum e cazul pentru micile și neînsemnatele necazuri pe care le afli înlăuntrul tău și prin aceasta să fii în stare de a le purta cu bucurie.”

Uneori s-ar părea că nicicum nu scăpăm de un necaz; să nu ne răzvrătim pentru că Dumnezeu îngăduie acea suferință până când vede schimbare în noi. În plus, nu îngăduie Dumnezeu orice necazuri și ispite peste puterile noastre (I Cor. 10, 13). De fapt, noi trebuie să luptăm cu patimile din noi, care sunt adevăratul nostru vrăjmaș. De ce nu vedem câtă libertate ne oferă Dumnezeu iar noi o utilizăm greșit, săvârșind fapte demne de dispreț. Omule, când Îl iei pe Dumnezeu la întrebări pentru că ai un necaz, întreabă-te cum Îi mulțumești tu Creatorului pentru libertatea pe care ți-a dat-o, iar cercetându-ți sufletul căiește-te pentru momentele de revoltă, pentru neascultare, plânge-ți păcatele și vei afla mângâiere!
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
  • a spus
    duminică, 03.05.2009
    Comentarii la articolul Nenorocirile – semne ale milei lui Dumnezeu Mare dreptate cu acest [ ... ]
  • a spus
    luni, 13.04.2009
    Frumos articol.Ma induiosat.Asa este cand pierdem pe cineva drag,suferim foarte mult si ne intrebam [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu