Cauta:
Datini si obiceiuri de Craciun

Datini si obiceiuri de Craciun

  Autor Boboș Raluca-Bianca, masterand, Faculatea de Teologie Ortodoxă, Cluj-Napoca Data: 04.12.2008

Datini si obiceiuri de Craciun

Putem spune că obiceiurile legate de sărbători fac parte din cultura tradițională a neamului nostru. Este o mare bucurie că încă se mai păstrează în unele zone ale țării aceste datini care ne ajută să înțelegem sărbătoarea respectivă precum și să ne bucurăm împreună de Marele Praznic. Păstrarea acestor datini este o mărturie vie a faptului că avem o conștiință a neamului din care facem parte. Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu spune că harul lui Dumnezeu a dat putere popoarelor să se individualizeze în istorie și mai adaugă: “Eu m-am individualizat pe lumea asta prin poporul român, prin istoria lui, prin limba română și toate acestea mi-au fost date de Dumnezeu.” 

Obiceiurile, după cum am mai zis, țin de conștiința poporului român pentru că exprimă înțelepciunea populară a acestui neam, sunt esențe ale bogăției noastre spirituale. Cele mai răspândite și mai fastuoase s-au dovedit a fi cele legate de marele Praznic al Crăciunului și de sărbătorirea Anului Nou. Repertoriul tradițional al obiceiurilor și tradițiilor românești cuprinde pe lângă colindele propriu-zise - cântece de stea, vifleemul, plugușorul, sorcova, vasilica, jocuri cu măști (țurca, cerbul, brezaia), teatrul popular, dansuri (căluții, călușerii) - și o seamă de datini, practici, superstiții, ziceri, sfaturi cu originea în credințe și mituri străvechi sau creștine.

Se spune că în seara de Ajun se deschid cerurile și cei evlavioși pot auzi glasurile îngerilor, dacă vor veghea până la primul cântat de cocoș. În așteptarea acestei minuni credincioșii obișnuiesc să ardă tămâie pentru ca grijile și paguba din casă să fie alungate . Ei se roagă Mântuitorului Iisus pentru îndeplinirea dorințelor. În Ajunul Craciunului, pe înserate, în toate satele și orașele din țară începe colindatul. Colindele și cântecele de stea poartă deopotrivă mesajul profetic atât în legătură cu împlinirea făgăduinței făcute de Dumnezeu protopărinților noștri Adam și Eva și prin ei nouă tuturor, cât și prin ceea ce va împlini Fiul lui Dumnezeu prin lucrarea Sa în lume: „Astăzi Proorociile și toate Scripturile/ Despre Mesia Hristos/ Toate s-au plinit frumos” ne spune o colindă. Colindătorii, copii și adulți, merg din casă în casă vestind prin cântec Nașterea Pruncului Iisus. Gazdele oferă colindătorilor covrigi, fructe și crăciunei (colăceii de Craciun). De pregătirea colăceilor se ocupă gospodinele și fetele acestora. Aluatul din care se prepară colăceii este pregătit cu drojdie, după rețeta pâinii. Se prepară colaci împletiți din mai multe fâșii, colaci ce se dăruiesc oaspeților de seamă prezenți la masa festivă de Crăciun. In Bucovina, colacii Crăciunului se făceau în formă de 8 și se păstrau până primavara când se afumau și se tămâiau boii și plugul înainte de pornitul la arat, apoi colacii erau mâncați de plugari în țarină. În unele părți din Ardeal, copiii care merg cu colindatul se numesc piterei sau pizerei. După credința populară, ei sunt purtători de noroc și fericire.

În unele părți, când este aproape de a se revărsa zorile, colindători cu lăutari sau fără lăutari pleacă pe la casele gospodarilor înstăriți și le cântă la fereastră un cântec sau mai multe, aceste cântece numindu-se "zori", spunându-se că atunci "cânta zorile". Prin Transilvania, se înțelege sub numele de "zorit" datina de a se cânta colinde de către feciori și oameni însurați la "zoritul" în ziua de Crăciun.

Un obicei foarte cunoscut este împodobirea pomului de Crăciun, a bradului. Bradul care este veșnic verde simbolizează viața, făcându-se astfel analogie cu viața care intră în lume o data cu Nașterea Fiului lui Dumnezeu, Căci Cel Ce este Viața Se naște pentru ca noi să dobândim viața veșnică. Datina împodobirii bradului de Craciun pare a fi de obârșie germană, așa cum este și cântecul "O, brad frumos!". În Germania, această sărbătoare este cunoscută sub numele de Cristbaum.

Capra, Turca, Brezaia sunt câteva dintre datinile de Crăciun și Anul Nou. Dimitrie Cantemir spune în "Descrierea Moldovei" că "Turca este o joacă iscodită încă din vremurile batrâne, din pricina ciudei și scârbei ce o aveau moldovenii împotriva turcilor". Cu turca, capra sau brezaia umblă tinerii începând de la Ignat și sfârșind cu zilele Crăciunului și prin unele părți în ziua de Sf. Vasile până seara. Numele de Turca, Capra sau Brezaia îl poartă unul dintre tinerii mascați.

Un alt obicei foarte cunoscut este „tăierea porcului”. În unele zone ale țării, porcul se taie de Ignat, adică în 20 decembrie. Se zice că porcul care n-a fost tăiat în această zi nu se mai îngrașă, căci și-a văzut cuțitul. Sângele scurs din porc după ce a fost înjunghiat se pune la uscat, apoi se macină si se afumă cu el, peste an, copiii ca să le treacă de guturai, de spaimă și de alte boli.

Pentru prosperitatea casei, gospodinele obișnuiesc, în prima zi de Crăciun, să pună pe un platou diferite feluri de bucate sfințite de preot la masa de Ajun. Cu acest platou înconjoară casa de trei ori cu convingerea că până la Crăciunul viitor, familia va avea un trai mai îmbelșugat. O bună parte din bucate sunt consumate de membrii familiei și restul se dau animalelor din gospodărie. Pe masa festivă se așează, sub o icoană, diferite obiecte cu care membrii familiei vor lucra tot timpul anului.

Acestea sunt doar câteva din obiceiurile și datinile prin care românii mărturisesc Nașterea Domnului sau “unicul nou sub soare” cum îi spune Sfântul Ioan Gură de Aur Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Se cuvine deci, să slavoslovim și noi împreună cu îngerii căci ni S-a născut Mântuitor!

Un articol din Campania de Informare "Parinte de nota 10 (zece)"
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
19 comentarii
 • a spus
  duminică, 07.06.2009
  noi stim foarte multe colinde.De acolo de unde vin eu din Ialomita sunt multe obiceiuri traditionale [ ... ]
 • a spus
  duminică, 17.05.2009
  si colindele trebuie sa le invatam iar ca le-am uitat.dar se vor duce sa colinde rudele ca ti-e si [ ... ]
 • a spus
  duminică, 17.05.2009
  de cand am copii semnificatie sarbatorilor s-a schimbat.traiesc alaturi de ei emotiile si bucuria [ ... ]
 • a spus
  duminică, 03.05.2009
  s-au schimbat vremurile,s-au schimbat oamenii...s-au pierdut traditiile.a fost frumos.eram copii,si [ ... ]
 • a spus
  marți, 03.02.2009
  Sunt frumoase si sarbatoriile de acum,dar parca nu chiar asa...,acum toata lumea se grabeste,ne [ ... ]
 • a spus
  marți, 27.01.2009
  intr-adevar articolul mi-a adfus aminte de copilarie; eu n-am mers la colindat, nu ma lasau dar imi [ ... ]
 • a spus
  marți, 27.01.2009
  asa este sarbatorile de altadata......toti ne amintim cu drag de mirosul de cozonaci calzi, de [ ... ]
 • a spus
  marți, 27.01.2009
  Ehh...ce pacat ca nu se mai simt sarbatorile cum erau o data!Parca si in aer plutea un miros [ ... ]
 • a spus
  luni, 26.01.2009
  Ehh...ce pacat ca nu se mai simt sarbatorile cum erau o data!Parca si in aer plutea un miros [ ... ]
 • a spus
  luni, 26.01.2009
  Ehh...ce pacat ca nu se mai simt sarbatorile cum erau o data!Parca si in aer plutea un miros [ ... ]
 • a spus
  duminică, 25.01.2009
  FRUMOS ARTICOL!pacat ca nu se mai pastreaza obiceiurile,cel putin aici la oras!! [ ... ]
 • a spus
  duminică, 25.01.2009
  ARTICOLUL E BUN CUI NU-I PLAC OBICEIURILE DE CRACIUN TAIEREA POCULUI MERSUL CU URATU SEMANATU STEAUA [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 24.01.2009
  Comentarii la articolul Datini ?i obiceiuri de Cr?ciun iubesc obiceiurile si traditia de Craciun [ ... ]
 • a spus
  luni, 19.01.2009
  imi aduc aminte cu drag cand eram copil si mergeam cu colinda,cum primeam mere si nuci si colacei [ ... ]
 • a spus
  vineri, 16.01.2009
  personal imi plac toate obiceiurile sarbatorilor de iarna, mai ales ca sunt din Bucovina unde unele [ ... ]
 • a spus
  joi, 15.01.2009
  Pacat ca nu se mai pastreaza datinile vechi! [ ... ]
 • a spus
  duminică, 14.12.2008
  Impodobirea bradului cu beteala si globuri este un obicei care ma face sa rememorez clipe fericite [ ... ]
 • a spus
  joi, 11.12.2008
  pe vremea copilariei mele (adica acum muuulti ani ) la bunicii mei la tara se pastrau datinile [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 10.12.2008
  pacat ca nu e ce imi trebuie :roll: :cry: [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu